Skötselråd Gullranka Lemon Lime

Skötselråd Gullranka Lemon Lime

Det latinska namnet för Gullranka Lemon Lime är Epipremnum aureum ‘Neon’, men vanligtvis är den igenkänd från sitt engelska namn Neon Pothos. Precis som Golden Pothos (Gullranka) har Neon Pothos hjärtformade lövverk som blir flikiga när de mognar. 
Skötselråd Gullranka Marble Queen Läsning Skötselråd Gullranka Lemon Lime 4 minuter Nästa Skötselråd Monstera

Gullranka Lemon Lime | Epipremnum Aureum ‘Neon’

Det latinska namnet för Gullranka Lemon Lime är Epipremnum aureum ‘Neon’, men vanligtvis är den igenkänd från sitt engelska namn Neon Pothos. Precis som Golden Pothos (Gullranka) har Neon Pothos hjärtformade lövverk som blir flikiga när de mognar. Men istället för gulgrön variation har Gullranka lemon lime neongröna blad utan variation som nästan är genomskinliga eftersom de är mycket tunnare än Golden Pothos blad. Med åldern kan Lemon Lime gå mot en mörkare, mattare och djupare färg. Denna förändring kan också ske om växten inte får tillräckligt med solljus. En del Gullranka Lemon Lime kan dock variera i mörkgröna ränder på grund av en specifik genmutation. Gullranka lemon lime lyser vackert upp ett mörkt hörn i ditt hem med sin neongröna färg. Inomhus kan rankorna på Gullranka Lemon Lime bli så långa som 3 meter med 1 meters maxbredd. Det är en sällsynt inomhussort som är en av de mest lättskötta växterna du kan hitta. Den har dessutom större sannolikhet att blomma än den klassiska Gullrankan och kan om du har tur visa gräddvita eller gröna blommor på senvåren eller försommaren.

Skötselråd

Nya växter kan ibland behöva lite tid för att anpassa sig till ljusförhållandena i ditt hem, så bli inte avskräckt om din Gullranka Lemon Lime tappar ett par blad under de första veckorna efter inflytt. Växten planteras helst i en mindre kruka med åtminstone ett dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna ut, annars riskerar rötterna att ruttna. Även om rankorna växer på snabbt behöver du inte plantera om växten mer än med några års mellanrum. Den föredrar en luftig och lerig jordblandning som är väldränerande och fuktig. När växten har vuxit en bit kan du ge den en mosspåle att stödja sina stjälkar mot. Den trivs bäst i halvskugga och normal rumstemperatur som gärna är lite fuktig. Eftersom Gullranka-familjen hör till våra bästa luftrenande växter passar den perfekt i hemmakontoret eller sovrummet. Placera den gärna några meter från ett fönster i söderläge eller på ett fönsterbräde i norrläge. Den kan eventuellt stå något svalare på vintern men aldrig under 16°C. Blanda svag dos av växtnäring med vattnet från vår till höst och över vintern samma svaga dos ungefär en gång i månaden. Duscha gärna bladverket under det torra vinterhalvåret. Det går lika bra att ta sticklingar på Gullranka Lemon Lime som med andra gullrankor! Se bara till att använda en tillräckligt vass kniv eller sax så inte växten förstörs vid beskärning.

Skadedjur och sjukdomar hos Gullranka Lemon Lime

En frisk växt som sällan angrips av skadegörare, men se upp för mjöllöss, spinnkvalster, svampmygg eller fjällinsekter. När växten mår dåligt beror det ofta på så kallade fysiologiska orsaker som beror på miljön. 

Varför får din Gullranka Lemon Lime gula blad och bruna fläckar?

De ljusa bladen på Gullranka Lemon Lime kan utveckla bruna bladspetsar av flera skäl. Den mest troliga orsaken är att din krukväxt får för mycket direkt ljus eller värme. Upptäcker du bruna fläckar på bladen kan du beskär de döda löven och flytta växten bort från ljuset. En annan orsak till brunfärgade blad kan vara skadedjur eller sjukdomar.

Är Gullranka giftig för djur?

Ja, Gullranka Lemon Lime är giftig för din hund och katt. Bladen innehåller ämnen som irriterar. Djur som tuggar på växten kan bland annat få diarré, magont och sveda i mun och svalg, så håll växten borta från djur för säkerhets skull.

Sammanfattning

Gullranka Lemon Lime är en spännande variant av Gullranka som karaktäriseras av sina neongröna blad. Färgen på växten gör att den vanligen kallas Neon Pothos. Växten sprider kärlek med sina hjärtformade blad, trivs i ljus (men inte direkt solljus) och uppskattar en dusch ibland. Gullranka Lemon Lime är en duktig luftrenare som gör gott för din hälsa men bör hållas borta från djur då bladen innehåller farliga ämnen. Den här sorten växer sig inte lika stor som en Golden Pothos, men den kan få små gräddvita blommor om du sköter den rätt.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ