Skötselråd Rosenkalla Joli Peach

Skötselråd Rosenkalla Joli Peach

Anthurium Andraeanum ‘Joli Peach’ som är växtens vetenskapliga namn, tillhör familjen kallaväxter (araceae) och växtsläktet anthurium som består av ca 1350 arter, och därmed är det största släktet i familjen.
Skötselråd Spjutbräken Läsning Skötselråd Rosenkalla Joli Peach 5 minuter Nästa Skötselråd Rosenkalla Black Love

Rosenkalla Joli Peach | Anthurium Andraeanum ‘Joli Peach’

Anthurium Andraeanum ‘Joli Peach’ som är växtens vetenskapliga namn, tillhör familjen kallaväxter (araceae) och växtsläktet anthurium som består av ca 1350 arter, och därmed är det största släktet i familjen. Ursprungligen kommer växten från regnskogarna i Sydamerika där bladen kan bli två meter stora och användas som paraply! Under 1980-talet genomförde NASA en studie om vilka växter som renar luften och rosenkalla fanns med högt upp på listan. På engelska kallas den tailflower och flamingo flower på grund av dess färg. Men det kan lätt bli lite förvirrande eftersom flamingoblomma är en variant från samma släkte, och inte en rosenkalla. På rosenkalla är kolven alltid rak, på kusinen flamingoblomma är den krökt, vriden som näbben på en flamingo. Denna fantastiska sort har hjärtformade, glansiga och vaxartade blad samt härliga persikofärgade hölsterblad. Hölsterbladen kan lätt förknippas med att vara växtens blomma, men det är faktiskt inga blommor, utan just hölsterblad som skyddar blommorna och skänker färgen! De verkliga blommorna sitter som knappnålshuvuden runt kolven som hölsterbladet omger. Dessa krukväxter är älskade för sina långvariga hölsterblad och blommor som kan sitta kvar på plantan i många månader – till och med upp till ett helt år. Gillar du rouge och vill matcha din växt så har du hittat rätt! Det här är en trendig liten dam som kommer lysa upp alla hem med sin skönhet.

Skötselråd

Med tanke på att rosenkallan är en tropisk växt trivs den som bäst på en lagom solig och varm plats med hög luftfuktighet, till exempel i ett badrum. Den trivs bra i vanlig rumstemperatur och i jord som alltid är lite fuktig. Växten behöver vattnas ordentligt men bör torka upp mellan vattningarna, speciellt under vintern. En tumregel kan vara att vattna din Anthurium när de översta 3 cm av jorden är ordentligt torra, så ca 1-2 gånger i veckan. Se till att krukan har tillräckligt med dräneringsmöjligheter eftersom samlad vätska kan orsaka rotröta. Rosenkalla kommer att göra sig bra i en mycket lös och luftig jordblandning. Eftersom rosenkallan vill ha hög luftfuktighet rekommenderas det också att täcka det översta lagret i krukan med mossa. Se till att rosenkallan duschas eller får bladen sprayade med vatten för att hålla den i sitt finaste skick – kombinerat med mossan främjar det bäst blomtillväxt. Omplantering behövs bara vartannat år och ska göras under våren. När du omplanterar din rosenkalla bör du plantera den djupt, helst i en hög kruka. Den mår även bra att få växtnäring en gång i månaden under sommarhalvåret.

Hur tar du sticklingar på Rosenkalla?

Rosenkalla kan förökas med stamsticklingar eller från frön via pollinering. Den förgrenar sig ofta vid sidan av den stora växten. Du kan skära av dessa och antingen sätta de i vatten eller direkt i en kruka med jord. Om du sätter sticklingarna i vatten ska de helst stå i 3-4 veckor för att hinna bilda nya rötter. Vid plantering i jord bör hälften eller två tredjedelar av stjälken vara nere i jorden. Om du inte satt stjälken i vatten innan bör du se till att växten får hög luftfuktighet genom att sätta antingen en plastpåse eller glaskupa över växten.

Varför får din rosenkalla gula blad?

Ett vanligt misstag som många gör är att man vattnar sina växter för mycket under vintern, när de flesta växter vilar. Övervattning brukar leda till gula eller bruna blad. Tänk på att du då bör minska vattningen till en gång varannan vecka. Se även över din placering av växten, den kanske behöver mer solljus?

Är Rosenkalla djurvänlig?

Alla Rosenkallor är giftiga för människor och djur vid förtäring. Du bör därför hålla din hund eller katt borta från denna växt.

Sammanfattning

Anthurium Andraeanum ‘Joli Peach’ som är växtens vetenskapliga namn, tillhör familjen kallaväxter (araceae) och växtsläktet anthurium. Denna fantastiska sort har hjärtformade, glansiga och vaxartade blad samt härliga persikofärgade hölsterblad. Hölsterbladen kan lätt förknippas med att vara växtens blomma, men det är faktiskt inga blommor, utan just hölsterblad som skyddar blommorna och skänker färgen! Arten kommer ursprungligen från Sydamerikas regnskogar. Med tanke på att rosenkallan är en tropisk växt trivs den som bäst på en lagom solig och varm plats med hög luftfuktighet, till exempel i ett badrum. Se till att rosenkallan duschas eller får bladen sprayade med vatten, kombinerat med mossa främjar det bäst blomtillväxt. Övervattning brukar leda till gula eller bruna blad. Rosenkalla kan förökas med stamsticklingar eller från frön via pollinering. Rosenkallor är ej djurvänliga.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ