Skötselråd Fredsgrönska

Skötselråd Fredsgrönska

Fredsgrönska kommer ursprungligen från Syd- och Centralamerika, främst Västindien, Södra Mexiko – Peru och Brasilien, där det finns tillräckligt med värme och skugga. 
Skötselråd Forellbegonia Läsning Skötselråd Fredsgrönska 3 minuter Nästa Skötselråd Fredskalla

Fredsgrönska | Peperomia Obtusifolia

Fredsgrönska kommer ursprungligen från Syd- och Centralamerika, främst Västindien, Södra Mexiko – Peru och Brasilien, där det finns tillräckligt med värme och skugga. Peperomia är ett stort släkte med ett 20-tal odlingsvärda arter som lämpar sig som krukväxter men ser olika ut och växer på olika sätt. Fredsgrönskan är en suckulent, det vill säga att den lagrar vatten i sina tjocka blad. Detta gör att Fredsgrönskan är förlåtande om du glömmer att vattna den då den har en reserv av vatten. Det är en dekorativ och kompakt grön växt som är omtyckt av både djur och människor. Lättskött och superfin växt som trivs bäst i halvskugga.

Skötselråd

Växten trivs bäst i indirekt ljus men undvik direkt solljus. Eftersom de härstammar från Amazonasområdet trivs den i värme och lite fuktigare luft, så spraya gärna bladen med en blomspruta då och då. Som suckulent klarar den av att torka upp mellan vattningar under vintertid men behöver regelbunden vattning under växtsäsongen. Vattna i krukans kant med ljummet vatten, helst regnvatten. Regnvatten innehåller nämligen mindre kalk än kranvatten. På sommaren kan du också placera Fredsgrönskan utomhus

Plantera om din Fredsgrönska

Den gillar att bo trångt därför behöver du inte plantera om din fredsgrönska lika ofta. Men om du vill göra det bör du använda en låg kruka och lucker, humusrik jord eller kompost, eftersom rotsystemet är svagt.

Beskärning och sticklingar

Du kan enkelt ta sticklingar av växten från bladen och stjälken. Toppsticklingar tas med fördel på våren. De flesta peperomior behöver inte beskäras, men de kan toppas på våren för att få ett buskigare växtsätt.

Blommor

De flesta peperomior blommar rikligt under sommarhalvåret och Fredsgrönskan är en av dem som gör det. Blomställningen är säregen, som små antenner. Botaniskt är blomman en upprätt kolv med tätt sittande gulvita, eller grönvita blommor.

Skadedjur och sjukdomar hos peperomia

Peperomia obtusifolia är en frisk växt som sällan angrips av skadegörare. Bladfall beror oftast på för mycket vatten eller kyla. Se därför till att jorden får torka upp ordentligt mellan varje vattning och att växten inte står i ett rum under 10 grader. Bleka eller matta blad beror oftast på för ljus placering. Flytta då växten till en skuggigare plats. Missfärgade blad och bladskaft med mjuka partier kan tyda på att växten fått för mycket vatten. Minska isåfall radikalt på vattningen och låt jorden torka upp ordentligt mellan varje vattning.

Är Fredsgrönska giftig för djur?

Nej, Fredsgrönska är djurvänlig. Växter är alltså inte farlig för din katt eller hund.

Sammanfattning

Fredsgrönska kommer ursprungligen från Syd- och Centralamerika och är en suckulent som lagrar vatten i sina tjocka blad. Lättskött och superfin växt som trivs bäst i halvskugga. På sommaren kan du också placera Fredsgrönskan utomhus. Den gillar att bo trångt därför behöver du inte plantera om din fredsgrönska lika ofta. Du kan enkelt ta sticklingar av växten från bladen och stjälken. Peperomia obtusifolia är en frisk växt som sällan angrips av skadegörare. Fredsgrönska är djurvänlig.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ