Skötselråd Paraplyaralia Trinette

Skötselråd Paraplyaralia Trinette

En lättskött växt med ett roligt namn som direkt kopplar till växtens utseende – eftersom den har paraplyliknande buketter! Paraplyaralia kommer från familjen araliaceae, araliaväxter, och är klassikern från 80-talet som gjort comeback hos de trendmedvetna.
Skötselråd Asplenium Dimorphum Läsning Skötselråd Paraplyaralia Trinette 4 minuter Nästa Skötselråd Palettblad

Paraplyaralia Trinette | Schefflera Arboricola ‘Trinette’

En lättskött växt med ett roligt namn som direkt kopplar till växtens utseende – eftersom den har paraplyliknande buketter! Paraplyaralia kommer från familjen araliaceae, araliaväxter, och är klassikern från 80-talet som gjort comeback hos de trendmedvetna. Växten kallas oftast för sitt latinska namn Schefflera arboricola (där namnet Schefflera kommer från den tyske botanisten Jacob Christian Scheffler) och finns i olika varianter med olika långa blad. Paraplyaralia är ursprungligen från Sydostasien, främst Taiwan, och kan bli upp till 15 meter höga i sin hemmiljö där den också kan användas som häckväxt. I Sverige odlades de första exemplaren av paraplyaralia på 60-talet. De friskt helgröna bladen är långskaftade och blanka. Småbladen är något läderartade och elliptiska. Växten kan bli upp till 3 meter hög och få små vita blommor när den blir äldre. Paraplyaralia kan växa som buske men också stammas upp och för att få ett mer trädliknande utseende. Denna variegerade varianten av Paraplyaralia heter Paraplyaralia Trinette som med sina brokiga vitgröna blad har blivit extra populär de senaste åren. Andra exempel på namnsorter är: ‘Gold Capella’, ‘Compacta’, ‘Gerda’, ‘Melanie’ och ‘Nora’.

Skötselråd

Paraplyaralia Trinette trivs bäst i fönster mot öster eller väster och gillar likt paraplyer att bli blöt. Den gillar hög luftfuktighet men klarar sig i vanlig luft och rumstemperatur, men aldrig under 15 grader. Den gillar nämligen inte att frysa så undvik att ställa den i drag, speciellt under vintern. Växten bör vattnas regelbundet, men något sparsammare under vintertid. Tillsätt en halv dos näring i vattnet en gång per vecka från april till oktober och vattna ordentligt, men låt gärna jorden torka ut lite innan nästa vattning. Omplanteras vid behov i krukväxtjord av bra kvalité.

Sticklingar på Paraplyaralia Trinette

Det är superenkelt att ta sticklingar från din Paraplyaralia Trinette. Beskär toppen med ca 4-5 blad på stammen, sätt den direkt i vatten eller kruka med jord – vilket du föredrar. Snart har du en till Paraplyväxt i ditt hem! Förutom att ta en toppstickling kan växten ibland skjuta upp sidoskott direkt från jorden. Du kan antingen låta de sitta kvar för att få en fylligare och buskigare växt, eller så kan du klippa ner de och rota de separat. Försök isåfall att lossa skottet så nära intill roten/stammen nere i jorden som möjligt. Sätt sedan sticklingen i vatten eller plantera direkt i en mindre kruka med hål i botten. För bäst chans att klara sig bör skottet ha några blad innan du separerar det. Paraplyaralia Trinette är en tålig krukväxt som går att beskära kraftigt. Vill du ha en buskigare moderväxt kan du enkelt beskära växten på samma sätt och använda de avskurna stjälkarna till nya växter.

Varför tappar din Paraplyaralia Trinette blad?

Börjar din Paraplyaralia Trinette tappa blad är det ofta ett tecken på att den får fel mängd vatten, ofta är det övervattning som är problemet. Det kan också vara för lite vatten eller för lite ljus som är orsakande till tappade blad, speciellt för de större växterna. Om växten blivit för smal, lång, och spretig kan det vara ett symptom på att den inte får tillräckligt med ljus. Flytta den då närmare ett fönster.

Är Paraplyaralia Trinette djurvänlig?

Nej, växten ​​är både giftig och innehåller en irriterande olja och kan bland annat ge magbesvär hos den som får för sig att tugga på den. Så håll ditt djur – hund, katt eller vad du än har där hemma – borta från denna växt.

Sammanfattning

Paraplyaralia Trinette är den varigerade varianten av Paraplyaralia och kommer från familjen araliaceae, araliaväxter, och är klassikern från 80-talet som gjort comeback hos de trendmedvetna. Växten är ursprungligen från Sydostasien, främst Taiwan, och kan bli upp till 15 meter höga i sin hemmiljö där den också kan användas som häckväxt. De friskt helgröna bladen är långskaftade och blanka. Växten kan bli upp till 3 meter hög och få små vita blommor när den blir äldre. Växten är lättskött och tålig, därmed en perfekt växt för nybörjare! Börjar din Paraplyaralia Trinette tappa blad är det ofta ett tecken på att den får fel mängd vatten, ofta är det övervattning som är problemet. Det är superenkelt att ta sticklingar från din Paraplyaralia Trinette, men växten är både giftig och innehåller en irriterande olja, så håll ditt djur borta.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ