Skötselråd Klätterkalla Lemon Lime

Skötselråd Klätterkalla Lemon Lime

Klätterkalla Lemon Lime tillhör familjen Araceae och är en rankande växt ur Philodendron-släktet som mer specifikt heter Philodendron Hederaceum. Philodendron betyder på grekiska trädälskare och artnamnet Hederaceum är en böjning av Hedera som är det vetenskapliga namnet på släktet murgrönor.
Skötselråd Murgröna Läsning Skötselråd Klätterkalla Lemon Lime 3 minuter Nästa Skötselråd Rosenkalla Joli Pulse

Klätterkalla Lemon Lime | Philodendron Hederacum ‘Lemon Lime’

Klätterkalla Lemon Lime tillhör familjen Araceae och är en rankande växt ur Philodendron-släktet som mer specifikt heter Philodendron Hederaceum. Philodendron betyder på grekiska trädälskare och artnamnet Hederaceum är en böjning av Hedera som är det vetenskapliga namnet på släktet murgrönor. Namnet syftar på att bladen liknar Murgrönans (Hedera Helix) blad. Klätterkalla Lemon Lime kommer ursprungligen från Västindien, Centralamerika och Sydamerika och har till skillnad från Klätterkalla en blandning mellan gröna och gula blad, där namnet syftar på citrusfrukterna. En härlig dos C-vitamin med andra ord. Det är en lättskött växt som växer i långa rankor. Du kan med fördel placera din Klätterkalla Lemon Lime i en ampel eller på en hylla där den kan klättra åt olika håll. Växtens blanka gröna och gula hjärtformade blad kan förvandlas till en levande gardin om den får växa fritt runt ett fönster.

Skötselråd

Klätterkallan är en lättskött växt som inte kräver mycket skötsel av dig. Växten trivs i vanlig rumstemperatur men undviker gärna drag. Eftersom klätterkallan ursprungligen kommer från lite mer tropiska klimat bör du hålla jorden lätt fuktig och aldrig låta den torka ut. Ju mer luftfuktighet denna växt får desto större blad tenderar Klätterkallan att producera. Ställ ej Klätterkallan i direkt solljus då bladen riskerar att bli brända. Trots att Klätterkallan trivs på en halvskuggig plats kan hon titt som tätt behöva en svalkande dusch. Tillsätt näring i vattnet från mars till oktober och plantera om växten vid behov i en krukväxtjord av bra kvalité. Eftersom växten inte tål att torka ut bör du vattna regelbundet under växtsäsongen, cirka 1-2 gånger i veckan, och sparsam på vintern.

Föröka Klätterkalla Lemon Lime genom sticklingar

Du kan enkelt ta stickling på din Klätterkalla genom att beskära växten under en knopp som sitter på stjälken. Från knoppen kommer ett litet rotsystem växa ut, så se till att hela knoppen följer med när du skär växten. Klipp bort alla nedre blad på sticklingen och lämna ca 2 till 4 blad högst upp. Du kan sedan sätta din stickling i vatten som du behöver byta ut då och då för att undvika algbildning. Rötter trivs inte i ljusa miljöer, så använder du en genomskinlig glasburk eller vas bör du placera din stickling på en skuggigare plats. Du kan också sätta din stickling direkt i jord. Använd då en såjord eller liknande och vattna försiktigt.

Är Klätterkalla Lemon Lime djurvänlig?

Nej, Klätterkalla Lemon Lime är giftig för både människor och djur. Håll din katt, hund och andra djur borta från denna växt.

Sammanfattning

Klätterkalla Lemon Lime tillhör familjen Araceae och är en rankande växt ur Philodendron-släktet som mer specifikt heter Philodendron Hederaceum ‘Lemon Lime’. Klätterkalla kommer ursprungligen från Västindien, Centralamerika och Sydamerika. Sorten har en blandning mellan gröna och gula blad. Det är en lättskött växt som växer i långa rankor. Eftersom Klätterkallan ursprungligen kommer från lite mer tropiska klimat bör du hålla jorden lätt fuktig och aldrig låta den torka ut. Klätterkallan trivs på en halvskuggig plats men behöver titt som tätt en svalkande dusch. Det går enkelt att föröka din Klätterkalla med sticklingar. Klätterkalla Lemon Lime är giftig för både människor och djur.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ