Skötselråd Klätterkalla Brazil

Skötselråd Klätterkalla Brazil

Klätterkalla Brazil kommer ursprungligen från Västindien, Centralamerika och Sydamerika och har till skillnad från Klätterkalla gröna blad med gula strimmor, lite som brasiliens flagga. 
Skötselråd Kroton Läsning Skötselråd Klätterkalla Brazil 3 minuter Nästa Skötselråd Klätterkalla

Klätterkalla Brazil | Philodendron Scandens ‘Brazil’

Klätterkalla tillhör familjen Araceae och är en rankande växt ur Philodendron-släktet som mer specifikt heter Philodendron hederaceum. Philodendron betyder på grekiska trädälskare och artnamnet hederaceum är en böjning av Hedera som är det vetenskapliga namnet på släktet murgrönor. Namnet syftar på att bladen liknar murgrönans (Hedera helix) blad. Klätterkalla Brazil kommer ursprungligen från Västindien, Centralamerika och Sydamerika och har till skillnad från Klätterkalla gröna blad med gula strimmor, lite som brasiliens flagga. Beroende på hur ljust växten står får växten mer eller mindre variegering. Placeras växten i skugga får bladen mindre gult, och i ljus får den mer gult. Det är en lättskött växt som växer i långa rankor. Du kan med fördel placera din klätterkalla brazil i en ampel eller på en hylla där den kan klättra åt olika håll. Växtens blanka gröna hjärtformade blad kan förvandlas till en levande gardin om den får växa fritt runt ett fönster.

Skötselråd

Klätterkalla är en lättskött växt som inte kräver mycket skötsel av dig. Växten trivs i vanlig rumstemperatur men undviker gärna drag. Eftersom klätterkallan ursprungligen kommer från lite mer tropiska klimat bör du hålla jorden lätt fuktig och aldrig låta den torka ut. Ju mer luftfuktighet denna växt får desto större blad tenderar Klätterkallan att producera. Ställ ej Klätterkallan i direkt solljus då bladen riskerar att bli brända. Trots att Klätterkallan trivs på en halvskuggig plats kan hon titt som tätt behöva en svalkande dusch. Tillsätt näring i vattnet från mars till oktober och plantera om växten vid behov i en krukväxtjord av bra kvalité. Eftersom växten inte tål att torka ut bör du vattna regelbundet under växtsäsongen, cirka 1-2 gånger i veckan, och sparsam på vintern.

Föröka Klätterkalla genom sticklingar

Du kan enkelt ta stickling på klätterkalla genom att beskära växten under en knopp som sitter på stjälken. Från knoppen kommer ett litet rotsystem växa ut, så se till att hela knoppen följer med när du skär växten. Klipp bort alla nedre blad på sticklingen och lämna ca 2 till 4 blad högst upp. Du kan sedan sätta din stickling i vatten som du behöver byta ut då och då för att undvika algbildning. Rötter trivs inte i ljusa miljöer, så använder du en genomskinlig glasburk eller vas bör du placera din stickling på en skuggigare plats. Du kan också sätta din stickling direkt i jord. Använd då en såjord eller liknande och vattna försiktigt.

Är Klätterkalla Brazil farlig för djur?

Ja, klätterkalla är giftig för både människor och djur. Håll din katt, hund och andra djur borta från denna växt.

Sammanfattning

Klätterkalla Brazil tillhör familjen Araceae och är en rankande växt ur Philodendron-släktet som mer specifikt heter Philodendron hederaceum. Klätterkalla kommer ursprungligen från Västindien, Centralamerika och Sydamerika. Sorten har gröna blad med gula strimmor. Det är en lättskött växt som växer i långa rankor. Klätterkalla är en lättskött växt som inte kräver mycket skötsel av dig. Eftersom klätterkallan ursprungligen kommer från lite mer tropiska klimat bör du hålla jorden lätt fuktig och aldrig låta den torka ut. Klätterkallan trivs på en halvskuggig plats men behöver titt som tätt en svalkande dusch. Det går enkelt att föröka din klätterkalla med sticklingar. Klätterkalla är giftig för både människor och djur.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ