Garderobsblomma | Zamioculcas Zamiifolia
Garderobsblomman är en klassiker som syns till i många svenska hem. Även om den i folkmun är igenkänd som garderobsblomma eller smaragdsblomma heter den egentligen Zamiakalla på svenska och Zamioculcas zamiifolia på latin. Garderobsblomma är en knölväxt som tillhör familjen Kallaväxter (Araceae) och har sitt ursprung från Zanzibar. I östra och södra Afrika växer Garderobsblomman vilt på olika platser, dels på torra gräsmarker och i halvskuggiga stenområden. Detta är en otroligt dekorativ och tålig växt som är väldigt lättskött. Det är kanske just därför växten har fått sitt namn garderobsblomma – för att den kan överleva även om du råkar ställa den i garderoben! Denna vackra växt förtjänar dock bättre plats än så. Men det spelar faktiskt ingen roll om den står ljust eller mörkt, tempererat eller varmt, den klarar de flesta lägen och anpassar sig ändå. Garderobsblomman har stora rötter där den lagrar vatten, därför behöver du inte vattna den särskilt ofta utan enbart när jorden helt har torkat upp. Växten har många mindre rundade blad med en läderartad och glansig textur som växer utmed tjocka bladskaft med ett uppsvällt fäste. Den växer något asymmetriskt, vilket bara är ett plus för Garderobsblomman. Ungefär var tredje månad bildas det ett nytt bladset och på ett år växer en stjälk mellan 20–25 cm. Garderobsblomman kan bli som högst 1,5 m i gynnsamma lägen innan den tar mer fart på bredden. Garderobsblomman är inte djurvänlig.
Skötselråd
Garderobsblomman klarar sig i de flesta ljuslägen men trivs bäst en bit in i ett rum med tillgång till ljus. Ju mer ljus den får desto snabbare kommer den växa, men den vill inte stå i direkt solljus. Dess bladstjälkar sträcker sig gärna mot det ljus som finns, så se till att vrida på plantan då och då så att den växer jämnt runt om. Ju mindre ljus den får, desto mörkare blir bladen och står den ljust växer den snabbare och blir större. Växten trivs bäst i normal rumstemperatur och planteras helst i vanlig blomjord. Garderobsblomman vattnas gärna, men inte för ofta eftersom den redan har vatten lagrat i rötterna. Därför är det bra att låta den torka ut mellan vattningarna och kanske ge den lite extra näring när du väl vattnar. Blanda en dos krukväxtnäring med vattnet varje gång du vattnar under perioden mellan vår och höst. Under vinterhalvåret ska du dock vattna sparsamt, max en gång per månad. På sommaren går det även bra att ställa ut garderobsblomman utomhus eller på balkongen. Se då bara till att den inte utsätts för regn som lätt kan leda till övervattning. En skuggig plats under tak, där både ljuset och temperaturen är som mest behaglig, är den bästa platsen för Garderobsblomman om du vill flytta ut den när temperaturen överstiger 15°C.
Orsak till gula blad och vissna växter
Om du upptäcker gula blad på din garderobsblomma kan det vara en indikation på att du har varit för generös med vattenkannan. Garderobsblomman gillar nämligen inte alls att få för mycket vatten. Men lugn – den kan absolut återhämta sig från detta! Låt bara växten torka till sig och vattna mer sällan så kommer växten hålla sig grön i framtiden. Se även till så att växten inte har vatten stående runt rötterna, då det på samma sätt lätt kan leda till gula blad. Skulle det vara så att växten istället glöms bort och det gröna vissnar ner helt så kommer växten fortfarande att överleva genom sin rotknöl. Med andra ord kan garderobsblomman mycket väl tappa sina blad under en riktigt torr period för att fortfarande överleva och växa till sig igen när rotsystemet på nytt får näring och vatten.
Omplantering av Garderobsblomma
Garderobsblomman vill som ung växt planteras om varje år, men klarar sig med att planteras om vartannat eller vart tredje år när den blir lite äldre. Viktigt att tänka på då är att blanda upp den nya jorden med dränerande substrat. Efter du har omplanterat din garderobsblomma bör du vänta med att klippa ner den tills rotsystemet har etablerat sig i krukan och den har kraft att klara en beskärning. När du sedan känner att växten är redo kan du beskära växten och ställa den i ett rum med mindre ljus, förslagsvis ett badrum, då och där den har störst chans att skjuta upp nya stänglar, dvs stjälkar. Du kan också ta sticklingar på din garderobsblomma genom att beskära ett rakt snitt av stjälken längst med jordytan. Placera sedan stjälken i vatten och låt stå med tillgång till solljus. När din stickling har utvecklat en jordstam med minst 2-3 cm rötter är den redo att planteras om i en kruka med jord. Sticklingen mår till skillnad från den seniora krukväxten bra av att få ny jord runt sina rötter varje säsong.
Är Garderobsblomman farlig för djur?
Växtsaften hos garderobsblomman kan vara starkt irriterande. Om du får i dig växtsaften kan du uppleva att det bränns i munnen och i svalget. Svullnad och blåsor är också vanligt förekommande och det kan bli svårt att svälja. Andra symptom som kan dyka upp är magbesvär, ögonirritation och retning av huden. Därför rekommenderar vi dig att hålla garderobsblomman borta från djur och småbarn, samt att tvätta händerna efter du har hanterat din garderobsblomma för att undvika eventuell hudirritation.
Sammanfattning
Garderobsblomman är en klassisk och populär växt för nybörjare eftersom den är väldigt lättskött och förlåtande. Garderobsblomman har stora rötter där den lagrar vatten, därför behöver du inte vattna den särskilt ofta utan enbart när jorden helt har torkat upp. Garderobsblomma är en knölväxt som tillhör familjen Kallaväxter (Araceae) och har sitt ursprung från Zanzibar. Växten står gärna på en skuggig plats i hemmet, även när den flyttas ut på balkongen om somrarna, och mår bra av en dos krukväxtnäring till sitt vatten. Du kan enkelt ta sticklingar på Garderobsblomman eller beskära stjälkarna för att den ska skjuta upp nya stänglar. Tänk dock på att tvätta händerna efter du har hanterat växten eftersom den har en giftig växtsaft som kan ge hudirritation. Värre symptom kan också uppstå om du får giftet i svalget, så håll undan växten från djur och småbarn.