Skötselråd Kaktus

Skötselråd Kaktus

Kaktusen är en ovanlig växt men ändå en klassiker. Alla kaktusar hör till samma familj, familjen Cactaceae (som också är växtens vetenskapliga namn). Nästan alla kaktusar kommer ursprungligen från ökenområden i den amerikanska kontinenten, möjligen från början från Mexico.

Kaktus | Cactaceae

Kaktusen är en ovanlig växt men ändå en klassiker. Alla kaktusar hör till samma familj, familjen Cactaceae (som också är växtens vetenskapliga namn). Nästan alla kaktusar kommer ursprungligen från ökenområden i den amerikanska kontinenten, möjligen från början från Mexico. Kaktusen kom till väst med Columbus och hans efterföljare på haven. Den äldsta kända bilden på en kaktus är på en fikonkaktus som fanns med i örtabok, skriven av italienaren Pietri Andrea Matthioli år 1541. Intresset för kaktusar har gått i vågor sedan 1930-talet då de var väldigt populära. Något som är särskilt omtyckt med kaktusar är att det är extremt lättskötta och tåliga. Kaktusarna är intressanta växter med varierande former; allt från hängande till klot, som är den idealiska formen då den rymmer mycket reservvatten och har liten yta att avdunsta från. Eftersom kaktusar växer i områden med långa torrperioder är vattnet mycket dyrbart. För att minska avdunstningen fäller de sina blad och för att skydda sig mot solen har de skuggande taggar, hår, åsar och ibland ett korkskikt. Taggarna skyddar även växten mot betande djur och samlar upp fukt och morgondagg i de torra ökenlandskapen. Det funktionella rotsystemet är grunt och utbrett, vilket gör att rötterna snabbt kan fånga upp det näringsrika regnvattnet när det väl kommer.

Skötselråd

Eftersom kaktusar är rustade med allt de behöver i det vilda för att överleva kräver de inte mycket skötsel av dig som krukväxt. De gillar naturligtvis sol, men för stark sol får den att bli bränd. Till skillnad från andra växter trivs kaktusar i mer sandig jord för att efterlikna sin naturliga miljö. Vattna helst regelbundet och låt jorden torka upp mellan vattningarna, men eftersom kaktusar är suckulenter och lagrar vatten kan de klara sig långa perioder utan vatten. Kaktusar mår bra av att duschas då och då för att hålla dem rena men tål inte att stå i vatten. Kaktusar klarar sig utmärkt i normal rumstemperatur och vill man få kaktusen att blomma ska man ställa den svalt under vintern, men fortfarande ljust.

Ta stickling på en Kaktus

Det går att föröka din kaktus på tre olika sätt. Det första är genom fröer. Ta då loss frökapslarna från blomman när den har blommat ut, torka av de och plantera dem sedan på nytt. Det andra sättet är genom sidoskott. När kaktusen får sidoskott kan du skära loss skottet med en vass kniv så långt ner i jorden som möjligt. Plantera sedan om skottet direkt i kaktusjord. Vattna den nya växten cirka varannan vecka tills rötter har bildats. Det tredje alternativet är genom toppskott eller sticklingar. Om din kaktus har “öron” som sticker ut från huvudväxten kan du försiktigt vrida loss dem. Låt toppskottet torka i soligt läge tills en torr yta har formats, ungefär 3-5 dagar. Plantera sedan sticklingen i kaktusjord och vattna cirka varannan vecka tills rötter har formats. En viktig sak att tänka på är att inte ta sticklingar eller sidoskott på kaktusen under växtens viloperiod mellan november till mars, då risken är stor att varken moderplantan eller sticklingen klarar sig.

Omplantering

Om du köper en liten mini kaktus förblir de oftast små. Men du kan plantera om de för att få de att växa. Plantera då om din kaktus i en lite större kruka med dräneringshål så att överblivet vatten kan rinna ut. Både plastkruka och lerkruka går bra att använda, men en porös lerkruka är att föredra eftersom den leder bort vatten från jorden. Kaktusen ska planteras i kaktusjord eller annan sandblandad jord.

Är din Kaktus djurvänlig?

Nej, kaktusar är giftiga för djur. Förutom att din kaktus har taggar som kan vara farliga för djur är det dessutom farligt för din hund eller katt om den får i sig växten eftersom den är giftig.

Sammanfattning

Nästan alla kaktusar kommer ursprungligen från ökenområden i den amerikanska kontinenten. Kaktusen kom till väst med Columbus och hans efterföljare på haven. Intresset för kaktusar har gått i vågor sedan 1930-talet då de var väldigt populära. Något som är särskilt omtyckt med kaktusar är att det är extremt lättskötta och tåliga. Eftersom kaktusar växer i områden med långa torrperioder är vattnet mycket dyrbart. För att minska avdunstningen fäller de sina blad och för att skydda sig mot solen har de skuggande taggar, hår, åsar och ibland ett korkskikt. Du kan plantera om de för att få de att växa, använd då kaktusjord eller annan sandblandad jord. Det går att föröka din kaktus på tre olika sätt, genom fröer, sidoskott eller sticklingar. Kaktusen är farlig för djur.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ