Skötselråd Monstera

Skötselråd Monstera

Monstera eller Monstera Deliciosa som den heter på latin är en klassisk krukväxt som de flesta känner igen på sina revbensliknande blad. Växten kallas även för Adams Revben på grund av att bladen påminner om revben. 

Monstera | Monstera Deliciosa

Monstera eller Monstera Deliciosa som den heter på latin är en klassisk krukväxt som de flesta känner igen på sina revbensliknande blad. Växten kallas även för Adams Revben på grund av att bladen påminner om revben. Monsteran kommer ursprungligen från Mexikos och Guatemalas regnskogar. I det vilda växer monsteran upp för regnskogens träd som en epifyt, dvs på andra växter utan att skada dem. De lian-liknande luftrötterna stödjer sig uppför träd med slingrande stammar och fungerar som vattensamlare. Bladen blir ofta så stora som en halvmeter i diameter och växten kan växa sig närmare 10 meter hög under rätt förutsättningar. De övre bladen blir ihåliga för att släppa igenom sol till växtens nedre blad. En annan anledning till att bladen har naturliga hål och flikar tros bero på att den härstammar från platser där det blåser mycket. De stora genombrutna bladen med ett vackert grafiskt mönster samlar ljus till växten. Monsteran du har hemma kan du stötta upp med växtpinnar eller mosspåle för att den inte ska växa för yvigt och få grenar och blad åt alla håll. Även om det kan vara väldigt vackert, kan det vara bättre att stötta upp växten så att den växer upprätt. Stora bladväxter som Monstera Deliciosa är inte bara vackra, de bidrar också till en frisk inomhusluft då de tar upp koldioxid och avger syre och fukt via fotosyntesen.

Skötselråd

Trivs bäst i indirekt solljus men kommer klara sig fint om du placerar den i lite skuggigare delar av ditt hem. Bäst placerar du din monstera några meter in i ett rum med fönster. Då får den lagom med skugga och solljus. Om du vill imponera på din monstera så torkar du av bladen från damm och sprayar dom med vatten lite då och då för att göra den riktigt hemkär. Du kan även ställa in den i duschen och duscha hela växten ibland. Ju fuktigare klimat växten står i, desto större blir bladen. Annars gäller normala vattningar när jorden känns torr. Under sommarhalvåret kan du vattna växten två gånger i veckan och på vintern en gång i veckan. Beroende på säsong kan du även ge din Monstera växtnäring varannan vecka. Förutom fukt gillar denna tropiska växt mycket värme. Vanlig rumstemperatur går bra, men har du golvvärme i huset är det en optimal plats för Monsteran att stå på. Temperaturer mellan 18 och 23 grader är generellt bäst.

Monsterans blomma

Monsterans vetenskapliga namn är Monstera deliciosa och den tillhör familjen Araceae, kallaväxter. Artnamnet är ingen slump utan kommer från växtens kolvliknande blomma, vilket också kännetecknar en kalla-växt. Frukten, den vackra kolven, har en exotisk ananassmak (därav det vetenskapliga namnet deliciosa). När frukten är omogen kan den vara giftig, men om frukten blir helt mogen är den helt ätbar och påminner om banan och ananas. På engelska kallas växten därför för fruit-salad plant. 

Sorter av Monstera

Det finns flera arter och sorter av Monstera. Monstera ’Monkey Mask’ (Monstera Adansonii) har små, genombrutna blad och är en mindre variant som bara blir ca 40 cm hög. Monstera Variegata har stora vitfläckiga blad (variegerande sort). Monsterafingerranka är lik Monstera, men de är faktiskt inte släkt. Monsterafingerranka, eller Rhaphiodophora Tetrasperma som den egentligen heter, får mindre flikiga blad och växer i långa rankor.

Plantera din Monstera

Du kan plantera din Monstera på två olika sätt, det första är att plantera med innerkruka (eller plastbytta). Då tar du en ytterkruka med dräneringshål i botten som du täcker med ett lager av grus eller lecakulor. Ställ ner din monstera i en innerkruka och placera den stora krukan på ett växtfat som överblivet vatten kan rinna av på när du vattnar. Du kan börja med att vattna växten direkt efter plantering. Det andra sättet är att plantera utan innerkruka. Då tar du en ytterkruka med dräneringshål, täcker botten med lecakulor eller grus samt häller i en del färsk krukjord i krukan. Sedan tar du ut din monstera från sin innerkruka (eller plastbytta) försiktigt och ställer ner den i ytterkrukan. Fyll sedan på med mer jord runt omkring rötterna och lite till ovanpå så att det blir jämnt. Tryck till jorden med händerna lite grann så att cirka 3 centimeter lämnas högst upp till krukkanten och avsluta med att vattna. Monstera gillar att stå trångt om rötterna så välj det alternativet som du tror passar din växt bäst. Det viktigaste är att krukan som växten står i ska vara trång. Du behöver därför heller inte byta krukstorlek för ofta, endast när Monsteran verkligen har växt ur sin första kruka. Två bra indikationer på att monsteran vill byta kruka är att rötterna börjar sticka ut ovanför jorden, eller att rötterna snurrar till sig i krukan. Då kan du välja en 15% större kruka.

Ta stickling på din Monstera

Det går enkelt att ta sticklingar från din monstera, vilket betyder att du kan dela med dig av din vackra monstera till dina vänner! Börja med att dela din monstera så att växten får nya skott. Sära försiktigt på de nya skotten och gräv upp dem. Därefter sätter du ner skottet i en ny kruka och planterar på samma sätt som innan. Eftersom Monstera växer väldigt spretigt kan det vara bra att passa på att dela på växten allteftersom. Om du tycker att växten blivit alldeles för stor går det även bra att toppklippa den och sätta en stjälk i en vas. Med tiden kommer den få mängder av små rötter vilket är en indikation på att du kan plantera den i en kruka.

Är Monstera Deliciosa djurvänlig?

Nej, Monstera är giftig för djur. Håll därför din hund eller katt borta från denna växt.

Sammanfattning

Monsteran kommer ursprungligen från Mexikos och Guatemalas regnskogar. I det vilda växer monsteran uppför regnskogens träd som en epifyt, dvs på andra växter. Bladen blir ofta så stora som en halvmeter i diameter och växten kan växa sig närmare 10 meter hög under rätt förutsättningar. De övre bladen blir ihåliga för att släppa igenom sol till växtens nedre blad. Monstera Deliciosa är inte bara vackra, de bidrar också till en frisk inomhusluft då de tar upp koldioxid och avger syre och fukt via fotosyntesen. Artnamnet är ingen slump utan kommer från växtens kolvliknande blomma, som är en frukt och har en exotisk ananassmak. Det finns flera arter och sorter av Monstera, bl.a Monstera ’Monkey Mask’ och Monstera Variegata. Det går enkelt att ta sticklingar från din monstera, vilket betyder att du kan dela med dig av din vackra monstera till dina vänner! Monstera är farlig för djur.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ