Skötselråd Moses Stentavlor

Skötselråd Moses Stentavlor

Moses Stentavlor kallas ofta för prayer plant då bladen breder ut sig under dagen för att fånga ljus och näring, för att senare mot kvällen resa sig upp och likna händer som ber. Den gör även detta så att vatten (i naturen regnvatten) lättare ska kunna ta sig ner till rötterna.
Skötselråd Strandkastanj Läsning Skötselråd Moses Stentavlor 7 minuter Nästa Skötselråd Monstera Variegata

Moses Stentavlor | Maranta Leuconeura

Det är egentligen ingen som vet varför den här växten heter just Moses Stentavlor. Namnet kommer kanske av hur växten ser ut på håll eller av de tio ljusa fläckarna som visar sig mellan de röda nerverna i bladen och som för tankarna till Moses tio stentavlor. Eftersom växten inte härstammar från Mellanöstern kan namnet dock framstå som märkligt. Oavsett vad det beror på är det här en riktigt vacker växt som kan vara svår att få tag på. Moses Stentavlor kallas ofta för prayer plant då bladen breder ut sig under dagen för att fånga ljus och näring, för att senare mot kvällen resa sig upp och likna händer som ber. Den gör även detta så att vatten (i naturen regnvatten) lättare ska kunna ta sig ner till rötterna. Växtens rörelse gör även så att vatten inte samlas på bladen, vilket kan leda till att bakterier bildas, och använder egenskapen i kallare klimat för att vatten heller inte ska frysa växten. Fantastiskt, eller hur! Det är därmed en växt som vill kunna bre ut sig och stå i varm fuktig luft med tillgång till ljus utan att hamna i direkt solljus. Unikt med Moses Stentavlor är att den växter i olika riktningar: den kan både breda ut sig och växa horisontellt samt växa upp mot himlen. Med rätt skötsel och lite tålamod kan den här växten bli en stor och vacker klätterväxt med påfågelskliknande blad och små blommor som du kan ta många sticklingar av i flera år framöver. Moses Stentavlor är en lättskött växt som med sina vackra blad med röda linjer även har blivit en djurvänlig favorit.

Skötselråd

Var du placerar Moses Stentavlor är avgörande för hur växten mår. I för mycket eller för starkt solljus bränns bladen och i alldeles för lite ljus drar växten ihop sig till en boll. Den bästa placeringen kan vara en eller några meter in i rummet från ett fönster med lagom mycket sol. Moses Stentavlor är dessutom som är svår att övervattna. Blir bladen bruna kan det tyda på att växten behöver mer fukt. Det är även fördelaktigt att duscha växten med jämna mellanrum och att spraya den med vatten dagligen. Vill du plantera om din växt är det bäst att göra det efter att den har fått bo in sig hemma hos dig och i bästa tidpunkt göra det på vårkanten. Här kommer våra råd när det gäller omplantering av Moses Stentavlor! Se över rötterna så att de är friska och fria från ohyra. När det kommer till jordsort går det bra med vanlig blomjord om du blandar upp den med dränerande substrat. Moses Stentavlor vill ha en konstant fuktig jord och substrat säkerställer att den inte torkar ut. Plantera sedan om växten en gång per år under våren för att säkerställa att din Moses Stentavlor har tillräckligt med luftig och näringsrik jord. Byt till en större kruka när rötterna växt till sig.

Ta sticklingar på Moses Stentavlor

Det finns två olika sätt att ta sticklingar från Moses Stentavlor. Vanligtvis tar du sticklingar via så kallad rank-stickling. Du kommer att behöva en riktigt vass sax eller sekatör för att klippa Moses Stentavlor sticklingar. Stammen är hård och det räcker därmed inte med en vanlig kökssax. Klipp precis över och under noden, det lite ljusare området där blad växer ut. Du kan också se några bruna prickar vid noden som visar vart rötterna har möjlighet att träda fram. Lämna minst ett blad på varje stickling, eller om du vill ha en längre stickling kan du lämna flera blad. Placera sticklingarna i vatten tills de har rotat sig minst en centimeter, helst 2-3 cm, då är det dags att plantera dem i luftig och väldränerad jord. Använd gärna substrat till sticklingar. Om du har tur kan du även ta rotsticklingar från Moses Stentavlor. Ibland händer det nämligen att en ny liten växt kikar upp ur jorden. För att ta den här sticklingen måste du lyfta upp växten ur krukan och försiktigt lirka ur rötterna till den nya lilla växten. Klipp sedan rötterna där de två växterna sitter ihop och plantera växterna var för sig. Efter ett tag kommer du märka att nya blad växer fram från jorden!

Blommar Moses Stentavlor?

Även om Moses Stentavlor räknas som en bladväxt kan den med lite tur blomma. Med korrekt skötsel och optimalt solljus ökar chansen att Moses Stentavlor blommar med små vackra vita blommor. För att se till att växten har korrekta förutsättningar för att kunna blomma bör du ge näring till Moses Stentavlor varannan vattning. Eftersom växten vill ha mycket vatten och fuktig jord kan du med fördel blanda näringen direkt i vattnet. Var noga med att följa instruktionerna på näringen du väljer eftersom Moses Stentavlor inte reagerar väl på för mycket näring. Undvik även näring i form av pinnar eftersom det kan skada rötterna. Under vintervilan behöver du inte ge någon extra näring alls. Däremot kan du placera växten under en växtlampa under vinterhalvåret. En växtlampa kan också vara till hjälp om du vill få Moses Stentavlor att blomma. Även utan blomning trivs dock Moses Stentavlor alldeles utmärkt med en växtlampa under vinterhalvåret. Växten håller sig då fräsch och fin hela året och inte endast under vår och sommar då det finns naturligt solljus. Ett litet tips till dig som vill ha en fylligare växt kan vara att ta bort blommorna när växten blommar för att låta växten spara energi till att föröka sig med fler nya blad istället.

Är Moses Stentavlor en giftig växt för djur?

Moses Stentavlor är en djurvänlig växt som inte är farlig för din hund eller katt där hemma!

Sammanfattning

Moses Stentavlor är en vacker växt med ett mystiskt namn som ingen med säkerhet vet var det kommer ifrån. Det finns dock olika spekulationer kring namnet. Det är en lättskött växt som är omtyckt av både djur och människor. Den tropiska växten behöver precis lagom med solljus, inte för mycket och inte heller för lite. Som alla andra tropiska växter vill även Moses Stentavlor ha en konstant fuktig jord och du bör duscha växten ibland. Det är även rekommenderat att spraya bladen med vatten dagligen. Du kan med fördel ge näring till Moses Stentavlor året om i de fall du väljer att placera växten under en växtlampa under vinterhalvåret. På så sätt ökar du chanserna att få till en blomning och därmed få se de vackra små vita blommorna. Det är en enkel växt att ta sticklingar på och antingen ge bort eller behålla själv. Växten är ofarlig för djur och är därför en populär växt bland djurmänniskor!

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ