Skötselråd Monstera Monkey Mask

Skötselråd Monstera Monkey Mask

Monstera Monkey Mask eller Monstera Adansonii som den heter på latin, är en fantastisk mindre variant av Monstera som har skrynkliga håliga blad och växer i långa rankor. Monstera Adansonii är Ursprungligen från Central- och Sydamerika och ingår i familjen Araceae, Kallaväxter.
Skötselråd Monsterafingerranka Läsning Skötselråd Monstera Monkey Mask 7 minuter Nästa Skötselråd Rexbegonia Röd

Monstera Monkey Mask | Monstera Adansonii

Monstera Monkey Mask eller Monstera Adansonii som den heter på latin, är en fantastisk mindre variant av Monstera som har skrynkliga håliga blad och växer i långa rankor. Monstera Adansonii är Ursprungligen från Central- och Sydamerika och ingår i familjen Araceae, Kallaväxter. I det vilda växer monsteran uppför regnskogens träd som en epifyt, dvs på andra växter utan att skada dem, och fäster sina köttiga luftrötter runt trädstammar, stenar och jorden i regnskogen. Den klassiska Monstera brukar ha hål i slutet av bladet, som om någon har skurit i bladet. På Monstera Monkey Mask är hålen istället mer i mitten av bladet, vid venen, och ändarna på bladet är stängda. Detta ger arten ett mycket distinkt utseende. Bladen är dessutom mycket mindre och den växer mer som en klängväxt med långa rankor av blad. Växten kan bli rejält stor när den växer till sig. Monstera Monkey Mask kan ha ganska glest mellan bladen, därför passar det bra att stötta upp växten med växtpinnar eller mosspåle. Precis som med andra klätterväxter kan du även placera Monkey Mask i ampel.

Skötselråd

Trivs bäst i indirekt solljus men kommer klara sig fint om du placerar den i lite skuggigare delar av ditt hem. Bäst placerar du din monstera några meter in i ett rum med fönster. Då får den lagom med skugga och solljus. Monkey Mask är en klätterväxt och gillar att breda ut sig i långa rankor så placera den gärna där den får lite utrymme. Monkey Mask är lite gnälligare när det kommer till vatten och vill aldrig bli helt uttorkad utan se gärna till att jorden alltid är lite fuktig. Du kan även ställa in den i duschen och duscha hela växten ibland. Ju fuktigare klimat växten står i, desto frodigare växt. Annars gäller normala vattningar när jorden känns torr. Under sommarhalvåret kan du vattna växten två gånger i veckan och på vintern en gång i veckan. Beroende på säsong kan du även ge din Monstera Moneky Mask växtnäring varannan vecka. Förutom fukt gillar denna tropiska växt mycket värme. Vanlig rumstemperatur går bra, men har du golvvärme i huset är det en optimal plats för Monsteran att stå på. Temperaturer mellan 18 och 23 grader är generellt bäst.

Andra sorter av Monstera

Monstera Deliciosa är den klassiska sorten av Monstera, men förutom Monkey Mask finns det fler sorter av Monstera. Monstera Variegata har stora vitfläckiga blad (variegerande sort). Monsterafingerranka är lik Monstera Deliciosa, men de är faktiskt inte släkt. Monsterafingerranka, eller Rhaphiodophora Tetrasperma som den egentligen heter, får mindre flikiga blad och växer i långa rankor, lite mer som Monkey Mask alltså fast med mer lik textur på bladen som Monstera Deliciosa.

Plantera din Monstera Monkey Mask

Du kan plantera din Monstera på två olika sätt, det första är att plantera med innerkruka (eller plastbytta). Då tar du en ytterkruka med dräneringshål i botten som du täcker med ett lager av grus eller lecakulor. Ställ ner din monstera i en innerkruka och placera den stora krukan på ett växtfat som överblivet vatten kan rinna av på när du vattnar. Du kan börja med att vattna växten direkt efter plantering. Det andra sättet är att plantera utan innerkruka.
Då tar du en ytterkruka med dräneringshål, täcker botten med lecakulor eller grus samt häller i en del färsk krukjord i krukan. Sedan tar du ut din monstera från sin innerkruka (eller plastbytta) försiktigt och ställer ner den i ytterkrukan. Fyll sedan på med mer jord runt omkring rötterna och lite till ovanpå så att det blir jämnt. Tryck till jorden med händerna lite grann så att cirka 3 centimeter lämnas högst upp till krukkanten och avsluta med att vattna. Monsteror gillar att stå trångt om rötterna så välj det alternativet som du tror passar din växt bäst. Det viktigaste är att krukan som växten står i ska vara trång. Du behöver därför heller inte byta krukstorlek för ofta, endast när Monsteran verkligen har växt ur sin första kruka. Två bra indikationer på att monsteran vill byta kruka är att rötterna börjar sticka ut ovanför jorden, eller att rötterna snurrar till sig i krukan. Då kan du välja en 15% större kruka.

Ta stickling på din Monstera Monkey Mask

När du tar sticklingar av Monstera Monkey Mask så gör du på samma sätt som när du tar sticklingar av andra rankor. Kapa strax nedanför en nod (som rötter kommer bildas från) och ställ i vatten eller jord för rotning. Rötterna brukar vanligtvis växa ut snabbt på denna växt. 

Skadedjur och vanliga problem

Monsteror av olika slag drabbas tyvärr lätt av trips. Du kan därför hålla lite extra utkik på bladens undersida så att det inte kryper runt några små svarta otäckingar. Upptäcker du trips i ett tidigt skede går det oftast få bukt med. Monkey Mask kan också lätt få gula blad. Om du har din Monkey Mask i ett söderfönster kan blir för ljust på sommartid vilket kan resultera i gula blad från solbränning. Ta in krukan några meter in i rummet och se till att den inte får starkt direktljus. Kväve ansvarar över den gröna färgen på bladen. Om växten står i samma jord i mer än ett år utan ytterligare gödsel, är det möjligtvis på grund av kvävebrist som kan ge växten gula blad. Gödsla då växten med ett gödningsmedel som har hög kväve. Vanlig flytande gödselmedel för krukväxter räcker. Gula blad kan också bero på båda för mycket eller för lite vatten. Om blad ser gula och vissnat ut samtidigt som jorden är blöt kan det vara ett tecken på övervattning. Är jorden istället torr kan det bero på undervattning.

Är Monstera Monkey Mask djurvänlig?

Nej, Monstera Monkey Mask är giftig för djur. Håll därför din hund eller katt borta från denna växt.

Sammanfattning

Monstera Monkey Mask eller Monstera Adansonii som den heter på latin, är en fantastisk mindre variant av Monstera som har skrynkliga håliga blad och växer i långa rankor. Till skillnad från Monstera Deliciosa är hålen på Monkey Mask’s blad istället mer i mitten av bladet, vid venen, och ändarna på bladet är stängda. Monkey Mask är en klätterväxt och gillar att breda ut sig i långa rankor så placera den gärna där den får lite utrymme. Monkey Mask är lite gnälligare när det kommer till vatten och vill aldrig bli helt uttorkad utan se gärna till att jorden alltid är lite fuktig. Monsteror gillar att stå trångt om rötterna. Två bra indikationer på att monsteran vill byta kruka är att rötterna börjar sticka ut ovanför jorden, eller att rötterna snurrar till sig i krukan. Monsteror av olika slag drabbas tyvärr lätt av trips. Även gula blad är vanligt, men det går enkelt att lösa. Monstera Monkey Mask är farlig för djur.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ