Skötselråd Rexbegonia Röd och Svart

Skötselråd Rexbegonia Röd och Svart

Begoniasläktet tillhör familjen Begoniaceae och kännetecknas av sina fantastiska färgglada blad. Begonia Rex Red Robin har röda blad med markanta svarta kanter, som är styva, fylliga och lite skeva i formen.
Skötselråd Rosenkalla Black Love Läsning Skötselråd Rexbegonia Röd och Svart 4 minuter Nästa Skötselråd Fjäderkalla

Rexbegonia Röd och Svart | Begonia Rex ‘Red Robin’

Begoniasläktet tillhör familjen Begoniaceae och kännetecknas av sina fantastiska färgglada blad. Begonia Rex Red Robin har röda blad med markanta svarta kanter, som är styva, fylliga och lite skeva i formen. Begonior är relativt lättskötta och kommer ursprungligen från Asien, de rexbegonior som odlas idag är dock hybrider. Deras naturliga habitat är i tropiska regnskogar. “Begonia” är efter den franske botanikern Michael Begon (1638 – 1710) och “rex” betyder kung. Det finns flera olika sorter, några populära är ‘Arctic Breeze’, ‘Green Valley’, ‘Amazon Delta’ och ‘Morning Dew’. Växten är lättskött och blir mellan 20 till 30 cm hög, men tillväxten är relativt långsam. Rexbegonia kan blomma med blekrosa blommor under hösten, men den odlas främst för sitt spännande bladverk. En otroligt vacker växt som gömmer sig i mörkret för att undkomma solens strålar, men ger ett fantastiskt lyster till skandinaviska hem.

Skötselråd

Rexbegonia Röd trivs bäst i indirekt solljus och om den placeras i direkt solljus riskerar bladen att bli brända och vissna. Även om begonior trivs bra i fuktig miljö ska du undvika att vattna direkt på bladen då det är något de inte klarar av. Duscha därför aldrig din Rexbegonia. Rexbegonia kan placeras lite överallt och är därför en rolig inredningsdetalj. Du kan både ställa den i ett fönster i norrläge eller längre in i rummet på soffbordet eller köksbänken. Växten trivs i rumstemperatur men kan stå svalare på vintertid, men inte lägre än 15°C. Krukväxtnäring ges med fördel varje eller varannan vecka från vår till höst, resten av året en gång i månaden. Plantera om växten på våren i mullrik, inte alltför kraftig jord.

Föröka din Rexbegonia Röd och Svart

Till skillnad från det allra vanligaste sättet – att ta stickling från en växt – kan man föröka Rexbegonia på ett annat sätt. En rexbegonia har vanligtvis fem bladnerver på ett blad som transporterar vatten och näring till växten. Om man skär av ett blad från moderplantan, skär av stjälken och gör små snitt genom alla dessa bladnerver och sedan fäster bladet mot blomjorden i en kruka eller ett odlingstråg, bildas det inom några månader nya växter vid varje bladbit. Gör såhär: Klipp ett blad från din växt och klipp ut stjälken från bladet. Dela bladet i 4-5 delar, beroende på hur stort bladet är (och som sagt, klipp vid sidan av bladnerverna, det är nämligen de som bildar rötter). Kapa även av blomstängeln. Ta en kruka (eller helst en plastlåda med lock) med fuktig jord och plantera bladbitarna med den klippta ytan nedåt. Plantera även rundeln med blomstängeln. Det är mycket viktigt att bladnerverna har god kontakt med jorden för att det ska kunna bildas rötter. Ett tips är att använda ståltråd eller små stenar för att bladen verkligen ska komma ner i jorden. Placera i ett ljust fönster och håll jorden fuktig. Efter 4-5 veckor kommer det växa ut nya skott från de planterade bladen.

Drabbas Rexbegonia Röd och Svart av skadedjur?

Skadedjur är ovanliga på rexbegonia men bladlöss och trips kan ibland angripa växten.

Är Rexbegonia djurvänlig?

Begonior är giftiga för både djur och människor och kan ge magbesvär om man äter den. Du bör därför hålla din hund eller katt borta från denna växt.

Sammanfattning

Begoniasläktet tillhör familjen Begoniaceae och kännetecknas av sina fantastiska färgglada blad. Begonior är relativt lättskötta och kommer ursprungligen från Asien, de rexbegonior som odlas idag är dock hybrider. Deras naturliga habitat är i tropiska regnskogar. Det finns massor av olika sorter, några populära är ‘Arctic Breeze’, ‘Green Valley’, ‘Amazon Delta’ och ‘Morning Dew’. Rexbegonia trivs bäst i indirekt solljus och om den placeras i direkt solljus riskerar bladen att bli brända och vissna. Även om begonior trivs bra i fuktig miljö ska du undvika att vattna direkt på bladen då det är något de inte klarar av. Till skillnad från det allra vanligaste sättet – att ta stickling från en växt – kan man föröka Rexbegonia på ett annat sätt; genom att dela ett blad och så bladbitarna i jord. Rexbegonia är farlig för djur och är därmed inte djurvänlig.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ