Ernst Växtskola Lektion 4

Ernst Växtskola Lektion 4

Om det är din första säsong som stolt plantförälder så kanske du står inför en uppgift som kan tyckas svår – nämligen att veta hur och när du ska plantera om dina inomhusväxter.
Ernst Växtskola Lektion 5 Läsning Ernst Växtskola Lektion 4 3 minuter Nästa Ernst Växtskola Lektion 3

Hur och när byter jag jord?

Om det är din första säsong som stolt plantförälder så kanske du står inför en uppgift som kan tyckas svår – nämligen att veta hur och när du ska plantera om dina inomhusväxter.

 

Med tiden kan jorden i krukan bli fattig på näring och rötterna kanske har vuxit väldigt mycket om du har haft växten under en tid. Genom att byta jord kan du göra underverk för dina krukväxter. Jordbytet gör att nya rötter bildas som sedan bättre kan ta tillvara på näringen i jorden. Den bästa tiden att byta jorden är tidigt på våren när ljuset återvänder och vår gröna kompisar får energi att växa igen. Det går såklart att plantera om resten av året också men den tiden är att föredra. 

För långsamt växande växter kan det räcka att byta jord vartannat eller var tredje år. Snabbt växande växter behöver större kruka varje år eller till och med flera gånger per år. Det behövs nämligen en ny för att den gamla kommer vara fylld av rötter. Vi alla behöver utrymme för att växt och så även din växt.

Såhär gör du när du ska byta jord:

1.Vattna växterna väl kvällen innan för att det ska gå lättare att lösgöra den ur den gamla krukan.

2. Lösgör växten genom att vända upp och ner och gripa tag om jorden och växten med ena handen och dra bort krukan med den andra handen. Knacka försiktigt krukan mot bordskanten ifall jorden sitter hårt fast, då brukar den lossna.

3. Klipp loss fula och överflödiga rötter med en vass sax, sekatör eller kniv och ta bort alla löst sittande jord. Putsa eventuellt till ovandelen också genom att ta bort långa skott och utstickande grenar 

4. Välj en kruka vars diameter är 2-3 cm större än den gamla krukan. 

5. Fyll botten med jord.

6. Efter omplantering behöver växten extra mycket omsorg. Se till att jorden hålls fuktig utan att bli för blöt och skydda växterna mot skapt sol, särskilt om du har beskurit rötterna mycket.

Verktyg som kan vara bra att ha:

  • Jord
  • Lecakulor
  • Rena krukor
  • Sax eller sekatör
  • Blompinnar
  • Vatten och vattenkanna

 

 

Ernst tipsar – Blomjord

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ