Ernst Växtskola Lektion 2

Ernst Växtskola Lektion 2

Växter använder ljus på samma sätt som djur använder mat man vill omvända ljus till energi som ska se till så att växten växer. För mycket eller för lite ljus kan göra så att växten dör. Hur vet man då vad som är rätt mängd för just sin växt? 

Ernst Växtskola Lektion 3 Läsning Ernst Växtskola Lektion 2 4 minuter Nästa Ernst Växtskola Lektion 1

Hur mycket ljus behöver min växt egentligen?

Växter använder ljus på samma sätt som djur använder mat man vill omvända ljus till energi som ska se till så att växten växer. För mycket eller för lite ljus kan göra så att växten dör. Hur vet man då vad som är rätt mängd för just sin växt? 

Välj en växt baserat på vilket ljus du har möjlighet att ge växten i ditt hem. Växter som får för mycket ljus kan få skador av olika dess slag. Om exempelvis växten får för mycket ljus kan den få brännskador på bladen eftersom blad ytan värms upp för mycket. Ute i naturen så finns det även naturligt med vind vilket gör att bladen får lite svalka titt som tätt men innanför ett fönster så får växten inte detta och därför bli bladen brända snabbare. Brännskador visar sig oftast på bladens ovansidor genom fläckar. Man kan oftast se att där ljuset har legat på där blir bladen gråa , matta eller bleka. Den här typen av skador kan man även se på inomhusväxter som man ställer ut under sommaren. Och kom ihåg att generellt sätt så måste växter som står innanför ett fönster skuggas mer än dom som står utomhus. 

Såhär ser du om växten får för lite eller för mycket ljus

För liten mängd ljus 

Växten kan själv visa om den får för lite mängd ljus. Du kan se det genom att den tappar blad alternativt att bladen kan bli gula.

För mycket ljus – Den kan då få “brända blad”, vissna blad och stjälkar, böjda eller skrynkliga blad.  Alla växter på Lalaplants har information om hur mycket ljus som behövs så där kan du enkelt se vad just din växt behöver.

   

  Varje produkt på Lalaplants har ikoner under skötselråd där du enkelt kan se om din växt är en soldyrkare eller en som gärna vill ligga inne i skuggan.

  Tre viktiga saker att tänka på 

  1. Vilken riktning ditt fönster är åt 
  2. Hur nära växten är placerad mot dina fönster 
  3. Finns det något som blockerar ljus från att strömma in?

  Norrläge på fönsterrutor ger inget direkt solljus. Det läget är bäst för växter som kräver lite ljus eller medium mycket ljus.

  Öst-läge får mild morgonljus fram till mitten på dagen. Detta läge är perfekt för växter som kräver lite ljus, eller medium mycket framförallt för dom som inte kan ta värme eller för mycket ljus.

  Syd-läge ger mest mest ljus, från sen morgon till eftermiddagen. Perfekta läget för växter som älskar solen. Dom som gillar medium mycket ljus kan man placera 1-2 meter från sitt fönster.

  Väst- läge är också bra för växter som gillar mycket ljus eller medium mycket. Detta läge innebär att man inte får lika mycket ljus som syd-läge men trots det så får växterna i detta läge tillräckligt med sol för att vara bra för både sol krävande och medium krävande sol växter.

  Ernst tips – Hartassbräken 

  Hartassbräken kan beskrivas som ett blågrönskimrande yrväder. Långa flikiga blad som sträcker ut sig från tunna långa stammar. Rötterna växer ovan jord för denna växt så var inte orolig när du ser något ludet i krukan. Trivs bra i hög luftfuktighet och se till att jorden alltid är fuktig för denna växt. I det vilda kan dessa växa sig till en meter hög. Djurvänlig växt och trivs bäst i ljust indirekt ljus (undvik direkt solljus). Vanlig rumstemperatur är perfekt för Hartassbräken.

  Sammanfattning:

  • Trivs bra i hög luftfuktighet 
  • Se till så jorden alltid är fuktig
  • Växten är djurvänlig 
  • Trivs bäst i indirekt ljus (undvik direkt solljus)

  Fri frakt över 599kr

  Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ