Skötselråd Gåsfot

Skötselråd Gåsfot

Med ursprung från centralamerika har Gåsfot, en variant av Pilspetsrankan, mycket dekorativa, pilspetsformade, stora blad i en härlig rosa färg med grön undersida och stjälkar. Växtens vetenskapliga namn är Syngonium Podophyllum ‘Red Heart’
Skötselråd Prickblad Läsning Skötselråd Gåsfot 5 minuter Nästa Skötselråd Fiolfikus

Gåsfot | Syngonium Podophyllum ‘Red Heart’

Med ursprung från centralamerika har Gåsfot, en variant av Pilspetsrankan, mycket dekorativa, pilspetsformade, stora blad i en härlig rosa färg med grön undersida och stjälkar. Växtens vetenskapliga namn är Syngonium Podophyllum ‘Red Heart’ och den tillhör familjen Araceae. Kärt barn har många namn, vilket också gäller för Pilspetsranka som i folkmun även är igenkänd som Gåsfot (denna variant), Fingerranka, Urskogens Slinga eller Kaninöron. På engelska kallas den bland annat för Arrowhead Plant och Arrowhead Vine. Den växer lågt och kompakt, men kan sprida sig brett om den får växa fritt. Detta beror även lite på sort, och det finns många olika varianter av Syngonium Podophyllum. Det roliga med Pilspetsranka är att den utvecklas och förändrar sitt utseende hela tiden. En ung växt eller nya blad kommer att vara pilspetsformade med stark variation. När din växt mognar ändrar bladen form till att bli mer flikiga. Därför kan en stickling ibland se helt olik ut från sin moderplanta.

Skötselråd

Gåsfot trivs bäst i svalare rumstemperatur med ljus till halvskugga. Jorden bör hållas lätt och jämnt fuktig, men den klarar även att torka upp lätt. Trivs i hög luftfuktighet och varma platser. Den klarar att torka upp mellan vattningar vintertid men behöver regelbunden vattning under växtsäsongen. Ljusbrokiga sorter är mer ljuskrävande än helt gröna sorter, men ska inte stå i sol för då kan bladen få brännskador. Det är en väldigt enkel växt som inte kräver mycket skötsel av dig, den kommer att växa praktiskt taget var som helst i ditt hem. Växten får gärna beskäras ibland för att få ett fylligare utseende.

Andra sorter av Syngonium

“Imperial White” och “Emerald Gem” är andra sorter som har ett slående utseende. “Neon Robusta”, är en lite nyare variant som har ljus limegröna blad med en rejäl dos rosa utspridda över bladen. En annan sort som skiljer sig lite i utseende är “Maria Allusion”. Den går nämligen i mörgröna och mörkrosa toner, till skillnad från de flesta Syngoniums som normalt är ljusgröna och har vita markeringarna. Även om det finns massor av nyare varianter är skötselkraven väldigt lika.

Hur du får din Gåsfot att växa

Om du vill att din Gåsfot ska växa kan du uppmuntra den med en mosspåle eller spaljé. Yngre rankor kommer att hitta stöden helt själva, medan äldre kan behöva bindas för att få stöd till ny tillväxt. En Syngonium kommer att växa stadigt under stora delar av året förutsatt att den har bra förutsättningar. En mogen Syngonium som får växa längst en mosspåle under flera år kan bli upp till ett par meter hög. En Gåsfot som inte får stöd kommer inte växa särskilt högt alls, även om du kan göra den fylligare genom beskärning.

Plantera om din Gåsfot

Som med många klätterväxter är det ofta betydligt mer grön tillväxt över jordytan jämfört med vad som händer under jorden med rötterna. Av denna anledning klarar de sig ganska bra i små krukor och om du matar den ofta klarar den sig i samma kruka i flera år. Märker du att tillväxten har stannat och du vill ha mer kan du plantera om din växt i en större kruka under våren.

Förökning och att ta stickling

Att föröka en Syngonium är enkelt. Du kan rota sticklingar i vatten, eller direkt i en kruka med jord. Ta ett nytt växtskott med ett par blad. Beskär sticklingen några centimeter under noderna eftersom det är härifrån de nya rötterna kommer. Sätt sticklingen i vatten och se nya rötter gro efter några veckor. Vänta tills du har fått ett par cm med nya rötter innan du planterar sticklingen i jord. Om du har valt att plantera sticklingarna direkt i jord, är det en bra idé att först doppa de avskurna sticklingarna i ett rothormon. Placera sticklingen mot kanten av krukan istället för i mitten, håll jorden fuktig och placera krukan någonstans där det är varmt. För bästa resultat kan du ta flera sticklingar samtidigt utan att låta de röra vid varandra när du planterar dem.

Kan Gåsfot blomma?

Det finns blommor som visas på mogna Syngonium, även om de inte är särskilt spännande eller intressanta. Den blomma som växten får är dessvärre inte lika vacker som de tjusiga bladverken.

Är Gåsfot djurvänlig?

Nej, Gåsfot anses vara giftigt för de flesta husdjur med tanke på kalciumoxalater som finns i växtens sav. Att förtära bladen kan leda till irritation i munnen. Håll därför din hund eller katt borta från denna växt.

Sammanfattning

Gåsfot är en klätterväxt med mycket dekorativa, pilspetsformade, stora blad i en härlig rosa färg med grön undersida och stjälkar. Gåsfot kallas även för Pilspetsranka, Fingerranka, Urskogens Slinga eller Kaninöron. På engelska kallas den bland annat för Arrowhead Plant och Arrowhead Vine. Växtens vetenskapliga namn är Syngonium Podophyllum (‘Red Heart’) och den tillhör familjen Araceae. Gåsfot trivs bäst i svalare rumstemperatur med ljus till halvskugga. Jorden bör hållas lätt och jämnt fuktig, men den klarar även att torka upp lätt. Syngonium finns i flera sorter, till exempel “Imperial White”, “Emerald Gem”, “Neon Robusta” och “Maria Allusion”. Om du vill att din Gåsfot ska växa kan du uppmuntra den med en mosspåle eller spaljé. Att föröka en Syngonium är enkelt med sticklingar. Gåsfot är inte djurvänlig.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ