Skötselråd Monstera Variegata

Skötselråd Monstera Variegata

Monstera Variegata är en växt med stora yviga blad som får dig att tänka på tropiska länder och ger en känsla av semester på hemmaplan. Monstera är en av de växter som syns mest på sociala medier, vilket visar på dess popularitet.
Skötselråd Moses Stentavlor Läsning Skötselråd Monstera Variegata 7 minuter Nästa Skötselråd Calathea

Monstera Variegerad | Monstera Variegata

Monstera Variegata är en växt med stora yviga blad som får dig att tänka på tropiska länder och ger en känsla av semester på hemmaplan. Monstera är en av de växter som syns mest på sociala medier, vilket visar på dess popularitet. Det är de stora vitfläckiga bladen som gör just den här typen av Monstera så populär. Att bladen är vitstrimmiga kallas för att de är variegerade och därav har växten fått sitt namn. Det kan dock vara svårt att ta hand om den här växten eftersom de sällan trivs i vårt torra klimat. I vilt tillstånd finns Monsteran endast i tropiska miljöer med hög luftfuktighet. Genom att följa våra råd kan du lära dig hur du ska få din Monstera att växa till en stor och yvig växt i ett torrt inomhusklimat. Även om det kan ta lite extra tid att ta hand om en Monstera, till skillnad från andra mer lätthanterliga växter, är det värt det eftersom du får ut så mycket av den här ståtliga växten.

Skötselråd

När du har fått hem din växt kan det vara frestande att odla om den från sin plastbytta till en kruka direkt. Speciellt när det kommer till Monstera som vi gärna vill se växa till ett stort grönt monster. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge – att hålla ut tills växten har fått anpassa sig i sin nya miljö kan faktiskt ge ett mer framgångsrikt och flawless resultat. För tro det eller ej – växter kan faktiskt bli stressade av att flytta till nya miljöer! På vårkanten är det ett bra läge att plantera om monsteran till en kruka. Den stora skillnaden mellan Monstera och många andra växter är att den tycker om att ha det lite trångt om rötterna. Välj därför en mindre kruka än vad du vanligtvis skulle välja. Ett smart tips är att blanda upp den vanliga blomjorden med dränerande substrat eftersom Monstera Variegata tycker om fuktig jord. Du bör dock tänka på att inte vattna för mycket och låta jorden torka ut mellan vattningarna. Duscha istället bladen med en sprayflaska minst en gång om dagen. Det är även att rekommendera att du sätter in hela växten i duschen med jämna mellanrum. När växten blir lite större kan den behöva något att växa mot, så som en mosspåle eller liknande. Även om en variegerad Monstera älskar solljus bör du placera den en bit in i rummet. Bladen bränns lätt i solen och det är inte möjligt att rädda blad som redan blivit skadade.

Ta sticklingar från Monstera variegata

Det finns två olika sätt att ta sticklingar från en Monstera Variegata. Det ena är att ta de sidoskott som växer upp ur jorden. Genom att försiktigt separera sidoskottet från moderplantan kan du få med en del rötter. På så sätt kan du direkt plantera sidoskottet i en ny kruka. Det andra sättet är att ta vanliga sticklingar. Att ta en Monstera-stickling är lätt och fungerar precis som på de flesta andra växter. Skär av ett blad och sätt i vatten. Var noga med att byta vattnet varje dag. Efter ett par veckor har det vuxit fram tillräckligt med rötter för att du ska kunna plantera sticklingen i jord. Det som skiljer Monstera Variegata från de flesta andra växter är att sticklingen måste få med sig en luftrot för att kunna sätta rötter. En luftrot är den bruna bulan som sticker ut ur moderstammen. Om du bara drar av ett blad från din Monstera Variegata utan luftrot kommer det inte att sätta några rötter, utan bladet kommer att dö inom ett par veckor. Vilket vi vill undvika!

Hur stor kruka ska en Monstera ha?

Monsteror har ett stort rotsystem och vill därför helst ha ny blomjord årligen. Ny blomjord ser till att växten får tillräckligt med näring och luft i krukan. En ung monstera byter gärna kruka varje år medan en äldre klarar sig med vartannat. Eftersom en Monstera Variegata vill ha en lite mindre kruka än andra växter då rötterna gärna vill ha det lite trångt och trivs med att växa på varandra, behöver du inte byta till en större kruka varje säsong. De gånger du faktiskt behöver byta till en större kruka ska du ta nästa storlek och inte satsa på en kruka som är mycket större. Du kan med fördel välja en kruka med ben så att din Monstera Variegata kommer upp lite och kan sprida sina vackra blad över rummet. Genom att ge din Monstera näring med jämna mellanrum kan du säkerställa att den trivs och växer som den ska. Det är rekommenderat att ge näring i vätskeform som du blandar ut i vattnet till växten, varannan vecka under sommaren och var fjärde vecka under vintern. Om du däremot placerar Monstera Variegata under en växtlampa bör du ge näring oftare under vintern.

Är Monstera giftig för djur?

Monstera Variegata klassas inte som en giftig växt, dock innehåller den ämnen som kan vara irriterande om den skulle förtäras. Om ett barn eller ett djur skulle få i sig en bit av ett blad från en Monstera Variegata kan symptom som sveda i mun och svalg samt magbesvär uppkomma inom kort. De vanligaste besvären är ont i magen, kräkningar, illamående och diarré. Du kan lätt lindra symptomen genom att dricka rikligt med vatten och skölja ur munnen direkt efter förtäring. Du som har katt eller hund som riskerar att äta av dina växter bör undvika att investera i en Monstera. Har du småbarn hemma som riskerar att stoppa ett blad i munnen bör du vänta tills barnet blir större med inköpet. Även om förtäring av Monstera Variegata inte leder till några bestående men kan det vara en obehaglig upplevelse för ett husdjur eller ett litet barn. Det är dock helt ofarligt att ta sticklingar från den här växten. Saften kan inte skada din hud eller dina kläder på något vis.

Sammanfattning

Plantera din Monstera Variegata i en lite mindre kruka och se till att jorden torkar ut lite innan du vattnar. Du kan med fördel duscha de stora variegerade bladen med jämna mellanrum. Oavsett om du sätter växten i duschen eller sprayar den med vatten är det något som bör göras ofta. Speciellt på vintern bör du se till att bladen får vatten på sig varje dag. På vintern är det ofta torrt inomhus på grund av att elementen är på. Det är lätt att ta sticklingar från växten. Det viktigaste är att alltid se till att få med en luftrot så att sticklingen sätter rötter. Ge näring varannan vecka på sommaren och var fjärde på vintern för att din växt ska bli stor och ståtlig. Med lite ansträngning kan du få en stor och yvig växt att stoltsera med på sociala medier. Tänk på att både barn och djur bör hållas borta från växten eftersom den innehåller ämnen som kan vara irriterande. Vid förtäring kan det uppstå sveda i svalget och magbesvär.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ