Skötselråd Silverkalla

Skötselråd Silverkalla

Vi har Indonesiens regnskogar att tacka för den härliga Silverkallan! Lite av en klassiker i svenska hem. Den här växten trivs absolut bäst i hög luftfuktighet och huserar helst i skuggigt läge. 

Silverkalla | Aglaonema Silver Queen

Vi har Indonesiens regnskogar att tacka för den härliga Silverkallan! Lite av en klassiker i svenska hem. Den här växten trivs absolut bäst i hög luftfuktighet och huserar helst i skuggigt läge. Undvik gärna att utsätta Silverkallan för kyla under 12 grader, samt att ställa den i ett soligt läge – här är helt enkelt “lagom” ledordet. Förutom att bara vara vacker, är den även tålig, lättskött och smart! Den renar nämligen luften i ditt hem alldeles utmärkt, precis som sin systerväxt Rosenkalla. Kort sagt, en solklar tiopoängare.

Skötselråd

Silverkallan mår som allra bäst när den får lagom med vatten, helst så att jorden är relativt fuktig hela tiden. Placera den i skuggigare delar av hemmet, ej direkt solljus. Den trivs allra bäst i hög luftfuktighet. Den föredrar normal rumstemperatur, där kyla under 12 grader ska undvikas. Tack vare att den är en luftrenare och därmed förbättrar inomhusklimatet är det en bra ide att placera växten i badrummet. Där får den precis som den vill – hög luftfuktighet, lite varmare och inte så mycket ljus.

Omplantering av Silverkalla

Efter som Silverkallan växer långsamt, behöver du inte omplantera växten särskilt ofta. Den  trivs så pass bra i trängre miljöer, och meddelar när det är dags att flytta genom att helt enkelt växa ur nuvarande kruka. Det blir aktuellt när bladverket vuxit sig stort. Känner du för att snitta din Silverkalla för omplantering funkar det alldeles utmärkt. Då gäller det att snitta uppifrån och ner. Detta ger allra bäst förutsättningar för rötterna. Silverkallan tar tacksamt emot näringsrik jord, detta genom flytande näring. Mellan april och september får du gärna ge den näring varje vecka, medan under vintermånaderna behövs det inte i samma utsträckning. När det kommer till jord vid omplantering, föredrar Silverkallan vanlig blomjord. Helst en kombination av mullrik och porös jord som är fattig på kalk.

Är Silverkalla djurvänlig?

Växten innehåller ämnen som kan leda till sveda i munnen och magproblem om man förtär den, så håll djur borta.

Sammanfattning

Den klassiska Silverkallan som är en storfavorit i många svenska hem. Med ursprung från indonesiens regnskogar, trivs den här växten allra bäst i hög luftfuktighet och huserar helst i skuggigt läge. Förutom att bara vara vacker, är den även tålig, lättskött och smart! Den renar nämligen luften i ditt hem alldeles utmärkt, precis som sin systerväxt Rosenkalla. Placera den med stor fördel i badrummet, där klimatet passar den perfekt. Undvik gärna att utsätta Silverkallan för kyla under 12 grader, samt att ställa den i ett soligt läge – här är helt enkelt “lagom” ledordet. Kort sagt, är Silverkallan en solklar tiopoängare. Växten omplanteras gärna när den vuxit till sig ordentligt, men tack vare att trivs i trängre miljöer behövs det inte särskilt ofta. Storfavorit i den lättskötta kategorin.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ