Skötselråd Klätterkalla

Skötselråd Klätterkalla

Klätterkalla tillhör familjen Araceae och är en rankande växt ur Philodendron-släktet som mer specifikt heter Philodendron hederaceum. Philodendron betyder på grekiska trädälskare och artnamnet hederaceum är en böjning av Hedera som är det vetenskapliga namnet på släktet murgrönor.
Skötselråd Klätterkalla Brazil Läsning Skötselråd Klätterkalla 4 minuter Nästa Skötselråd Kaktus

Klätterkalla | Philodendron Scandens

Klätterkalla tillhör familjen Araceae och är en rankande växt ur Philodendron-släktet som mer specifikt heter Philodendron hederaceum. Philodendron betyder på grekiska trädälskare och artnamnet hederaceum är en böjning av Hedera som är det vetenskapliga namnet på släktet murgrönor. Namnet syftar på att bladen liknar murgrönans (Hedera helix) blad. Klätterkalla kommer ursprungligen från Västindien, Centralamerika och Sydamerika och är den populäraste krukväxten i Philodendron-släktet. Det är en lättskött växt som växer i långa rankor. Du kan med fördel placera din klätterkalla i en ampel eller på en hylla där den kan klättra åt olika håll. Växtens blanka gröna hjärtformade blad kan förvandlas till en levande gardin om den får växa fritt runt ett fönster. Klätterkallan kan blomma med en smal, vit kolv som omges av ett grönt hölsterblad.

Skötselråd

Klätterkalla är en lättskött växt som inte kräver mycket skötsel av dig. Växten trivs i vanlig rumstemperatur men undviker gärna drag. Eftersom klätterkallan ursprungligen kommer från lite mer tropiska klimat bör du hålla jorden lätt fuktig och aldrig låta den torka ut. Ju mer luftfuktighet denna växt får desto större blad tenderar Klätterkallan att producera. Ställ ej Klätterkallan i direkt solljus då bladen riskerar att bli brända. Trots att Klätterkallan trivs på en halvskuggig plats kan hon titt som tätt behöva en svalkande dusch. Tillsätt näring i vattnet från mars till oktober och plantera om växten vid behov i en krukväxtjord av bra kvalité. Eftersom växten inte tål att torka ut bör du vattna regelbundet under växtsäsongen, cirka 1-2 gånger i veckan, och sparsam på vintern.

Föröka Klätterkalla genom sticklingar

Du kan enkelt ta stickling på klätterkalla genom att beskära växten under en knopp som sitter på stjälken. Från knoppen kommer ett litet rotsystem växa ut, så se till att hela knoppen följer med när du skär växten. Klipp bort alla nedre blad på sticklingen och lämna ca 2 till 4 blad högst upp. Du kan sedan sätta din stickling i vatten som du behöver byta ut då och då för att undvika algbildning. Rötter trivs inte i ljusa miljöer, så använder du en genomskinlig glasburk eller vas bör du placera din stickling på en skuggigare plats. Du kan också sätta din stickling direkt i jord. Använd då en såjord eller liknande och vattna försiktigt.

Klätterväxter som liknar klätterkalla

Det finns flera växter som kan klättra på väggar och fönster. En växt som ibland förväxlas med klätterkallan är gullranka, eftersom de båda har stora gröna blad och växer i långa rankor. Men det finns flera skillnader på växterna. Den största skillnaden är formen på bladen, klätterkallan har rundade hjärtformade blad medan gullrankan inte har samma vik in på bladet vid stjälken som skapar hjärtformen. Även färg, textur och tjocklek och färg på stjälkarna skiljer sig något. Växterna ingår dock i samma släkte, nämligen Philodendron-släktet. Detta kan vara lite förvirrande eftersom Gullranka benämns som Pothos medan klätterkalla benämns som Philodendron. Men Pothos klassificeras som vilka växter som helst i Epipremnum-släktet, medan Philodendrons bara är i Philodendron-släktet. De är släkt eftersom båda anses vara en del av familjen Araceae. Det finns även andra sorter av klätterkalla, till exempel Klätterkalla brazil som har gröna blad med gula strimmor.

Är Klätterkalla farlig för djur?

Ja, klätterkalla är giftig för både människor och djur. Håll din katt, hund och andra djur borta från denna växt.

Sammanfattning

Klätterkalla tillhör familjen Araceae och är en rankande växt ur Philodendron-släktet som mer specifikt heter Philodendron hederaceum. Klätterkalla kommer ursprungligen från Västindien, Centralamerika och Sydamerika och är den populäraste krukväxten i Philodendron-släktet. Det är en lättskött växt som växer i långa rankor. Klätterkalla är en lättskött växt som inte kräver mycket skötsel av dig. Eftersom klätterkallan ursprungligen kommer från lite mer tropiska klimat bör du hålla jorden lätt fuktig och aldrig låta den torka ut. Klätterkallan trivs på en halvskuggig plats men behöver titt som tätt en svalkande dusch. Det går enkelt att föröka din klätterkalla med sticklingar. Det enklaste sättet att skilja klätterkalla från gullranka på är att kolla på bladen som är hjärtformade på klätterkalla. Klätterkalla är giftig för både människor och djur.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ