Skötselråd Porslinsblomma Flerfärgad

Skötselråd Porslinsblomma Flerfärgad

Hoya Australis Lisa trivs på en ljus plats, gärna i indirekt solljus och vanlig rumstemperatur. Allra bäst växer och trivs hoyorna i ett öst- eller västfönster. Är det allt för soligt måste man dock tänka på att skydda bladen från för starkt solljus.
Skötselråd Rexbegonia Läsning Skötselråd Porslinsblomma Flerfärgad 7 minuter Nästa Skötselråd Porslinsblomma

Porslinsblomma Flerfärgad | Hoya Australis ‘Lisa’

Hoya Australis Lisa, porslinsblomman med blad som ser ut som en godispåse av gröna grodor, ferraris och marshmallows med dess flerfärgade bladverk. Den här sortens porslinsblomma kommer ursprungligen från Australien. Hoya Australis-växter är epifyter, vilket betyder att de klättrar i träd eller klippor i sin naturliga livsmiljö. Hoya är det latinska namnet på det släkte som i folkmun kallas porslinsblommor, som i sin tur delas in i olika varianter, till exempel Hoya lanceolata, Hoya carnosa eller Hoya australis, som i sin tur finns av många olika slag. Variationerna mellan arterna är stora både när det gäller växtsätt, bladformer och blomfärger, men alla är mycket lättskötta till skillnad från andra tropiska växter. Den Australiska porslinsblomman Hoya Australis är en av de vanligaste sorterna du kan köpa idag. Det är en labbskapad sort av Hoya Australis-arten Tenuipes och sticker ut med sina variegerade mönster på bladen. Den blommar mer sällan än andra sorter, men som har ett vackert bladverk och växer snabbt. Bladen är rundade och brokiga, vilket betyder att bladkanterna är gröna och mitten av bladet varierar i vit/kräm/rosa/gul/mörkrosa beroende på växtförhållandena. Nya blad dyker upp i en härlig rosa-röd färg och när de mognar övergår bladen till en kombination av krämvitt, mjukt gult och gröna nyanser. Porslinsblomma är en relativt frisk växt som sällan drabbas av sjukdomar eller skadedjur.

Skillnaden på liknande varianter av Hoya

Det finns många arter i Hoya-släktet som liknar varandra. Därför är det inte alltid lätt att lista ut vilken sort du har hemma. Men det finns vissa riktlinjer som kan utesluta eller inkludera det ena eller det andra. 

 

  • Hoya australis ssp. tenuipes ‘Lisa’ är en helt annan växt än Hoya tricolor (som bär de rätta namnen på antingen Hoya carnosa ‘Krimson Queen’ eller Hoya carnosa tricolor). Hoya australis ‘Lisa’ har andra blommor och blad än carnosas. Bladen på Hoya Australis Lisa är rundt formade. Australis tenderar att ha mjukare plattare blad. Om bladen har ludd på sig är det förmodligen en Variegated Australis. Om inte, förmodligen en Lisa. (Variegated Hoya Australis och Hoya Australis Lisa är olika).
  • Hoya carnosa Krimson Princess a.k.a Hoya carnosa ‘Rubra’ eller Hoya carnosa är en brokig växt (vilket betyder att bladkanterna är gröna och mitten av bladet varierar i vit/kräm/rosa/gul/mörkrosa beroende på växtförhållandena). Hoya Krimson Princess har mycket mer strukturerade och hårda löv än Australis Lisa. Variationen på Krimson Princess är vit till krämfärgad, till skillnad från Australis som tenderar att ha krämig till gulgrön variation. 
  • Hoya carnosa Krimson Queen är en albomarginerad växt (vilket betyder att bladkanterna är vita och mitten av bladen är gröna). Tricolor är ett annat namn för Krimson Queen. Om det är en Tricolor ska det vita alltså vara på bladens kanter.

Skötselråd

Hoya Australis Lisa trivs på en ljus plats, gärna i indirekt solljus och vanlig rumstemperatur. Allra bäst växer och trivs hoyorna i ett öst- eller västfönster. Är det allt för soligt måste man dock tänka på att skydda bladen från för starkt solljus. Med tillgång till ljus behöver den inte ha så mycket näring utan växer och blommar mycket bra utan att du behöver skämma bort den, men en dusch på bladen då och då är uppskattat. Om ditt kranvatten är mycket hårt kan det mjukgöras med en mycket svag dos krukväxtnäring i vattnet över sommaren. Den gillar hög luftfuktighet men klarar sig bra i lite torrare luft. Under blomningen bör jorden hållas lätt fuktig, annars ska du inte vattna förrän jorden torkat till. Den är lite känslig mot övervattning, så var extra sparsam med vattning under växtens vintervila. Denna tjockbladiga (semi-suckulenta) art är mindre känsliga för uttorkning än hoyor med tunnare blad eftersom de tjocka bladen lagrar vatten. Porslinsblomma trivs i en trång kruka, gärna lerkruka, med porös jord. Allra bäst trivs den om den får en kraftig ställning att klänga på. Vanlig blomjord kan man vattna lite då och då. Blir jorden lite torr så gör det oftast inte så mycket. Men samlas mycket vatten på kurkans fat eller i ytterkrukan så mår många hoyor dåligt av det i längden.

Kan din Flerfärgade Porslinsblomma blomma?

Ja! Växten producerar en blomstjälk med blomningar som kan vara rosa, röda eller vita. Blommorna är grupperade i ett kluster, liknande hortensiablommor. Med rätt skötsel kan din Hoya Australis Lisa blomma flera gånger under året. För bäst blomshow bör du se till att din växt får minst 5 timmars starkt men indirekt solljus varje dag. Dessutom kommer din växt att avleda mer energi till blomproduktion när rotutrymmet är begränsat, så håll växten i en kruka som inte är mer än 2-3 cm större än rotklumpen. Hoya Australis Lisa har en sötare honungsliknande doft på sina blommor som blir starkare under kvällen.

Klättrande rankor och vad du kan göra med dem

Porslinsblomma skickar ut långa rankor som kan lindas kring en spaljé eller hänga fritt i en ampel. Bladen sitter oftast på ena sidan vilket gör rankorna lätta att binda så att bladen kommer utåt, då kommer mycket ljus på bladen och växten trivs. Porslinsblomman kan även växa på en stock och bli buskliknande eller odlas i en kruka med båge, så att man leder rankorna längs med bågen. Man kan även låta rankorna klättra längs väggen, men den behöver då stöd att klättra på.

Plantera om din Hoya Australis Lisa

Porslinsblommor vill inte planteras om så ofta, de trivs nämligen med en trång kruka. När det dock blir dags väljer du en något större kruka, gärna lerkruka, och ge den porös jord. Om krukstorleken blir för stor kommer blommningen att utebli. En porslinsblomma ska planteras om i samma planteringsdjup som den har varit. Du kan plantera i blomjord med leca för att få en bra dränering. Du kan också täcka jordytan med odlingssand för att skapa ett bra mikroklimat i jorden. Omplantering av porslinsblommor görs på våren.

Beskärning och sticklingar

Efter några år kan växten bli stor och behöva beskäras, men då görs det efter blomning. Följande år kan blomningen utebli, men håll ut – den kommer blomma igen! Porslinsblommor förökas främst med sticklingar. Sticklingarna går att sätta direkt i jord eller rota i till exempel vatten, vitmossa, perlite och vermiculit. Tänk på att jorden ska vara fuktig och porös (inte kompakt) när du sätter i sticklingen till första bladparet i krukan. Låt sedan sticklingen stå ljust (men inte i direkt solljus) med en plastpåse över sig. För att minska avdunstningen kan du göra ett litet hål i plastpåsen. Se sedan till att jorden inte torkar helt utan håller sig fuktig för att sticklingen ska trivas.

Är Porslinsblomma farlig för djur?

Porslinsblomman är klassad som ofarlig för husdjur men de kan få magproblem om de äter den. Vissa har en giftig växtsaft som kan vara farlig för hundar. Vi rekommenderar inte Porslinsblomman som mellanmål, varken för hund eller katt!

Sammanfattning

Den Australiska porslinsblomman Hoya Australis är en av de vanligaste sorterna du kan köpa idag. På Hoya Australis Lisa är bladen rundade och brokiga, vilket betyder att bladkanterna är gröna och mitten av bladet varierar i vit/kräm/rosa/gul/mörkrosa beroende på växtförhållandena. Hoya Australis Lisa, eller Porslinsblomma flerfärgad som vi på svenska kallar den, är lik många andra sorters hoya-växter, men det går att särskilja de. Med rätt skötsel kan din Hoya Australis Lisa blomma flera gånger under året. Porslinsblomman är klassad som ofarlig för husdjur men de kan få magproblem om de äter den.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ