Skötselråd Silverranka

Skötselråd Silverranka

Silverrankan är en väldigt lättskött växt som har fått sitt namn från sina silverprickar på bladen. Silverrankan kommer ursprungligen från Thailand. Växten får långa rankor om du ger den möjlighet att klättra.
Skötselråd Silverkalla Läsning Skötselråd Silverranka 4 minuter

Silverranka | Scindapsus Pictus

Silverrankan är en väldigt lättskött växt som har fått sitt namn från sina silverprickar på bladen. Silverrankan kommer ursprungligen från Thailand. Växten får långa rankor om du ger den möjlighet att klättra. Silverrankan är en luftrenande växt som renar luften från bland annat bensen och formaldehyd. Den trivs bra i lite skuggigare delar av ditt hem och i lite fuktigare varmare luft. Vid direkt solljus riskerar bladen att bli brända och vid för mycket skugga kommer de silvriga fläckarna på bladen att så småningom försvinna.

Skötselråd

Silverrankan trivs som allra bäst i normal rumstemperatur, där kyla och drag helst får undvikas. Den växer som mest om den får leva i fuktig luft, så bladen får gärna sprayas då och då. När det kommer till placering är det i ljusa eller halvskuggiga omgivningar som växten föredrar. Silverranka vill helst vattnas ofta och mycket, med tid för att torka upp mellan vattningarna.

Beskärning av Silverranka och sticklingar

Du kan beskära växten när rankorna blir lite gängliga. De kan nämligen växa en halvmeter per säsong. Rankorna kan beskäras men förgrenar sig inte med nya sidoskott. För ett buskigare utseende kan man dock ta sticklingar av de beskurna skotten och sticka ner intill moderplantan. Detta är det enda sättet du kan föröka en gullranka på. Klipp då ner toppen av rankan bit för bit och skär stammen några cm ner från bladfästet. Det är vid bladfästets ”knöl” (där en liten brun plupp ofta sticker ut) som både rötterna och den nya tillväxten kommer att komma upp ifrån, så det är viktigt att den är med i sin helhet. Stick ner sticklingen med nedre stjälken utan blad i kruka med luftig blomjord och täck krukan med en perforerad plastpåse för högre luftfuktighet och snabbare rotning. Här kan du som tidigare nämnt också välja att sätta sticklingarna intill moderplantan. Det brukar ta nästan en månad innan sticklingen fått nya rötter och satt fart.

Skadedjur och sjukdomar hos Silverrankan

En frisk växt som sällan angrips av skadegörare. När plantan mår dåligt beror det ofta på så kallade fysiologiska orsaker som beror på miljön.

Varför får din Silverranka gula blad och bruna fläckar?

Gula blad som börjar blekna beror ofta på att växten står för ljust. Om bladen är gula och dammiga kan det istället vara ett tecken på angrepp av spinnkvalster. Torra, bruna fläckar är direkta brännskador från solljus och indikerar på att du borde flytta växten till en mörkare plats. Bruna fläckar och mörka bladkanter kan också bero på att växten har fått för mycket vatten eller står för kallt. Då behöver du minska vattningen och låta jorden torka upp ordentligt mellan varje vattning framöver, kanske även ställa Silverrankan lite varmare.

Är Silverranka djurvänlig?

Silverranka klassas inte som giftig mot djur men bladen innehåller ämnen som irriterar. Djur som tuggar på växten kan bland annat få diarré, magont och sveda i mun och svalg, så håll växten borta från djur för säkerhets skull.

Sammanfattning

Den silverskimrande klätterväxten Silverranka är lättskött. Namnet har den fått från de unika silverprickar på bladen. Växten får långa rankor om du ger den möjlighet att klättra. Silverrankan är en luftrenande växt som renar luften från bland annat bensen och formaldehyd. Den trivs bra i lite skuggigare delar av ditt hem och i lite fuktigare varmare luft. För att ta hand om växten extra får du gärna spraya bladen då och då. Vid direkt solljus riskerar bladen att bli brända och vid för mycket skugga kommer de silvriga fläckarna på bladen att så småningom försvinna. 

Fortsätt läsa

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ