Hur du planterar om din växt från plastbytta till en kruka – Steg för steg!

Hur du planterar om din växt från plastbytta till en kruka – Steg för steg!

Våren är här och det är dags att växten får ett nytt hem… eller är det verkligen det? Läs vårt blogginlägg: “Ska du odla i kruka eller inte?” innan du går vidare med stegen i detta inlägg. Du som redan har koll på läget och är redo att plantera – du har kommit helt rätt, nu kör vi!
Topp 5 växter för ditt hemmakontor Läsning Hur du planterar om din växt från plastbytta till en kruka – Steg för steg! 4 minuter Nästa Terrakottakrukor

Plantera om från plastbytta till kruka

Våren är här och det är dags att växten får ett nytt hem… eller är det verkligen det? Läs vårt blogginlägg: “Ska du odla i kruka eller inte?” innan du går vidare med stegen i detta inlägg. Du som redan har koll på läget och är redo att plantera – du har kommit helt rätt, nu kör vi!

Du behöver:

  • Färsk jordblandning
  • Lavastenar, grus eller dylikt (om din kruka inte har ett dräneringshål)

Så, vad är egentligen grejen med lavastenar och grus? Anledningen till att vi lägger stenar i botten på krukan är för att ha något som skapa sprickor i botten av planteringen, så att överflödigt vatten kan samlas bortom växtens rötter. 

Vilken jord ska du använda?

  • Vanligast är planteringsjord som passar för de flesta krukväxterna.
  • Blomjord är en fuktighetshållande jord som också passar för de allra flesta krukväxterna. 
  • Naturgödslad blomjord passar dig som vill ha jord för ekologisk odling till dina krukväxter.
  • Blomjord med leca passar särskilt bra för växter som står i stora krukor och långtidsbevattnande krukor.
  • Naturgödslad såjord passar till kaktusar och suckulenter.

Steg för att plantera om din växt till en kruka

1. Ta ut växten från plastbyttan

Vänd din växt i sidled, håll den försiktigt i stjälkarna eller bladen och knacka på botten av plastbyttan tills växten glider ut. Du kan också klippa igenom plastkrukan med en sax, men var försiktig! Vi vill inte klippa sönder rötterna.

2. Lossa rötterna

Nu när du har tagit bort plastbyttan, kan du försiktigt lossa växtens rötter med händerna. Ser du massa långa trådliknande rötter så kan du klippa bort dem. Se bara till att lämna de tjockare rötterna. Om din växt är rotbunden, alltså att rötterna växer i mycket snäva cirklar runt om växtens bas kan du koppla bort rötterna så gott du kan och ge dem en trimning.

3. Ta bort lite jord

Ta bort ungefär en tredjedel eller mer av den jordblandning som omfamnar växten. När den växte i sin plastbytta tog din växt en del av näringsämnena i den nuvarande jordblandningen, så du vill ge den en ny blandning med fräsch jord om du ändå planterar om växten.

4. Tillsätt en ny kruka

Häll ett lager färsk jord i växtens nya kruka och packa ner det så att eventuella luftfickor täpps igen. Om din kruka inte har ett dräneringshål bör du täcka bottnen med lavastenar eller liknande innan du lägger i jorden för att skapa sprickor som överflödigt vatten kan rinna ner till och lägga sig vid. På så sätt ligger in överflödigt vatten och förstör rötterna i botten på krukan.

5. Placera din växt i krukan

Lägg din växt som du tog bort från plastbyttan ovanpå det färska blandningsskiktet i den nya krukan. Se till att den är centrerad i krukan och tillsätt därefter jord runt växten tills den står stabilt. Även om vi ville täppa igen luftfickorna i krukans jordgrund bör du se till att inte packa för mycket jord i planteringen, eftersom du vill att rötterna fortfarande ska kunna andas.

6. Vattna

Jämna ut jorden på toppen av jordytan, vattna rikligt och njut!

Sådärja, nu har din växt ett nytt hem och du har gjort ett grymt jobb som Planter. Ge dig själv en klapp på axeln och unna dig en flytt-pizza!

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ