Skötselråd Pilspetsranka

Skötselråd Pilspetsranka

Med ursprung från centralamerika har Pilspetsranka mycket dekorativa, pilspetsformade, stora blad. Växtens vetenskapliga namn är Syngonium podophyllum och den tillhör familjen Araceae.
Skötselråd Kaktus Läsning Skötselråd Pilspetsranka 5 minuter Nästa Skötselråd Philodendron Micans

Pilspetsranka | Syngonium Podophyllum

Med ursprung från centralamerika har Pilspetsranka mycket dekorativa, pilspetsformade, stora blad. Växtens vetenskapliga namn är Syngonium podophyllum och den tillhör familjen Araceae. Kärt barn har många namn, vilket också gäller för Pilspetsranka som i folkmun även är igenkänd som Gåsfot, Fingerranka, Urskogens Slinga eller Kaninöron. På engelska kallas den bland annat för Arrowhead Plant och Arrowhead Vine. Pilspetsranka är en klätterväxt med vackra pilformade blad som är marmorerade i grönt och vitt. Den växer lågt och kompakt, men kan sprida sig brett om den får växa fritt. Detta beror även lite på sort, och det finns många olika varianter av Syngonium Podophyllum. White Butterfly, till exempel, som har en ljusgrön färg kommer att sprida sina vingar och flyga ut i alla riktningar. Det roliga med Pilspetsranka är att den utvecklas och förändrar sitt utseende hela tiden. En ung växt eller nya blad kommer att vara pilspetsformade med stark variation. När din växt mognar ändrar bladen form till att bli mer flikiga. Därför kan en stickling ibland se helt olik ut från sin moderplanta.

Skötselråd

Pilspetsranka trivs bäst i svalare rumstemperatur med ljus till halvskugga. Jorden bör hållas lätt och jämn fuktig, men den klarar även att torka upp lätt. Trivs i hög luftfuktighet och varma platser. Den klarar att torka upp mellan vattningar vintertid men behöver regelbunden vattning under växtsäsongen. Ljusbrokiga sorter är mer ljuskrävande än helt gröna sorter, men ska inte stå i sol för då kan bladen få brännskador. Det är en väldigt enkel växt som inte kräver mycket skötsel av dig, den kommer att växa praktiskt taget var som helst i ditt hem. Växten får gärna beskäras ibland för att få ett fylligare utseende.

Andra sorter av Syngonium

“Imperial White” och “Emerald Gem” är andra sorter som har ett slående utseende. “Pink Syngonium” och “Neon Robusta”, är lite nyare varianter som båda har ljus limegröna blad med en rejäl dos rosa utspridda över bladen. En annan sort som skiljer sig lite i utseende är “Maria Allusion”. Den går nämligen i mörgröna och mörkrosa toner, till skillnad från de flesta Syngoniums som normalt är ljusgröna och har vita markeringarna. Även om det finns massor av nyare varianter är skötselkraven väldigt lika.

Hur du får din Pilspetsranka att växa

Om du vill att din Pilspetsranka ska växa kan du uppmuntra den med en mosspåle eller spaljé. Yngre rankor kommer att hitta stöden helt själva, medan äldre kan behöva bindas för att få stöd till ny tillväxt. En Syngonium kommer att växa stadigt under stora delar av året förutsatt att den har bra förutsättningar. En mogen Syngonium som får växa längst en mosspåle under flera år kan bli upp till ett par meter hög. En pilspetsranka som inte får stöd kommer inte växa särskilt högt alls, även om du kan göra den fylligare genom beskärning.

Plantera om din Pilspetsranka

Som med många klätterväxter är det ofta betydligt mer grön tillväxt över jordytan jämfört med vad som händer under jorden med rötterna. Av denna anledning klarar de sig ganska bra i små krukor och om du matar den ofta klarar den sig i samma kruka i flera år. Märker du att tillväxten har stannat och du vill ha mer kan du plantera om din växt i en större kruka under våren.

Förökning och att ta stickling

Att föröka en Syngonium är enkelt. Du kan rota sticklingar i vatten, eller direkt i en kruka med jord. Ta ett nytt växtskott med ett par blad. Beskär sticklingen några centimeter under noderna eftersom det är härifrån de nya rötterna kommer. Sätt sticklingen i vatten och se nya rötter gro efter några veckor. Vänta tills du har fått ett par cm med nya rötter innan du planterar sticklingen i jord. Om du har valt att plantera sticklingarna direkt i jord, är det en bra idé att först doppa de avskurna sticklingarna i ett rothormon. Placera sticklingen mot kanten av krukan istället för i mitten, håll jorden fuktig och placera krukan någonstans där det är varmt. För bästa resultat kan du ta flera sticklingar samtidigt utan att låta de röra vid varandra när du planterar dem.

Kan Pilspetsranka blomma?

Det finns blommor som visas på mogna syngonium, även om de inte är särskilt spännande eller intressanta. Den blomma som växten får är dessvärre inte lika vacker som de tjusiga bladverken.

Är Pilspetsranka djurvänlig?

Nej, Pilspetsranka anses vara giftigt för de flesta husdjur med tanke på kalciumoxalater som finns i växtens sav. Att förtära bladen kan leda till irritation i munnen. Håll därför din hund eller katt borta från denna växt.

Sammanfattning

Pilspetsranka är en klätterväxt med vackra pilformade blad som är marmorerade i grönt och vitt. Pilspetsranka kallas även för Gåsfot, Fingerranka, Urskogens Slinga eller Kaninöron. På engelska kallas den bland annat för Arrowhead Plant och Arrowhead Vine. Växtens vetenskapliga namn är Syngonium podophyllum och den tillhör familjen Araceae. Pilspetsranka trivs bäst i svalare rumstemperatur med ljus till halvskugga. Jorden bör hållas lätt och jämn fuktig, men den klarar även att torka upp lätt.  Syngonium finns i flera sorter, till exempel “Imperial White”, “Emerald Gem”, “Pink Syngonium”, “Neon Robusta” och “Maria Allusion”. Om du vill att din Pilspetsranka ska växa kan du uppmuntra den med en mosspåle eller spaljé. Att föröka en Syngonium är enkelt med sticklingar. Pilspetsranka är inte djurvänlig.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ