Skötselråd Rosenkalla Black Love

Skötselråd Rosenkalla Black Love

Anthurium Andraeanum Black Love särskiljer sig med sina mörka, svartgröna blad och glansiga mörka chokladfärgade hölsterblad bland alla Anthuriums! Anthurium andraeanum ‘Black Love’ är växtens vetenskapliga namn, vi kallar den Rosenkallan Black Love.

Rosenkalla Black Love | Anthurium Andraeanum ‘Black Love’

Anthurium Andraeanum Black Love särskiljer sig med sina mörka, svartgröna blad och glansiga mörka chokladfärgade hölsterblad bland alla Anthuriums! Anthurium andraeanum ‘Black Love’ är växtens vetenskapliga namn, vi kallar den Rosenkallan Black Love. Det är en åtråvärd luftrenare för dig med en svart garderob. Den har fantastiska tjocka, vaxartade blad och får färg genom hölsterbladen som skyddar blomman. Hölsterbladen kan lätt förknippas med att vara växtens blomma, men det är faktiskt inga blommor, utan just hölsterblad som skyddar blommorna och skänker färgen! De verkliga blommorna sitter som knappnålshuvuden runt kolven som hölsterbladet omger. Rosenkallan är lite av en multitasker och agerar som en underbar inredningsdetalj samtidigt som den renar luften åt dig. Dessa krukväxter är älskade för sina långvariga hölsterblad och blommor som kan sitta kvar på plantan i många månader – till och med upp till ett helt år. Rosenkalla tillhör växtfamiljen kallaväxter (araceae) där det ingår 600 medlemmar i bara Anthurium-släktet. Flamingoblomma är en variant från samma släkte, men det är inte en rosenkalla. På rosenkalla är kolven alltid rak, på kusinen flamingoblomma är den krökt, vriden som näbben på en flamingo. Arten Rosenkalla kommer ursprungligen från Sydamerikas regnskogar, Black Love är dock en hybrid från Holland som gjordes för de med intresse för mörka blad och ovanligt blommande växter. Bladen är pilformade och läderartade och kan bli upp till 40 cm långa, vilket är relativt litet jämfört med andra Anthurium.

Skötselråd

Med tanke på att rosenkallan är en tropisk växt trivs den som bäst på en lagom solig och varm plats med hög luftfuktighet, till exempel i ett badrum. Den trivs bra i vanlig rumstemperatur och i jord som alltid är lite fuktig. Växten behöver vattnas ordentligt men bör torka upp mellan vattningarna, speciellt under vintern. En tumregel kan vara att vattna din Anthurium när de översta 3 cm av jorden är ordentligt torra, så ca 1-2 gånger i veckan. Se till att krukan har tillräckligt med dräneringsmöjligheter eftersom samlad vätska kan orsaka rotröta. Rosenkalla kommer att göra sig bra i en mycket lös och luftig jordblandning. Eftersom rosenkallan vill ha hög luftfuktighet rekommenderas det också att täcka det översta lagret i krukan med mossa. Se till att rosenkallan duschas eller får bladen sprayade med vatten för att hålla den i sitt finaste skick – kombinerat med mossan främjar det bäst blomtillväxt. Omplantering behövs bara vartannat år och ska göras under våren. När du omplanterar din rosenkalla bör du plantera den djupt, helst i en hög kruka. Den mår även bra att få växtnäring en gång i månaden under sommarhalvåret.

Hur tar du sticklingar på Rosenkalla?

Rosenkalla kan förökas med stamsticklingar eller från frön via pollinering. Den förgrenar sig ofta vid sidan av den stora växten. Du kan skära av dessa och antingen sätta de i vatten eller direkt i en kruka med jord. Om du sätter sticklingarna i vatten ska de helst stå i 3-4 veckor för att hinna bilda nya rötter. Vid plantering i jord bör hälften eller två tredjedelar av stjälken vara nere i jorden. Om du inte satt stjälken i vatten innan bör du se till att växten får hög luftfuktighet genom att sätta antingen en plastpåse eller glaskupa över växten.

Varför får din rosenkalla gula blad?

Ett vanligt misstag som många gör är att man vattnar sina växter för mycket under vintern, när de flesta växter vilar. Övervattning brukar leda till gula eller bruna blad. Tänk på att du då bör minska vattningen till en gång varannan vecka. Se även över din placering av växten, den kanske behöver mer solljus?

Är Rosenkalla djurvänlig?

Alla Rosenkallor är giftiga för människor och djur vid förtäring. Du bör därför hålla din hund eller katt borta från denna växt.

Sammanfattning

Anthurium Andraeanum Black Love särskiljer sig med sina mörka, svartgröna blad och glansiga mörka chokladfärgade hölsterblad bland alla Anthuriums! Den har fantastiska tjocka, vaxartade blad och får färg genom hölsterbladen som skyddar blomman. Hölsterbladen kan lätt förknippas med att vara växtens blomma, men det är faktiskt inga blommor, utan just hölsterblad som skyddar blommorna och skänker färgen! Arten kommer ursprungligen från Sydamerikas regnskogar, Black Love är dock en hybrid från Holland. Med tanke på att rosenkallan är en tropisk växt trivs den som bäst på en lagom solig och varm plats med hög luftfuktighet, till exempel i ett badrum. Se till att rosenkallan duschas eller får bladen sprayade med vatten, kombinerat med mossa främjar det bäst blomtillväxt. Övervattning brukar leda till gula eller bruna blad. Rosenkalla kan förökas med stamsticklingar eller från frön via pollinering.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ