Skötselråd Spjutbräken

Skötselråd Spjutbräken

Som ett grönt fyverkeri skjuter ormbunksväxten upp vackra frodiga blad året om. Spjutbräken är en tropisk växt som beskrevs 1759 av Linné i Systema Naturae och han kallade den då för Polypodium exaltata.

Spjutbräken | Nephrolepis Exaltata

Som ett grönt fyverkeri skjuter ormbunksväxten upp vackra frodiga blad året om. Spjutbräken är en tropisk växt som beskrevs 1759 av Linné i Systema Naturae och han kallade den då för Polypodium exaltata. År 1793 kom spjutbräken till England, och när man skulle dela upp ormbunksväxterna i fler släkten 1834 blev Spjutbräken en typart för det nybildade släktet Nephrolepis och fick heta Nephrolepis exaltata. Släktnamnet kommer från de grekiska orden nephros och lepis som betyder njure respektive fjäll och syftar på sporhusens njurformade täckfjäll som sitter på rad längs kanten på bladens undersida. Artnamnet “exaltata” betyder hög eller imponerande på latin och förklarar att det är en ormbunke som blir hög. Förutom att föröka sig med sporer får den även skott ute i spetsen. Växten anses ha sitt ursprung i Syd- och Mellanamerika och att den därifrån spridits till många andra tropiska och subtropiska områden där den etablerat sig. Just därför trivs Spjutbräken i många olika miljöer. I regnskogen växer den i skuggan av andra växter, på marken eller uppför trädstammar där den bildar lianer uppe i grenar. Men den trivs också i öppen terräng och sprider sig snabbt längs vägkanter. Även som krukväxt är arten tålig och kräver lite skötsel av sin växtägare.

Skötselråd

Ställ din spjutbräken på en ljus plats utan direkt solljus och låt jordytan torka upp lite grann mellan rejäla vattningar. Har du ett fönster i ditt badrum kan det vara ett perfekt ställe att placera din Spjutbräken på, då denna tropiska växt älskar rum med hög luftfuktighet. En dusch då och då uppskattar den också! Näring kan du ge en liten dos av ca varannan vecka under sommarhalvåret.

Kan du flytta ut din Spjutbräken utomhus?

Något som är väldigt positivt med Spjutbräken är att den trivs ute, vilket gör att du enkelt kan flytta runt din växt beroende på årstid. Du kan till och med plantera din Spjutbräken utomhus, och låta den lämna sin kruka helt. För utomhusplanteringar bör du placera din Spjutbräken på en halvskuggig till skuggig plats som är fuktig. Områden runt dammar och rabatter är allra bäst. Utomhus vill Spjutbräken gärna stå i en näringsrik, mullrik och fuktig jord. Planteringsjord är ett perfekt val för din ormbunksväxt. Skydda gärna din Spjutbräken under sin först vinter ute, eftersom ormbunken behöver tid att etablera sig ordentligt. Täck då växten med säckväv, löv eller ris.

Är Spjutbräken farlig för djur?

Nej, Spjutbräken är en djurvänlig växt som inte är giftig för din hund eller katt.

Sammanfattning

Spjutbräken anses ha sitt ursprung i Syd- och Mellanamerika och att den därifrån spridits till många andra tropiska och subtropiska områden där den etablerat sig. Just därför trivs Spjutbräken i många olika miljöer. Ställ helst din spjutbräken på en ljus plats utan direkt solljus och låt jordytan torka upp lite grann mellan rejäla vattningar. Har du ett fönster i ditt badrum kan det vara ett perfekt ställe att placera din Spjutbräken på, då denna tropiska växt älskar rum med hög luftfuktighet. Något som är väldigt positivt med Spjutbräken är att den trivs ute, vilket gör att du enkelt kan flytta runt din växt beroende på årstid. Spjutbräken är ofarlig för djur.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ