Skötselråd Philodendron Micans

Skötselråd Philodendron Micans

Philodendron Micans växer i tropiska regioner vilket gör att den trivs i varmt och fuktigt klimat. Håll därför jorden lätt fuktig mellan vattningarna och spraya gärna bladen då och då för att få upp luftfuktigheten.
Skötselråd Pilspetsranka Läsning Skötselråd Philodendron Micans 6 minuter Nästa Skötselråd Paraplyaralia

Philodendron Micans | Philodendron Hederaceum ‘Micans’

Philodendron Micans härstammar från Karibien och Mexico. Den upptäcktes först 1760, även om man tror att den har funnits i hundratals år innan dess. Då fick den det botaniska namnet “Arum Hederaceum” av en botaniker i Europa. Nästan 70 år senare, år 1829, flyttades micans till filodendronfamiljen, men det var inte förrän 1850 som den officiellt kallades “philodendron micans”. Sedan dess har den haft minst 20 olika namnbyten eftersom utseendet förändras dramatiskt när den mognar, vilket gjorde det extremt svårt för botaniker på 1800-talet och början av 1900-talet att klassificera växten. Micans har underbara hjärtformade blad med skiftande brungröna sammetsblad och vinröd undersida. Men, den förlorar sin vinröda färg, dess vinstockar blir tjockare och den tappar till och med sin sammetsstruktur när den mognar, vilket gör att den verkar som en helt annan växt. Vid mognad kan även växtens blad bli så stora som 50 cm långa, men detta kommer du inte att se på din krukväxt hemma eftersom de inte når den mognadsfasen som krukväxt. Micans är dock en väldigt snabbväxande växt och dess rankor kan växa upp till 10 cm varje vecka under sin högsta tillväxtcykel. Du kan därför ge Micans en mosspåle eller spaljé att sprida sina luftrötter och klättra på. Växter som philodendron scandens och philodendron brasil är faktiskt samma växtart som philodendron micans, de är bara en annan variant.

Skötselråd

Philodendron Micans växer i tropiska regioner vilket gör att den trivs i varmt och fuktigt klimat. Håll därför jorden lätt fuktig mellan vattningarna och spraya gärna bladen då och då för att få upp luftfuktigheten. Den vill placeras ljust till halvskugga men undvik direkt solljus och kalla drag. Precis som många andra Philodendrons är den tolerant mot sämre ljusförhållanden men kan då växa mycket långsammare. Ge gärna en skvätt näring i vattnet ca en gång i månaden under perioden vår till höst och låt den vila från näringen under vinterhalvåret. Precis som andra filodendronsorter kräver den inte mycket skötsel av dig och lätt att odla. I det vilda producerar växten blommor, men det är ganska sällsynt att de blommar som inomhusväxt. Tur i oturen så är blommorna ganska obetydliga jämfört med deras lysande bladverk när växten väl blommar.

Plantera om din Philodendron Micans

Philodendron Micans kan vara benägna att utveckla rotbundna bollar. Att vara rotbunden betyder att växten har maxat sin nuvarande växtkapacitet och bör planteras om så snart som möjligt. Det finns vissa tecken du kan hålla ett öga på, till exempel om rötterna är spiralformade runt jorden eller om rötter sticker upp genom jorden eller ner genom dräneringshålen. Då behöver du plantera om din växt. Växten visar tecken på hämmad eller dålig tillväxt om jorden inte dränerar lika bra som innan. Då måste du vattna din växt mer regelbundet. När du planterar om din Micans bör du tänka på att välja en kruka som bara är något större än den tidigare. Välj även en kruka med dräneringshål och använd en väldränerande jordblandning. Omplantering görs på våren.

Hur du tar stickling på Philodendron Micans

Förbered ett glas eller en behållare med lite rumstempererat vatten (helst destillerat eller regnvatten). Välj en frisk stjälk som är cirka en dm lång som har en nod på sig och klipp precis under noden. Det är från nodden som nya rötter kommer att växa fram. Placera sticklingen i din vattenbehållare och se till att noderna är under vattenytan. Placera sticklingen där det finns mycket indirekt solljus (men inte direkt solljus) och byt vattnet en gång i veckan. Du bör se nya rötter gro efter 1-3 veckor. När rötterna är minst 3 cm långa kan du plantera sticklingen i en rik jordblandning.

Vanliga problem som rotröta, gula och bruna blad

Den vanligaste orsaken till rotröta med Philodendron Micans är övervattning i kombination med kronisk undervattning. När en växt undervattens komprimeras dess jord, vilket gör det extremt svårt för växten att absorbera fukt. När du sedan vattnar din växt blir effekten att den dränks eftersom det tillsatta vattnet blockerar alla luftfickor i jorden vilket gör att rötterna inte har någon syretillförsel. Misstänker du rotröta bör du byta jord direkt. Gula blad kan orsakas av många anledningar inklusive för mycket vatten, för lite vatten, för låga temperaturer, för höga temperaturer samt magnesiumbrist. Om färgförändringen börjar med lägre bladverk först är det troligtvis ett tecken på övervattning. Små blad som inte växer kan tyda på att växten står i för svagt ljus. Det kan också vara ett tecken på att din växt håller på att anpassa sig till de nya förhållandena i ditt hem om du precis har köpt den. Det är inget fel på växten och den kommer inte dö av detta, ge den bara lite tid och kanske lite mer ljus. Att få bruna bladkanter på Micans är ovanligt, men beror oftast på undervattning eller övergödsling. Ser stjälkarna glesa ut kan växten behöva mer indirekt solljus.

Är Philodendron Micans djurvänlig?

Nej, Philodendron Micans är farlig för djur och små barn. Denna växt innehåller kalciumoxalatkristaller som är giftiga om de äts. Det är klassificerat som nivå ett på skalan, vilket betyder att det bara är milt giftigt, men du bör ändå hålla din hund eller katt med avstånd från denna växt. Vid förtäring kan även människor uppleva milda förgiftningssymtom som sveda i läppar, mun samt hudirritation.

Sammanfattning

Philodendron Micans härstammar från Karibien och Mexico, och har underbara hjärtformade blad med skiftande brungröna sammetsblad och vinröd undersida. Micans är en väldigt snabbväxande växt och dess rankor kan växa upp till 10 cm varje vecka under sin högsta tillväxtcykel. Den växer i tropiska regioner vilket gör att den trivs i varmt och fuktigt klimat. Philodendron Micans kan vara benägna att utveckla rotbundna bollar, då behöver du plantera om din växt. Den vanligaste orsaken till rotröta med Philodendron micans är övervattning i kombination med kronisk undervattning. Du kan enkelt ta sticklingar på din Micans. Växten är inte djurvänlig.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ