Skötselråd Kroton

Skötselråd Kroton

Artnamnet variegatum betyder “brokig” och syftar på bladens häftiga mönster. Växten ingår i släktet Codiaeum och familjen törelväxter vilket är samma familj som den mer berömda julstjärnan. 

Kroton | Codiaeum Variegatum

Artnamnet variegatum betyder “brokig” och syftar på bladens häftiga mönster. Växten ingår i släktet Codiaeum och familjen törelväxter vilket är samma familj som den mer berömda julstjärnan. Kroton kommer ursprungligen från Malaysia och växter i Filippinerna, Nordöstra Australien och Fiji där är en välgrenad buske som kan bli upp till ett par meter hög. Kroton går under det vetenskapliga namnet Codiaeum Variegatum. Kroton finns både som träd och som klassisk krukväxt samt i mängder av olika storlekar med olika färger på bladen. De brokiga bladen är gröna med gula och röda streck, prickar och fläckar, och får mer färg ju mer ljus den får. Den ultimata platsen för din kroton är väldigt ljus, utan att bli direkt utsatt för solens strålar, och i en temperatur över 18 grader, då kan den även få gräddvita blomklasar. Kroton är även en duktig luftrenare och har förmågan att minska halten av formaldehyd.

Skötselråd

Kroton är en lättskött växt som kan leva i många år och växa sig väldigt stor med rätt skötsel. Den vill stå i rumstemperatur och så ljust som möjligt, men inte för starkt direkt solljus under sommaren. Viktigt att hålla luften fuktig och spraya bladen ofta, till och med ge den en dusch med ljummet vatten någon gång i veckan. Se till att vattna växten lagom och se till att jorden inte blir torr mellan vattningarna. Bäst trivs den om den hålls jämnt fuktig, om den torkar ut kan bladen falla av och växten angrips lätt av spinn. Krukväxtnäring ges med fördel varannan vecka från vår till höst. Under vintertid förvaras växten svalt, men inte under 18°C.

Föröka Kroton genom sticklingar

Du kan enkelt ta stamsticklingar från en kroton. Klipp av en gren med några blad och sätt i vatten i några veckor till den får rötter. Plantera sedan i jord som passar för kalkskyende växter. Samma sak gäller vid omplantering.

Är Kroton farlig för djur?

Kroton är inte djurvänlig. Den vita bladsaften kan irritera huden på människor och djurens magar om de får saften i sig. Se därför till att hålla din hund, katt och andra djur borta från denna växt, samt var försiktig när du beskär växten.

Sammanfattning

Artnamnet variegatum betyder “brokig” och syftar på bladens häftiga mönster. Växten ingår i släktet Codiaeum och familjen törelväxter och kommer ursprungligen från Malaysia. De brokiga bladen är gröna med gula och röda streck, prickar och fläckar, och får mer färg ju mer ljus den får. Kroton är även en duktig luftrenare och har förmågan att minska halten av formaldehyd. Du kan enkelt ta stamsticklingar från en kroton. Kroton är inte djurvänlig. Den vita bladsaften kan irritera huden på människor och djurens magar om de får saften i sig. Se därför till att hålla din hund, katt och andra djur borta från denna växt, samt var försiktig när du beskär växten.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ