Skötselråd Murgröna

Skötselråd Murgröna

En klättrande och kär favorit. Murgröna, Hedera Helix med vetenskapligt namn, kommer från växtfamiljen Araliaceae och har sitt ursprung i Europa. Går även under de engelska namnen: ‘The Common Ivy’, ‘English Ivy’ och ‘European Ivy’.

Murgröna | Hedera Helix

En klättrande och kär favorit. Murgröna, Hedera Helix med vetenskapligt namn, kommer från växtfamiljen Araliaceae och har sitt ursprung i Europa. Går även under de engelska namnen: ‘The Common Ivy’, ‘English Ivy’ och ‘European Ivy’. Den populära växten kännetecknas utav sina femflikiga och mörkgröna blad. Den populära växten kännetecknas utav sina femflikiga och mörkgröna blad. Murgröna är minst sagt en hybridväxt då den passar både inomhus som utomhus under sommarmånaderna. Låt den klättra i en ampel eller placera i en kruka. Trivs bäst om den får stå i skuggigare delar, och föredrar att få sina blad sprayade då och då. Växer gärna mot en byggnad där den får klättra, pryder bordsdukningar vid festligare tillfällen eller skapar en trevlig atmosfär inomhus.

Skötselråd

Murgrönan trivs som bäst när den får stå lite fuktigare, får den inte tillräckligt med vatten kommer bladen torka ut och bli bruna. Bladen tar tacksamt emot lite spray då och då för att nå den föredragna luftfuktigheten. Se till att vattna mycket och låt jorden torka upp mellan vattningarna. Växten trivs i normal rumstemperatur, men kan även stå utomhus under sommarmånaderna. Den föredrar litet skuggigare delar av hemmet, men framförallt undvika att placera den i direkt solljus.

Omplantering och ta sticklingar

När det kommer till omplantering gällande Murgrönan, går det bra att använda vanlig planteringsjord. Det funkar lika bra att omplantera till kruka som att plantera den i din trädgård. Att tänka på om du ska ha din Murgröna ute är att detta får ske under sommarmånaderna. Det funkar jättebra att ta sticklingar från din växt, se då till att klippa av sticklingen från en frisk gren, ungefär 10-15 cm från själva toppen och någon millimeter under bladet. En perfekt stickling från Murgrönan består utav ca 3 blad, får du fler kan du enkelt rensa bort. Nästa steg är att fylla önskad kruka med jord, men packa inte för hårt utan låt det vara lite luftigt. Se till att vattna så att jorden blir fuktig. Sticklingen kan du sedan sätta ner så den få möjlighet att skapa rötter. Sista steget är att vattna en sista gång så att sticklingen fäster sig. Sticklingen mår som bäst när den få hög luftfuktighet, vilket du enkelt kan ge den via att placera en plastpåse över, med rum för vädring emellanåt. Nu gäller det att ha tålamod då det kan ta ett litet tag för den att slå rot. 

Är Murgröna djurvänlig?

Växten kan orsaka magont vid förtäring, så håll djur borta.

Sammanfattning

Den klättrande och kära favoriten Murgröna pryder byggnader och bordsdukningar likväl som krukor. Den populära växten kännetecknas utav sina femflikiga och mörkgröna blad. Den placeras helst i skuggigare delar, och tar tacksamt emot lite spray på bladen emellanåt. Växten kan torka ut om den inte får tillräcklig med fukt, vilken visas genom att bladen blir bruna. Murgröna trivs både inomhus och utomhus under sommarmånaderna. En riktig hybdrivväxt med andra ord!

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ