Skötselråd Gullranka N'Joy

Skötselråd Gullranka N'Joy

N’Joy är en kaxig, snygg och ovanligare sort av gullranka som har variegerade blad i grönt och mycket vitt. Det vita i bladen är avsaknaden av klorofyll (det som tar upp ljuset dvs de gröna partierna) och om du vill ha mycket vitt i din växt så låter du den stå på en skuggigare plats.
Skötselråd Hajfena Läsning Skötselråd Gullranka N'Joy 5 minuter Nästa Skötselråd Gullranka Marble Queen

Gullranka N’Joy | Epipremnum Aureum N’Joy

N’Joy är en kaxig, snygg och ovanligare sort av gullranka som har variegerade blad i grönt och mycket vitt. Det vita i bladen är avsaknaden av klorofyll (det som tar upp ljuset dvs de gröna partierna) och om du vill ha mycket vitt i din växt så låter du den stå på en skuggigare plats. De vita delarna kommer dock över tid att få bruna kanter och det är helt naturligt för denna växt. Gullranka N’joys vetenskapligt namn är Epipremnum aureum ‘N’Joy’ men på engelska kallas den också  ‘Snow Queen’ eller ‘Frosty’. Eftersom den tillhör Epipremnum heter den även Pothos N’joy. Ursprungsarten sägs växa på Salomonöarna, Nya Guinea, men idag växer den vilt på många ställen, som norra Australien och Sydostasien. Där klättrar gullrankan upp längs trädstammarna i regnskogen och nästlar sig fast med luftrötter. Gullrankan får då långa luftrötter längst stammen som botaniskt är en lian med meterlånga rankor. Gullrankan är därför lätt att föröka med stamsticklingar. Det finns olika variegerade sorter av gullranka. Förutom N’joy är Marble queen, pearls & Jade och Happy Leaf populära varianter. Som med alla växter med lite klorofyll, så växer den ganska långsamt. Till skillnad från sin kusin Gullranka har den också lite mindre storlek på bladen.

Skötselråd

Gullranka N’joy trivs bäst i halvskugga, vid stark sol bleker bladen medan de på en mörk plats blir helt gröna. Detta beror på att ljusa färger saknar klorofyll och behöver stå ljust för att kompensera denna brist. Rumstemperatur går jättebra året om då den trivs i fuktig luft och värme. Den kan eventuellt något svalare på vintern men aldrig under 16°C. Jorden ska hållas lätt och jämnt fuktig, du bör därför vara vaksam så att inte vatten samlas runt rötterna och orsakar rotröta. Blanda svag dos av växtnäring med vattnet från vår till höst och över vintern samma svaga dos ungefär en gång i månaden. Gullranka N’joy har ganska svagt rotsystem och trivs i en luftig, humusrik jord som pelargonjord. Blanda gärna upp med kokosfiber och små lecakulor och plantera om växten vartannat eller vart tredje år. Duscha gärna bladverket under det torra vinterhalvåret. Lyckas du få din gullranka att trivas kan den bli en riktig klättrare som inramning av ett fönster. Den är också fin att samplantera med andra växter som i balkonglådan under sommarhalvåret. Omplantering görs bäst på våren när krukan är full av rötter.

Beskärning av Gullranka N’joy och sticklingar

Du kan beskära växten när rankorna blir lite gängliga. Rankorna kan beskäras men förgrenar sig inte med nya sidoskott. För ett buskigare utseende kan man dock ta sticklingar av de beskurna skotten och sticka ner intill moderplantan. Detta är det enda sättet du kan föröka en Gullranka N’joy på. Klipp då ner toppen av rankan bit för bit och skär stammen några cm ner från bladfästet. Det är vid bladfästets ”knöl” (där en liten brun plupp ofta sticker ut) som både rötterna och den nya tillväxten kommer att komma upp ifrån, så det är viktigt att den är med i sin helhet. Stick ner sticklingen med nedre stjälken utan blad i kruka med luftig blomjord och täck krukan med en perforerad plastpåse för högre luftfuktighet och snabbare rotning. Här kan du som tidigare nämnt också välja att sätta sticklingarna intill moderplantan.

Varför får din Gullranka N’joy gula blad och bruna fläckar?

Gula blad som börjar blekna beror ofta på att växten står för ljust. Om bladen är gula och dammiga kan det istället vara ett tecken på angrepp av spinnkvalster. Torra, bruna fläckar är direkta brännskador från solljus och indikerar på att du borde flytta växten till en mörkare plats. Bruna fläckar och mörka bladkanter och också bero på att växten har fått för mycket vatten eller står för kallt. Då behöver du minska vattningen och låta jorden torka upp ordentligt mellan varje vattning framöver. Och kanske ställa gullrankan lite varmare. Det är dock vanligt att just Gullranka N’joy får bruna fläckar förr eller senare eftersom variegerade växter är lite känsligare. Gröna blad med avsaknad av vitt tyder oftast på att växten står för mörkt. Flytta till en ljusare plats eller använd växtbelysning.

Är Gullranka N’joy giftig mot djur?

Ja, Gullranka N’Joy är giftig för din hund och katt. Bladen innehåller ämnen som irriterar. Djur som tuggar på växten kan bland annat få diarré, magont och sveda i mun och svalg, så håll växten borta från djur för säkerhets skull.

Sammanfattning

Gullranka N’joy är en ovanligare sort av Gullranka som trendar med sin vita varigering. Ursprungsarten sägs växa på Salomonöarna, Nya Guinea, men idag växer den vilt på många ställen, som norra Australien och Sydostasien. Som med alla växter med lite klorofyll, så växer den ganska långsamt. Gullranka N’joy är en duktig luftrenare som gör gott för din hälsa men bör hållas borta från djur då bladen innehåller ämnen som irriterar. Rankorna kan beskäras men förgrenar sig inte med nya sidoskott. Att ta toppsticklingar är det enda sättet du kan föröka en gullranka n’joy på.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ