Skötselråd Fredskalla

Skötselråd Fredskalla

Denna vackra växt härstammar från de subtropiska och tropiska områdena i Central- och Sydamerika och heter på latin Spathiphyllum Alana. Det vetenskapliga namnet kommer från spathe som betyder svärd och phyllon som betyder blad, vilket betyder att en rak översättning kan vara svärdblad.

Fredskalla | Spathiphyllum Alana

Denna vackra växt härstammar från de subtropiska och tropiska områdena i Central- och Sydamerika och heter på latin Spathiphyllum Alana. Det vetenskapliga namnet kommer från spathe som betyder svärd och phyllon som betyder blad, vilket betyder att en rak översättning kan vara svärdblad. I vissa länder kallas växten även Vita Segel. Den tillhör enhjärtbladiga växter och är en av över 2 000 olika sorter bland kallaväxter. Fredskalla är från början en sumpväxt vilket betyder att den är van vid att stå i mycket vatten, men den mår bäst med att bara hålla jorden fuktig. Som sumpväxt växer bladen även upp underifrån och skapar stora tuvor av blad. Det är en vacker grön växt med vita hölsterblad som kan blomma året om. Den är lättskött, älskar fukt men anpassar sig lätt till ljusförhållanden i hemmet. De stora bladen levererar mycket vattenånga, vilket gör växten till en effektiv luftfuktare som gynnar inomhusmiljön. Storleken på fredskallor kan variera, men det påstås att en fredskalla av medelstor variant kan fukta luften på en yta av 10 kvadratmeter.

Skötselråd

Fredskalla trivs på de allra flesta platser i hemmet och kan placeras både i en kruka på golvet och hängas upp som en ampelväxt. Den trivs både i skuggigare och ljusa delar av hemmet men undviker helst direkt solljus. Torra och dragiga platser bör också undvikas. Desto mer ljus den får, desto mer blomning och tillväxt får den. Du kommer att märka om jorden är för torr, då fredskallan börjar hänga med sina blad. Den vill gärna stå i näringsrik blomjord och få sina blad duschade med jämna mellanrum för att den ska få bra luftfuktighet. Som sumpväxt klarar den faktiskt av att stå i direkt vatten, men vill helst bara hålla jorden fuktig. Detta kan du åstadkomma genom regelbundna vattningar och en ytterkruka eller fat som samlar överflödigt vatten.

Beskärning

Klipp bort eller beskär bleka, torra eller sjuka blad för att stimulera utseendet av nya blad. Beskärning hjälper även växten att ge energi till de friska bladen så att växten får en vackrare och fylligare utseende.

Föröka din Fredskalla

Fredskalla förökas genom delning, frön eller vävnadsförökning. Uppdelning är den enklaste metoden och görs på våren genom att beskära växten och plantera i separata krukor. Varje beskärd buske (split) bör ha 2-3 blad. Du kan också ta nya skott och plantera om de i andra krukor. I sin naturlig livsmiljö förökas spathiphyllum lätt av frön som faller på bördig jord, detta är dock svårt att göra med din krukväxt du har hemma. Det lättaste alternativet för förökning är genom att dela roten när växten får sidoskott eller ta sticklingar.

Omplantering

Plantera om din Fredskalla varje säsong på våren. Välj en inte alltför stor kruka eftersom det kan bromsa växtens tillväxt och utveckling, men en cirka 2-3 cm större kruka än den tidigare brukar vara lagom. Var noga med att använda dränering: överskott och stagnation av fukt kan förstöra växten.

Är Fredskalla djurvänlig?

Nej, Fredskalla klassas som giftig för djur eftersom den innehåller ämnen som är irriterande vid förtäring. Du bör därför hålla djur som hund och katt borta från denna växt.

Sammanfattning

Denna vackra växt härstammar från de subtropiska och tropiska områdena i Central- och Sydamerika och heter på latin Spathiphyllum Alana. I vissa länder kallas växten även Vita Segel. Det är en vacker grön växt med vita hölsterblad som kan blomma året om. Den är lättskött, älskar fukt men anpassar sig lätt till ljusförhållanden i hemmet. De stora bladen levererar mycket vattenånga, vilket gör växten till en effektiv luftfuktare som gynnar inomhusmiljön. Du kan beskära växten och föröka den med nya sidoskott eller sticklingar. Plantera om din Fredskalla varje säsong på våren. Fredskalla är inte djurvänlig.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ