Kika in hemma hos Johanna Larsson Beijar

Kika in hemma hos Johanna Larsson Beijar

Tusentals följare inspireras av journalistens drömhus – Växterna gör hemmet levande! För sju år sedan stod grannarnas (tillika kära vänners) 30-talsvilla i Sundsvall till salu.
Kika in hemma hos Marie Kollberg Läsning Kika in hemma hos Johanna Larsson Beijar 7 minuter

Tusentals följare inspireras av journalistens drömhus – Växterna gör hemmet levande!

För sju år sedan stod grannarnas (tillika kära vänners) 30-talsvilla i Sundsvall till salu. Det stora huset med fyra våningar var från början inte med i beräkningen när paret letade hus efter att ha bott åtta år i en bostadsrättslägenhet, men när drömhuset stod tomt kunde de inte låta bli – och drömhuset blev deras! Idag bor Johanna Larsson Beijar, som till vardags arbetar som journalist och driver instagramkontot: @kvarteret_krukan, i villan tillsammans med sin make, två barn, mellanpudel och busiga kattunge.

– Något jag gillade med huset redan när våra vänner bodde här var att det kändes så mysigt och välkomnande, trots att det var stort. Jag och husets dåvarande ägare Ylva hade dessutom väldigt lika smak när det kom till inredning, så jag kunde verkligen se mig själv flytta in med möbler och allt. Som sagt, det var ett drömhus!

En annan sak som vägde in vid husköpet var att de dåvarande ägarna hade renoverat så pass mycket att det inte var något akut renoveringsbehov när familjen flyttade in, dessutom hade de turen att få köpa en del möbler av de tidigare ägarna. Men några småpiff har de gjort:

– Att måla och tapetsera väggar är däremot bara kul så det har vi gjort i de flesta rum. Tapeter är för övrigt mitt bästa inredningstips om man vill göra ett rum mysigt och personligt – vid sidan om växter såklart!

Ett växande intresse för växter

– Förut var jag i det närmaste totalt ointresserad, faktiskt, vilket ju är svårt att begripa nu. Om jag tidigare såg växter mest som något som skulle fylla fönsterbrädorna, så har jag numera snarare en personlig relation till alla mina växter. Går runt och känner på dem, njuter av deras prakt när det märks att de trivs och oroar mig för dem om de inte mår bra.

Kärleken till växter började med de förtrollande vackra färgerna i palettblad som Johanna bara skaffade fler och fler av. Mest genom att byta sticklingar med andra, vilket hon menar  både är bra ekonomiskt och roligt eftersom växterna får en att tänka på personen som sticklingen kom från.

– Själv har jag också skickat många palettbladssticklingar till personer som hört av sig via Instagram och velat köpa. Det är jätteroligt sedan när de skickar bilder på hur de växer.

Tips: hur Johanna får palettblad att överleva vintern

Under det kalla vinterhalvåret råder Johanna om att införskaffa växtbelysning. Förra årets mörka vinter ledde nämligen till att flera av Johannas växter dog och palettbladen fick dvärgväxt, en form av ohyra, som gör att de får missformade blad och stannar i växten. 

 

– Dvärgväxt är extremt svårt att bli av med så tyvärr har jag varit tvungen att göra mig av med de flesta palettblad. Som tur är finns det andra växter som inte får ohyra lika lätt, och det är vad jag satsat mer på under det senaste året.

Låt klätterväxterna växa runt ett skåp eller fönster!

Precis som med inredning menar Johanna att man utvecklar en egen smak med växter, och hon köper bara de växter hon verkligen gillar. Oftare går hon på klassiska växter och inte så många nya, trendiga sorter. De senaste åren har hon satsat mycket på klätterväxter som går att använda på olika sätt i inredningen. 

 

– Till exempel kan de klättra ner på sidan av ett skåp, eller fungera som en så kallad växtgardin i ett fönster. Eller hänga i en ampel och liva upp ett trist hörn. De är ofta också tåliga och behöver inte stå i fönster för att överleva. Så klätterväxter är mitt bästa tips ur intredningssynpunkt!

– Viss planering är också bra när man handlar växter. Till exempel är det bra att tänka på att det finns många växter som inte klarar av att stå på skuggiga platser i ett rum. Det är verkligen inte kul om man investerat i en stor och dyr växt bara för att se den dö för att den inte trivs med placeringen/miljön du valt hemma. På samma sätt vill växterna ha olika mycket vatten, så vet man med sig att man lätt glömmer att vattna så är det bättre att satsa på tåliga sorter som inte dör av lite torka.

“Växter gör ett hem mer levande och trivsamt, det skulle kännas väldigt tomt utan dem.”

– Sedan är de ju vackra att titta på också. De innebär såklart också en hel del jobb, med vattning och omplantering. Det är kanske inte den roligaste biten, tycker jag, men värt det. Det allra jobbigaste är när man ska resa bort mer än några dagar och inte vet om växterna kommer att överleva, haha.

Johannas inredning kombineras av olika stilar och hon blandar gärna både nytt och gammalt. Rummen domineras av 2-3 färger, gärna dova och “smutsiga” pasteller, för att skapa en harmonisk helhet. 30-talsvillan har även en fantastisk punschveranda som Johannas växter trivs väldigt bra i, även under vintern. 

– I det rummet har jag valt att behålla väggarna vita, och låta växter och några kuddar stå för färgklickarna. Det är som ljusterapi att gå in där, med dagsljus som strömmar in från tre olika håll. Jag brukar roa mig med att flytta om där inne beroende på vilken känsla jag är ute efter. Ibland ser det ut som en djungel, med massor med växter. Andra gånger ligger fokus på mysiga textilier och levande ljus.

– Många växter och massor med levande ljus är däremot en kombo som man helst ska undvika, eftersom växterna väldigt lätt blir brända. Så känner du en konstig bränd lukt i ditt hem i vinter så kan det vara en växt som börjat ryka…

Johannas 5 snabba inredningstips för växtälskaren:

    1. Satsa på olika typer av växter som du kan sprida ut i rummet – köp inte bara sorter som vill stå i fönstret. Läs på innan du åker och handlar, eller kolla etiketter och butikshyllor för information om växten du tittar på.
    2. Använd blombord, piedestal, amplar, väggkrukor och hyllor för att skapa nivåskillnader och för att få plats med så mycket som möjligt på liten yta.
    3. Byt byt byt! Ordna sticklingbytarträffar med kollegor och vänner, många växter går utmärkt att ta sticklingar från och dessa får rötter genom att placeras i vatten eller direkt i jord.
    4. Har du liten budget eller ont om plats – satsa på klätterväxter (till exempel gullranka, klätterkalla och murgröna) som går att använda på effektfulla sätt i inredningen. Till exempel kan de klättra ner på sidan av ett skåp, fungera som en så kallad växtgardin i ett fönster eller hänga i en ampel. Efter några år kan de vara flera meter långa!
    5. Ett tråkigt men bra tips: Märker du att växterna ofta får ohyra, ställ dem inte så tätt – det sprids lätt! Tänk också på att torka av alla ytor samt diska krukor när växterna haft objudna gäster.

    För fler bilder och tips hittar ni Johanna på instagram: @kvarteret_krukan

    Fri frakt över 599kr

    Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ