Skötselråd Svärmorstunga

Skötselråd Svärmorstunga

Svärmorstungan kommer ursprungligen från västra Afrika, Sydafrika, Tanzania och Kongo, där den också växer i vilt tillstånd och klarar sig långa perioder utan vatten. Svärmorstungan har långa svärdliknande blad och kallas ofta för Snake Plant, Mother-in-law’s tongue eller Sansevieria.
Skötselråd Porslinsblomma Läsning Skötselråd Svärmorstunga 5 minuter Nästa Skötselråd Spjutbräken

Svärmorstunga | Sansevieria Trifasciata

Svärmorstungan kommer ursprungligen från västra Afrika, Sydafrika, Tanzania och Kongo, där den också växer i vilt tillstånd och klarar sig långa perioder utan vatten. Svärmorstungan har långa svärdliknande blad och kallas ofta för Snake Plant, Mother-in-law’s tongue eller Sansevieria. På svenska kallas hon även Bajonettlilja, men det vetenskapliga namnet är Sansevieria trifasciata. Sansevieria är efter en italiensk furste, Raimondo di Sangro av Sanseviero och trifasciata betyder “med tre ränder” eller “i knippen om tre”. Svärmorstunga tillhör familjen Sparrisväxter (Asparagaceae). Det är är en tjockbladig växt, vars blad utvecklas på underjordiska rhizom och bildar rosetter vid jordytan. Bladen kan bli upp emot 150 centimeter långa och 7 centimeter breda och skänker gröngul marmorerad silverskimrande konst. Det är en extremt tålig och populär krukväxt i många svenska hem som nu fått en stjärnstatus inom den moderna heminredningen. Svärmorstungor finns både i mindre exemplar och större som kan växa och bli ett par meter höga. Växtens starka fiber har historiskt sett använts som rep eller som strängar till pilbågar. Om du vill investera i en luftrenare är Svärmorstunga växten du söker. Med rätt skötsel kan växten även blomma med små vita blommor. Men det är generellt en väldigt lättskött växt som dessutom rensar den luften från många föroreningar som bensen, kväveoxid och formaldehyd.

Skötselråd

Eftersom Svärmorstunga är extremt lättskött och tålig är det en bra växt för dig som inte vill lägga för mycket tid på dina växter. Svärmorstungan klarar av allt från skugga till direkt solljus så du kan placera den lite vart som helst i ditt hem. Men se upp för den allra starkaste brännande solen som kan skada bladen. Vattna den gärna rejält, men mycket sällan. Växten får inte övervattnas, då får den gula blad och kan i värsta fall ruttna. Låt den därför torka ut ordentligt mellan vattningarna. Från vår till höst ges en halv dos näring varannan vecka. Gällande kruka är vårt tips att använda tunga lerkrukor eftersom Svärmorstungor är höga och lätt faller omkull i lättare krukor.

Andra sorter av Svärmorstunga

Det finns olika sorter av svärmorstunga som skiljer sig åt gällande färger och mönster på bladen. En del har silverfärgade ränder på tvären, medan andra har gula bladkanter och grågröna mönster. En sort av svärmorstunga som har ett mycket särskilt uttryck är Sanseveria cylindrica. Det är faktiskt en egen art som får cylindriska blad och sitter i en vacker solfjädersform. ‘Laurentii’ är en annan härlig sort med gula bladkanter, ‘Superba’ är en sort som är gulbandad och har knubbiga korta blad, medan sorten ‘Moonshine’ har vackra silvergrå blad. Sorten ‘Hahnii’ är en mini succulent med rosettformade blad och ‘Black Coral’ har häftiga svarta mönster på de gröna bladen.

Svärmorstunga kan blomma!

Svärmorstunga är en växt som kan blomma, och gör det dessutom med praktfulla och eleganta blommor. Det är inte allt för vanligt att en svärmorstunga blommar, men med rätt förhållanden och god skötsel finns alla chanser för det. När den blommar växer en smal stjälk upp som får små oansenliga vita blommor med lätta inslag av grönt som har en god doft. Svärmorstunga kan blomma lite när som helst på året.

Plantera om Svärmorstunga

Svärmorstungan växer snabbt och kan bli väldigt stor och tung. Den gillar däremot att växa i samma kruka under lång tid, så du behöver inte plantera om den mer ofta för att den växer snabbt. När du väl planterar om den så använd en lagom stor kruka eftersom den gillar att stå trångt. Krukan bör ha samma höjd som den tidigare krukan. Rötterna är ganska enkla att sära på.

Föröka din svärmorstunga

Du kan föröka din Svärmorstunga genom att så frön, dela på plantan eller ta sticklingar. Som tidigare nämnt har växten underjordiska rötter och stam som ibland sticker upp. Då kan du ta skotten och plantera om dem. Du kan också skära loss några blad som du sätter i vatten och därefter planterar i en kruka. Denna metod kan ta längre tid och kräver att hög luftfuktighet för att rötterna ska bildas ordentligt.

Drabbas Svärmorstunga lätt av sjukdomar och skadedjur?

Svärmorstungan drabbas sällan av sjukdomar och skadedjur, vilket förstärker svärmorstungan som en härdig och tålig växt.

Är svärmorstunga giftig för djur?

Svärsmorstunga klassas inte som giftig, men den har en växtsaft som kan vara irriterande för din hund eller katt. Därför är svärmorstungan inte helt djurvänlig och vi rekommenderar dig att hålla växten borta från ditt husdjur eftersom saften kan vara farlig vid förtäring.

Sammanfattning

Svärmorstungan kommer ursprungligen från västra Afrika, Sydafrika, Tanzania och Kongo, där den också växer i vilt tillstånd och klarar sig långa perioder utan vatten. Svärmorstungan har långa svärdliknande blad och kallas ofta för Snake Plant, Mother-in-law’s tongue eller Sansevieria. Det finns olika sorter av svärmorstunga som skiljer sig åt gällande färger och mönster på bladen. Några sorter är  ‘Laurentii’, ‘cylindrica’,  ‘Superba’, ‘Moonshine’, ‘Hahnii’ och ‘Black Coral’. Med rätt skötsel kan växten även blomma med små vita blommor. Men det är generellt en väldigt lättskött växt som dessutom rensar den luften från många föroreningar som bensen, kväveoxid och formaldehyd. Du kan föröka din Svärmorstunga genom att så frön, dela på plantan eller ta sticklingar. När du väl planterar om den så använd en lagom stor kruka eftersom den gillar att stå trångt om rötterna. Svärsmorstunga klassas inte som giftig, men den har en växtsaft som kan vara irriterande för din hund eller katt.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ