Ernst Växtskola Lektion 1

Ernst Växtskola Lektion 1

Olika krukväxter har olika behov. Även likadana växter som står på olika platser kan behöva vattnas olika mycket. Många är rädda för att växterna ska få för lite vatten, och vattnar gärna lite extra för att vara på den säkra sidan.
Ernst Växtskola Lektion 2 Läsning Ernst Växtskola Lektion 1 6 minuter

Hur mycket behöver jag vattna min växt?

Olika krukväxter har olika behov. Även likadana växter som står på olika platser kan behöva vattnas olika mycket. Många är rädda för att växterna ska få för lite vatten, och vattnar gärna lite extra för att vara på den säkra sidan. Kanske är det därför fler krukväxter dör på grund av övervattning än av torka. Oftast är det så att om bladen på dina krukväxt blir gula så har den förmodligen vattnats för mycket. Ett tips på att undvika detta är att se till så att plantans ytterkruka eller innerkruka har hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Testa Lalaplants fingertest genom att känna med fingret i jorden. Jorden ska i det flesta fall kännas lätt fuktig. Om jorden är blöt borde du undvika att vattna. Om jorden istället är stenhård och torr behöver växten lite mer vatten, alternativ vattnas lite oftare. 

 

Morgonstund har guld i mun

Något vi lärt oss vid det här laget är att växter inte skiljer sig särskilt mycket från oss människor – vi alla behöver kärlek och vatten, samt har olika personligheter och behov. Men det finns ett generellt tips för alla växter. Det finns nämligen en ideal tid på dygnet när växterna helst vill ha sin vattendos: på morgonen. Och det finns faktiskt en logisk förklaring, att innan solen skiner på växterna behöver de fyllas på med vätska för att undvika överhettning under dagens starka soltimmar.

Planera mera

Precis som vissa planerar in träningspass, möten eller andra veckovisa aktiviteter kan det vara bra att planera in en dag och tid i veckan då du vattnar dina växter. Sätt ett alarm på mobilen eller planera in vattning på en lucka i ditt schema. Då får växterna regelbundna vattningar och du behöver inte stressa över att växterna glömts bort.

Det där med “lagom” mycket vatten…

Trots att vi lever i landet lagom kan det vara svårt att veta vad just en lagom mängd vatten är. En tumregel: ungefär en till två deciliter åt gången är ypperligt för de flesta växter. Blommande växter behöver vattnas runt två gånger i veckan, medan gröna växter nöjer sig med en gång i veckan. Detta varierar också beroende på årstid och klimat. Är det varmare ute brukar växterna behöva vattnas oftare än under kallare årstider.

Duscha bladen ibland

Dina växter kan behöva en dusch då och då för att hålla sig fräscha. Större växter kan du bokstavligen ställa i duschen och spola av alla blad med din duschslang, medan kranen i köksvasken funkar utmärkt på dem mindre. Trots allt har många växter sitt ursprung i tropiska klimat och är därför vana med hög luftfuktighet. Inte konstigt att vårt torra, kalla klimat i Norden får dom att rugga till! För att hjälpa växterna att känna sig som hemma, kan det därför vara fördelaktigt att småspraya dom lite ibland. Inte bara ökar det luftfuktigheten temporärt, det håller även bladen dammfria. Och dammfria betyder mindre risk för ohyra och såklart en mer glowy look. Dammet täpper även igen bladens porer och hindrar dom från att ta upp fukt och syre. 

Tänk på…

Läget, värme & luftfuktighet

I ett svalt rum i skugga är avdunstningen från växten betydligt lägre och växten behöver mindre vatten än i ett varmt soligt rum i söderläge.

Tiden på året

Under vinterhalvåret behöver det flesta krukväxter mindre vatten än under ljusa månader. Det beror på att mörkret gör att fotosyntesen i växterna inte är lika aktiv, vilket bidrar till att växterna inte gör av med lika mycket vatten. 

Tjockleken på bladet

Tjockbladiga växter lagrar ofta vatten i sina blad vilket gör att de kan klara sig utan vatten längre.

Rotsystem

En växt som står i samma kruka under en lång tid, kanske flera år, har ofta ett starkt rotsystem. Planterar du om den i en större kruka så kommer det att få plats med mer jord i krukan och då behöver du inte vattna lika ofta. En nyinköpt växt har tunna, fina rötter och mår bäst av att vattnas mer sällan i början för att inte dränka rotsystemet.

Sammanfattning

Här kommer ett snabbt och handfast tips – lyft på innerkrukan. Är den lätt? Tung? Känns den ovanligt lätt kan du med gott samvete ge den vatten, men är den tung finns det gott om vatten i jorden. Kom ihåg att alltid hälla av vattnet om det sipprar ut i fatet, om du har ett sådant. Växten vill inte stå i vätska.

Du kan även använda Lalaplants fingertest. Stoppa ner fingret 2cm centimeter ner i jorden. Är jorden blöt eller fuktig? Då har din växt tillräckligt med vatten. Om jorden är torr är det fritt fram att vattna.

Varje produkt på lalaplants har ikoner under skötselråd där du enkelt kan se hur ofta du behöver vattna, vilket ljus och temperatur den ska stå i.

Ernst växttips för nybörjare

Monstera eller Monstera Deliciosa som den heter på latin är en klassisk krukväxt som de flesta känner igen på sina revbensliknande blad. Kallas även i folkmun för Adams Revben på grund av detta. Monster är en av de mest populära växterna svenskarna har i sina hem. Den är oerhört lättskött och framförallt mycket dekorativ. Växten kan växa sig så stor som 10 meter hög under rätt förutsättningar. Anledningen varför bladen har naturliga hål och flikar tror man beror på att den härstammar från platser där det blåser mycket. 

Trivs bäst i solljus men helst inte där den står direkt i den varma solen. Man kan säga sol på morgon och förmiddag men skugga under eftermiddagen. Ställ inte växten direkt i fönstret utan cirka 2 meter in i rummet från fönstret då får växten lagom med skugga och solljus. Om du vill imponera på din Monstera så torkar du av bladen från damm och sprayar dom med vatten lite då och då för den älskar fukt. Ju fuktigare klimat växten står i, desto större blir bladen.

 

  • En bra växt att ta sticklingar av och ge till växtvänner
  • Växer sig yvigt och brett om du inte ger den något att klättra på
  • Använd Lalaplants fingertest för att veta när du ska vattna din Monstera!

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ