Skötselråd Monsterafingerranka

Skötselråd Monsterafingerranka

Monsterafingerranka är en klätterväxt som till utseendet påminner mycket om den klassiska Monsteran, de är dock inte släkt utan två helt olika växter. Denna växt heter egentligen Rhaphiodophora Tetrasperma men kallas vanligtvis Monsterafingerranka på svenska.
Skötselråd Paraplyaralia Läsning Skötselråd Monsterafingerranka 4 minuter Nästa Skötselråd Monstera Monkey Mask

Monsterafingerranka | Rhaphidophora Tetrasperma

Monsterafingerranka är en klätterväxt som till utseendet påminner mycket om den klassiska Monsteran, de är dock inte släkt utan två helt olika växter. Denna växt heter egentligen Rhaphiodophora Tetrasperma men kallas vanligtvis Monsterafingerranka på svenska.  Monsterafingerranka har en slående likhet med en Monstera deliciosa vid första anblick, och den kallas ofta felaktigt för en Philodendron-art. Denna växt är dock varken en Monstera eller en Philodendron, även om de alla tillhör samma familj Araceae, kallaväxter. Rhaphidophora tetrasperma tillhör ett helt separat släkte. Medan Monstera- och Philodendron-arter är inhemska i Central- och Sydamerika, finns Monsterafingerranka i södra Thailand och Malaysia. Med sitt klättrande växtsätt och sina blanka flikade blad ser den ut som en blandning mellan en monstera deliciosa och en monstera monkey mask. Den växer snabbt i långa rankor vilket gör den till en perfekt växt att ha på en hylla så bladen kan falla ner, eller fästa längst en mosspåle för att bladen ska klättra uppåt.

Skötselråd

Rhaphidophora Tetrasperma vill gärna stå på en halvskuggig till ljus plats, men direkt solljus tycker den inte om, då blir bladen lätt gula. Den klarar även av att stå på en skuggig plats, vilket gör växten enkel att inreda med, men då växer den mycket långsammare och producerar mindre blad. Monsterafingerranka kan dessutom stå ute på varmare årstider i ljus skugga. Det är en väldigt lättskött växt som klarar både fuktig och torr luft, men trivs bättre i hög luftfuktighet. Den kan även torka ut mellan vattningarna men har gärna lite fuktig jord för att kunna växa på sig. Plantera den helst i vanlig blomjord med extra dränering som perlite, pimpsten eller små lecakulor. Näring kan du en gång i månaden från tidig vår till höst.  Skär ner gödslingen drastiskt under kallare månader när tillväxten avtar.

Plantera om din Monsterafingerranka

Eftersom växten växer snabbt kommer den att behöva planteras om varje år, eventuellt två gånger om året. Se också till att du ger dessa växter stöd att klättra på, som en mosspåle. Monsterafingerranka kan växa i trängre krukor, men trivs bättre med att byta till en större kruka när tillväxten ökar.

Förökning och sticklingar

Då Rhaphidophora Tetrasperma är en rankande växt den superlätt att ta sticklingar från och föröka. Ta en stamstickling med en nod (luftrot som sticklingar kan skapa rotsystem från) och sätt din stickling i vatten, eller direkt i jord. Ibland kan rötterna växa ut lite långsammare i vatten. Tar du ett eller några toppskott på din Rhaphidophora kommer du dessutom få en ännu frodigare och fylligare växt.

Skadedjur och vanliga problem

Monsterafingerranka är inte särskilt mer mottaglig för skadedjur än någon annan växt, men kan få spinnkvalster. Var lite extra försiktig med att låta den sitta i vatten och använd en krukblandning som inte är för tät, eftersom det kan leda till rotröta.

Är Monsterafingerranka djurvänlig?

Nej, Monsterafingerranka är giftig för djur. Håll därför din hund eller katt borta från denna växt.

Sammanfattning

Monsterafingerranka är en klätterväxt som till utseendet påminner mycket om den klassiska Monsteran, de är dock inte släkt utan två helt olika växter. Denna växt är dock varken en Monstera eller en Philodendron, även om de alla tillhör samma familj Araceae, kallaväxter. Rhaphidophora tetrasperma tillhör ett helt separat släkte. Medan Monstera- och Philodendron-arter är inhemska i Central- och Sydamerika, finns Monsterafingerranka i södra Thailand och Malaysia. Den växer snabbt i långa rankor vilket gör den till en perfekt växt att ha på en hylla så bladen kan falla ner, eller fästa längst en mosspåle för att bladen ska klättra uppåt. Rhaphidophora Tetrasperma vill gärna stå på en halvskuggig till ljus plats, men direkt solljus tycker den inte om, då blir bladen lätt gula. Det är en väldigt lättskött växt som klarar både fuktig och torr luft, men trivs bättre i hög luftfuktighet. Eftersom växten växer snabbt kommer den att behöva planteras om varje år, eventuellt två gånger om året. Det är enkelt att ta sticklingar från växten. Monsterafingerranka är farlig för djur.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ