Skötselråd Hajfena

Skötselråd Hajfena

Hajfena är en spektakulär växt som fått sitt namn efter sin unika form som påminner om en hajfena. Växtens vetenskapliga namn är Dracaena masoniana, men den är också känd som Sansevieria masoniana ‘Big Leaf’.

Hajfena | Dracaena Masoniana

Hajfena är en spektakulär växt som fått sitt namn efter sin unika form som påminner om en hajfena. Växtens vetenskapliga namn är Dracaena masoniana, men den är också känd som Sansevieria masoniana ‘Big Leaf’. På engelska kallas den bland annat också för Whale fin snake plant, Shark fin snake plant eller Mason Congo Sansevieria. Anledningen till att den kallas snake plant är för att växten är en typ av ormväxt, precis som Svärmorstungan som kallas just Snake Plant. Eftersom ormväxter är suckulenter lagrar Hajfenan vatten i sina stora blad, precis som andra suckulenter, och kräver därför inte mycket vatten. Hajfenan är ursprungligen från Demokratiska republiken Kongo i centrala Afrika (där den heter Mason’s Congo Sansevieria) och tillhör växtfamiljen Asparagaceae. Hajfenan växer som ett stort blad med spräckliga olika gröna nyanser. Växten blir ca 60-90 cm hög med rätt jord och utrymme för rötterna. Det tar dock lång tid för hajfenan att växa, även i det vilda där den kan bli ännu större. Hajfenan kan få grönvita blommor som växer i klasar, men den får sällan det inomhus. Det är en väldigt lättskött och tålig växt som inte kräver mycket skötsel av dig.

Skötselråd

Det är en otroligt lättskött växt som överlever det mesta. Hajfenor klarar sig bra både i direkt solljus och i mörkare rum, men mår bäst av att stå ljust. I lite ljusare miljöer kommer växtens färgskillnader i bladet bli kraftigare mellan gult och grönt. Vattna din Hajfena rikligt med ljummet vatten när du gör det och låt den sedan stå och bli rejält torr i jorden innan du fyller på. Den får inte stå i blöt jord. Om du märker att det är damm på bladet kan du försiktigt torka av det med en mjuk trasa. Rena blad absorberar nämligen mera ljus. Det här är en vacker luftrenare som passar dig som är nybörjare och vill få friskare luft hemma. Hajfenan kan flyttas ut utomhus men bör stå inne under de kalla årstiderna mellan september och maj.

Omplantera din Hajfena

Plantera om din Hajfena i bra plantjord av hög kvalitet vartannat till vart tredje år. Med tiden kommer jorden att bli uttömd på näringsämnen. Om du planterar om din Hajfena hjälper det att ge näring till jorden. Ormväxter föredrar sandig eller lerig jord med neutralt pH. Krukodlad hajfena behöver en väldränerad krukväxtblandning. Välj en kruka med dräneringshål för att tömma ut överflödigt vatten. Plantera om din planta i nästa storlek upp från sin nuvarande kruka och gör det helst på våren.

Vanliga problem, som skadedjur och rotröta

Hajfenan får normalt sätt sällan skadedjur. Övervattning kanske inte är ett skadedjur eller sjukdom i sig, men det kan orsaka rotröta. Rötnande rötter är skadligt för Hajfenan och är ett av de vanligaste problemen för ormväxten, speciellt när den är i krukväxt. Vissa typer av mögel och svamp kan växa på ormväxter med för mycket fukt eller för lite ljus. Om din Hajfena kröker sig inåt är den för torr och behöver vatten. Samma sak gäller om bladet är skrynkligt. Är bladet gult tyder det på övervattning.

Är Hajfenan farlig för djur?

Ja, hajfenan är giftig för djur. Håll din hund eller katt borta från denna växt.

Sammanfattning

Hajfena är en spektakulär luftrenande växt som fått sitt namn efter sin unika form som påminner om en hajfena. Växtens vetenskapliga namn är Dracaena masoniana, men den är också känd som Sansevieria masoniana ‘Big Leaf’. Hajfenan är ursprungligen från Demokratiska republiken Kongo i centrala Afrika (där den heter Mason’s Congo Sansevieria) och tillhör växtfamiljen Asparagaceae. Eftersom ormväxter är suckulenter lagrar Hajfenan vatten i sina stora blad, precis som andra suckulenter, och kräver därför inte mycket vatten. Det är en otroligt lättskött växt som överlever det mesta. Hajfenor klarar sig bra både i direkt solljus och i mörkare rum, men mår bäst av att stå ljust. Plantera om din Hajfena i bra plantjord av hög kvalitet vartannat till vart tredje år. Växten drabbas sällan av skadedjur. Hajfenan är inte djurvänlig.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ