Kika in hemma hos Marie Kollberg

Kika in hemma hos Marie Kollberg

Grön tråd och återbrukstips hemma hos butiksägaren och influencern i Floda Marie Kollberg arbetade som lärare i över 20 år, men sa upp sig för att försörja sig på det hon tycker är allra roligast – att fotografera och sälja gamla möbler och prylar.

Grön tråd och återbrukstips hemma hos butiksägaren och influencern i Floda

Marie Kollberg arbetade som lärare i över 20 år, men sa upp sig för att försörja sig på det hon tycker är allra roligast – att fotografera och sälja gamla möbler och prylar. Idag driver hon retrobutiken Retrouttryck och inspirerar följare på Instagram med sin inredning och återbrukstips.

Secondhand-möbler, gröna växter och textilier. 

År 2004 byggde Marie, tillsammans med sin man Peter, ett 1,5-plans huset i Floda, öster om Göteborg, som de idag bor i tillsammans med sina fyra barn. Marie beskriver själv sitt hem som mysigt och ombonat med (egentligen) alldeles för mycket prylar, men hon gillar det! Utöver unika prylar, inreder paret i stort sett bara med secondhand-möbler, gröna växter och mycket textilier.

– Det bästa med vårt hem är att alla trivs och att vi har så mycket trygghet här med stora go’a omfamnande soffor och fåtöljer, en mysig kakelugn och en härlig veranda.

Den “gröna tråden”

Inspirationen till hemmet hittar Marie i de möbler hon blir förtjust i. Och eftersom inredning är ett stort intresse för henne händer det att de möblerar om ganska ofta.

– Instagram ger mig mycket inspiration och jag försöker göra det till en sport att få ihop en fin, röd tråd med bara återbruk. Eller snarare kanske man kan säga en “grön tråd” – då vårt hem går mycket i grönt, trä och ganska ljusa inslag. Gärna designade klassiker och charmiga möbler.

Den gröna tråden som hon beskriver går igenom hemmet, definieras till stor del av växter. Marie anser att växterna gör rummet ombonat och levande. Samtidigt förbättrar dom luften och gör rummet till en härlig oas.

– Om jag inte hade haft växter hade det känts otroligt kalt och stelt. Öde kanske.

Marie hittar ofta växter som faller henne i smaken, och gillar att skapa en härlig plats åt de i hemmet. I de fall där växten behöver solljus försöker hon lokalisera en plats där den har närheten till ett fönster, men också skapar en härlig och lummig känsla i rummet. 

– Ibland kan jag tänka ren symmetri. Vi har till exempel två stora fönster bredvid varann i både kök och vardagsrum, då brukar jag ställa stora likadana växter mitt i varje och utgå från dem.

#veckansloppisfynd

Återbruk är ett stort intresse som har följt med Marie ända sedan hon startade sitt Instagramkonto. Sedan många år tillbaka delar hon hashtaggen #veckansloppisfynd där hon lyfter fram andra som har handlat secondhand, för att inspirera människor att göra det ännu mer. 

– Jag vill verkligen poängtera att vi bara har jorden till låns och försöka arbeta mot slit- och slängmentaliteten.

Maries tips på hur vi kan återbruka mer

– Jag märker att många följare vill ha tips på återbruk och hur man kan inreda med gamla möbler och prylar. Du kan till exempel ta fram vaser, glasburkar eller kanske ishinkar, och se om du kan använda dem som ljuslyktor eller hitta olika användningsområden till något man redan har. Att packa in presenter eller gåvor med hjälp av textilier istället för presentpapper, och så vidare i all oändlighet, är ett annat stort tips!

Ni hittar Marie och fler återbrukstips på hennes instagram: @uttrycksform

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ