Porslinsblomma | Hoya Pubicalyx
Med ursprung från Asien och Australien gör den kransformade Porslinsblomman succé som krukväxt i många svenska hushåll. På 1780-talet namngav Carl von Linné porslinsblomman, men sedan dess har den flera gånger bytt namn. Hoya är det latinska namnet på det släkte som i folkmun kallas porslinsblommor, där några av de vanligaste porslinsblommorna är Hoya lanceolata ssp. bella och Hoya carnosa, som i sin tur finns av många olika slag. Porslinsblommor är väldigt populära, allt fler av naturens 750 arter odlas som krukväxter. Porslinsblomman har fått sitt namn efter sina tjocka vaxblad som påminner om glänsande porslin. Variationerna mellan arterna är stora både när det gäller växtsätt, bladformer och blomfärger, men alla är mycket lättskötta till skillnad från andra tropiska växter. Porslinsblommor har mörkgröna blad som kan skifta i alla möjliga färger utom möjligtvis blått. Hoya Pubicalyx producerar ett naturligt växtpigment “Anthocyanin” för att skydda unga eller mjuka blad från intensivt ljus. Till skillnad från Hoya Carnosa har Pubicalyx längre och tunnare blad. Sorten har mandelformade spetsiga gröna blad som är blanka och släta. Många andra sorter har ett markerat nervmönster och en del har dekorativa silvriga fläckar. Bladen varierar i längd från 5-12 cm och växer längst rankans ena sida. Rankorna kan bli flera meter långa. Hoya Pubicalyx följer det klassiska ordspråket “ju äldre man blir desto grönare blir man”. Det här är en superfin porslinsblomma som får rosa 5 mm stora blommor med en rödare mitt.
Skötselråd
Trivs på en ljus plats, gärna i indirekt solljus och vanlig rumstemperatur. Allra bäst växer och trivs hoyorna i ett väst- eller söderfönster. Är det allt för soligt måste man dock tänka på att skydda bladen från för starkt solljus. På en plats längre in i rummet kan plantan växa men kommer troligen inte sätta några knoppar och blomma. Med tillgång till ljus behöver den inte ha så mycket näring utan växer och blommar mycket bra utan att du behöver skämma bort den, men en dusch på bladen då och då är uppskattat. Om ditt kranvatten är mycket hårt kan det mjukgöras med en mycket svag dos krukväxtnäring i vattnet över sommaren. Den gillar hög luftfuktighet men klarar sig bra i lite torrare luft. Under blomningen bör jorden hållas lätt fuktig, annars ska du inte vattna förrän jorden torkat till. Arten pubicalyx som har tunnare blad är mer känsliga för uttorkning, men var sparsam med vattning under växtens vintervila. Porslinsblomma trivs i en trång kruka, gärna lerkruka, med porös jord. Allra bäst trivs den om den får en kraftig ställning att klänga på. Vanlig blomjord kan man vattna lite då och då. Blir jorden lite torr så gör det oftast inte så mycket. Men samlas mycket vatten på krukans fat eller i ytterkrukan så mår många hoyor dåligt av det i längden.
Porslinsblommans Blommor
Porslinsblomman får blommor som växer i klasar om cirka 30 blommor. Färgen på blommorna varierar från ljusrosa till mörkröd med utbredda flikar. Bikronan varierar från vitt till nästan svart. Blommorna är ca 2 cm i diameter och brukar stanna på växten i ungefär två veckor. De producerar en del nektar som kan få en varierande doft, allt från vad vissa upplever som unket till en stark sötaktig doft.
Klättrande rankor och vad du kan göra med dem
Porslinsblomma skickar ut långa rankor som kan lindas kring en spaljé eller hänga fritt i en ampel. Bladen sitter oftast på ena sidan vilket gör rankorna lätta att binda så att bladen kommer utåt, då kommer mycket ljus på bladen och växten trivs. Porslinsblomman kan även växa på en stock och bli buskliknande eller odlas i en kruka med båge, så att man leder rankorna längs med bågen. Man kan även låta rankorna klättra längs väggen, men den behöver då stöd att klättra på.
Plantera om din Porslinsblomma
Porslinsblommor vill inte planteras om så ofta, de trivs nämligen med en trång kruka. När det dock blir dags väljer du en något större kruka, gärna lerkruka, och ge den porös jord. Om krukstorleken blir för stor kommer blomningen att utebli. En porslinsblomma ska planteras om i samma planteringsdjup som den har varit. Du kan plantera i blomjord med lecakulor för att få en bra dränering. Du kan också täcka jordytan med odlingssand för att skapa ett bra mikroklimat i jorden. Omplantering av porslinsblommor görs på våren.
Beskärning och sticklingar
Efter några år kan växten bli stor och behöva beskäras, men då görs det efter blomning. Följande år kan blomningen utebli, men håll ut – den kommer blomma igen! Porslinsblommor förökas främst med sticklingar. Sticklingarna går att sätta direkt i jord eller rota i till exempel vatten, vitmossa, perlite och vermiculit. Tänk på att jorden ska vara fuktig och porös (inte kompakt) när du sätter i sticklingen till första bladparet i krukan. Låt sedan sticklingen stå ljust (men inte i direkt solljus) med en plastpåse över sig. För att minska avdunstningen kan du göra ett litet hål i plastpåsen. Se sedan till att jorden inte torkar helt utan håller sig fuktig för att sticklingen ska trivas.
Är Porslinsblomma farlig för djur?
Porslinsblomman är klassad som ofarlig för husdjur men de kan få magproblem om de äter den. Vissa har en giftig växtsaft som kan vara farlig för hundar. Vi rekommenderar inte Porslinsblomman som mellanmål, varken för hund eller katt!
Sammanfattning
Med ursprung från Asien och Australien gör den kransformade Porslinsblomman succé som krukväxt i många svenska hushåll. Hoya är det latinska namnet på det släkte som i folkmun kallas porslinsblommor. Porslinsblomman har fått sitt namn efter sina tjocka vaxblad som påminner om glänsande porslin. Variationerna mellan arterna är stora både när det gäller växtsätt, bladformer och blomfärger, men alla är mycket lättskötta till skillnad från andra tropiska växter. Hoya Pubicalyx följer det klassiska ordspråket “ju äldre man blir desto grönare blir man”. Det här är en superfin porslinsblomma som får rosa 5 mm stora blommor med en rödare mitt. Porslinsblomma skickar ut långa rankor som kan lindas kring en spaljé eller hänga fritt i en ampel. Porslinsblommor vill inte planteras om så ofta, de trivs nämligen med en trång kruka. Efter några år kan växten bli stor och behöva beskäras, men då görs det efter blomning. Porslinsblomman är klassad som ofarlig för husdjur men de kan få magproblem om de äter den.