Skötselråd Hartassbräken

Skötselråd Hartassbräken

Skötselråd Gullranka Läsning Skötselråd Hartassbräken 4 minuter Nästa Skötselråd Hajfena

Hartassbräken | Phlebodium Aureum ‘Blue Star’

Hartassbräken kan beskrivas som ett blågrönskimrande yrväder. Den har långa flikiga blad som sträcker ut sig från tunna långa stammar och växer så det knakar. Om du ser något ludet i krukan behöver du inte vara orolig. Det är växtens rhizomer som den klättrar med i det vilda. Phlebodium aureum ‘blue star’, som är växtens vetenskapliga namn, är den mest populära växten i Phlebodium-släktet. Hartassbräken tillhör, trots att den inte liknar sina övriga släktingar, släktet ormbunksväxter och är en epifyt. Med sitt ursprung i Sydamerika är det en mörkervänlig luftrenare som blir din bästa hälsokompis. I det vilda växer den på toppen av träd i djungler och träsk i Florida. Där kan den växa sig till en meter hög. På tal om vild är Hartassbräken en djurvänlig växt och trivs bäst i indirekt solljus men klarar hemmets skuggiga platser lika bra.

Skötselråd

Den här spännande bräkenliknande växten är en lättskött växt som inte kräver mycket skötsel av dig. Den kan placeras överallt, till och med i norrläge och skuggiga hörn. Bäst trivs den i halvskugga eller skugga, mycket ljus går också bra men har den några önskemål undviker den gärna stark sol. Hartassbräken trivs bra i vanlig rumstemperatur och hög luftfuktighet. Eftersom det är en tropisk växt som i det vilda växer på andra träd bör jorden vara fuktig, men inte för blöt. En bra riktlinje är att sticka ner ett finger i det översta jordlagret – när 2 cm av jorden känns torr är det dags att vattna. Ställ den gärna tillsammans med andra tropiska växter, då hjälper växterna varandra med att öka luftfuktigheten i gruppen. När du vattnar din Hartassbräken ska du vattna sparsamt och helst direkt på jorden och inte på knölarna för att undvika att bladen torkar ut. Du kan också hjälpa växten genom att spraya bladen då och då. Hartassbräken har små hartassar, håriga rhizomer (också kallat rotstock) som syns ovanför jorden. Dessa är inte rötter och bör inte täckas med jord. I det vilda fäster rhizomerna runt grenar och bark hos träd. Hartassbräken överlever generellt i vanlig blomjord men står helst i orkidéjord eller liknande. Jorden bör hållas väldränerad vilket du kan få hjälp med av en kruka med dräneringshål, till exempel en terrakottakruka. På våren och sommaren kan du ge din hartassbräken näring en gång i månaden, dock behöver den inte så mycket växtnäring och på vintern ska det uteslutas helt. 

Ta sticklingar av Hartassbräken

Man brukar inte ta sticklingar från hartassbräken, utan föröka den genom att dela växten eller ta rhizomer från rotsystemet och skapa nya plantor med dessa. Beskär försiktigt lös en bit av rhizomerna med 2-3 blad och plantera i en ny kruka. Låt rhizomerna sticka upp ovan jorden och vattna igenom ordentligt.

Gula eller torkade blad

Torra blad brukar vara ett tecken på att växten har fått för mycket solljus och/eller för lite vatten. Upptäcker du att växten har torkade blad bör du se över placering och skötsel direkt, då hartassbräken kan dö om den torkar ut helt. Gula blad indikerar att växten inte mår bra, testa då att byta ut jorden och se om den repar sig.

Vanliga problem och ohyra

Vanligtvis drabbas hartassbräken inte allt för lätt av ohyra. Var bara noggrann med att inte övervattnar den och ta bort döda och ledsna blad regelbundet. Vita prickar på de håriga rhizomerna och bladen är helt normalt.

Är Hartassbräken giftig för djur?

Nej, hartassbräkten är djurvänlig och passar därför bra för den med hund, katt eller barn i hushållet.

Sammanfattning

Hartassbräken kan beskrivas som ett blågrönskimrande yrväder. Om du ser något ludet i krukan behöver du inte vara orolig. Det är växtens rhizomer som den klättrar med i det vilda. Med sitt ursprung i Sydamerika är det en mörkervänlig luftrenare som blir din bästa hälsokompis. I det vilda växer den på toppen av träd i djungler och träsk i Florida. Den här spännande bräkenliknande växten är en lättskött växt som inte kräver mycket skötsel av dig. Upptäcker du att växten har torkade blad bör du se över placering och skötsel direkt. Man brukar inte ta sticklingar från hartassbräken, utan föröka den genom att dela växten eller ta rhizomer från rotsystemet och skapa nya plantor med dessa. Hartassbräkten är djurvänlig!

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ