Ernst Växtskola Lektion 5

Ernst Växtskola Lektion 5

Att inreda med växter kan kännas lite svårt. Dels ska man hitta den rätta växten för sig själv och sitt hem och sedan ska man hitta den rätta krukan vilket kan vara lite klurigt framförallt om man känner sig lite ny på området. 
Läsning Ernst Växtskola Lektion 5 4 minuter Nästa Ernst Växtskola Lektion 4

Vilken kruka ska jag välja?

Att inreda med växter kan kännas lite svårt. Dels ska man hitta den rätta växten för sig själv och sitt hem och sedan ska man hitta den rätta krukan vilket kan vara lite klurigt framförallt om man känner sig lite ny på området. 

 

Men vi gör det enkelt för dig genom att bryta ner processen i två olika delar som du kan läsa om nedan nedan.

 

1. Välja rätt material – Krukor kan vara gjorda av ett stor antal olika material som alla har sina för och nackdelar både praktiskt och utseendemässigt.

 

Terrakotta och Lerkrukor – Terrakotta och lerkrukor har den egenskapen att det är porösa vilket innebär att det släpper igenom fukt som avdunstar och som låter växtens rötter andas. För många växter är det super bra men det gör också att det inte är det bästa valet för växter som gillar mycket vatten, exempelvis Fredskalla. En bra sak med dessa typer av krukor är att eftersom materialet andas så går det bra att plantera växten direkt i krukan, dvs man behöver ingen innerkruka. Man måste dock ha lite skills för att se till så växten får lagom mycket vatten. Lite enklare blir det om man väljer terrakotta eller lerkruka med ett hål undertill så överflödigt vatten kan rinna ut. Gillar man utseendet av lerkrukor men är nybörjare eller inte har så mycket tid att lägga på sina växter kan man såklart använda en innerkruka av plast.

Keramikkrukor – Många krukor gjorda av keramik har till skillnad från lerkrukor ofta ytbehandlas, exempelvis genom glasering. Det gör dom tåligare och tätare. Det fungerar ofta bra att plantera vissa typer av växter direkt i keramikkrukor, särskilt om de har dräneringshål i botten som ser till att växten inte råkar bli övervattnad. Vill man vara på den säkra sidan använder man en innerkruka av plast. Bra att veta är att inte alla keramikkrukor är helt vattentäta, så ett smart trick för att se till att underlaget som krukan står på inte skadas är att ställa krukan på små möbeltassar eller använda underlägg, såsom terrakotta fat, drinkunderlägg eller korkunderlägg. Om du använder en innerkruka av plast är det enklaste och snyggaste sättet att undvika läckage att helt enkelt lägga ett fat av plast i botten av krukan. Det håller också krukan snygg längre!

Metall – Metall är vanligt och populärt material för krukor, piedestaler och blomsterbänkar. Och vi förstår varför, det är så snyggt och ger verkligen en stilren känsla Dock måste man vara lite försiktig med en metallkruka så den inte börjar rosta, då rosten kan förstöra såväl krukan som växten. Huvudregeln är att aldrig plantera en växt direkt i en metallkruka, använd istället en innerkruka av plast. Man måste också se till så att vatten inte lägger sig i botten av krukan vid vattning, till exempel genom att ställa ett krukfat av plast eller terrakotta i botten. I nödfall kan man också ställa innerkrukan i en plastpåse som samlar upp överflödigt vatten.

Glas – Kruka i klart glas används ofta för olika typer av orkidéer som sägs vilja ha ljust om rötterna. Dock måste man vara försiktig med att inte placera en kruka av glas i stark sol då rötterna kan brännas. 

 

2. Välja rätt kruka – Proportioner

Hur stor ska krukan vara jämfört med växten? Om du planerar att plantera växten direkt i krukan så kan det vara en god idé att läsa på lite om hur växten gillar att bo exempelvis trångt eller rymligt. Om du använder en innerkruka så är en bra huvudregel att det ska vara lite mellanrum mellan innerkrukan och ytterkrukan. Fundera också på hur växtens form funkar till krukan. Är krukan hög så passar det utmärkt med växter som har långa stammar. En buskigare, mindre växt är oftast snyggare med en kruka med “lägre” väggar. Ha också koll på var du planerar att ställa krukan – får din utvalda kruka verkligen plats på fönsterbrädan eller behöver du tänka om?

På Lalaplants så får du tips om krukor som passar när du har tryckt på en växt på vår hemsida. Känner du dig osäker kan du alltid skriva till oss i chatten. 

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ