Skötselråd Forellbegonia

Skötselråd Forellbegonia

Begoniasläktet kännetecknas av sina fantastiska färgglada blad. Begonior är relativt lättskötta och kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika. Forellbegonia härstammar från Brasilien där den växer i tropiska regnskogar.

Forellbegonia | Begonia Maculata

Begoniasläktet kännetecknas av sina fantastiska färgglada blad. Begonior är relativt lättskötta och kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika. Forellbegonia härstammar från Brasilien där den växer i tropiska regnskogar. Begonia-släktet började importeras till Europa redan i slutet på 1700-talet och var en populär krukväxt i Sverige mellan mitten på 1800 till mitten på 1900-talet. Nu är Forellbegonia återigen en populär växt som växt som prickar av det mesta. Med spjutformade blad, vita prickar och rödaktig undersida är Forellbegonian en tidlös och lättskött växt. Den kan bli en meter hög med stora maffiga blad. Bladens vackra form har också gett växten namnet “Änglavinge”. Det finns även en annan sorts forellbegonia som kallas svinöra och har en helt annan form på bladen än änglavinge.

Skötselråd

Forellbegonia trivs bäst i indirekt solljus och om den placeras i direkt solljus riskerar bladen att bli brända och vissna. Även om begonior trivs bra i fuktig miljö ska du undvika att vattna direkt på bladen då det är något den inte klarar av. Växten kan stå i skuggigt läge, men trivs även i ljust läge utan direkt starkt solljus. Kan även placeras utomhus i halvskuggigt läge sommartid. Den har normala behov, klarar att torka upp mellan vattningar vintertid men behöver regelbunden vattning under växtsäsongen.

Omplantering av Forellbegonia

När du planterar om din forellbegonia bör du välja en kruka som är en storlek större än den som begonian står i. Jorden får gärna vara sur, med extra dräneringsmaterial tillsatt. Till exempelvis två delar jord eller kompost och en del perlit eller sand. Tillsätt lite näring i vattnet under tillväxtsäsongen.

Beskärning och sticklingar

Beskär växten på våren genom att klippa ner den till två eller tre knoppar. Sticklingar kan tas på våren. Klipp då en dryg decimeter lång stickling precis nedanför en nod. Nodden är en tjockare punkt på stammen eller stjälken som det utgår blad ifrån och som visar vart rötterna på sticklingen kan växa. Plocka bort alla blad nedre utom ett par på toppen. Sätt sticklingen i vatten eller plantera direkt i en 50/50-blandning av jord och perlit.

Är Forellbegonia djurvänlig?

Begonior är giftiga för husdjur och kan ge magbesvär om man äter den. Placera gärna utom räckhåll för både djur och barn.

Sammanfattning

Forellbegonia härstammar från Brasilien där den växer i tropiska regnskogar. Med spjutformade blad, vita prickar och rödaktig undersida är Forellbegonian en tidlös och lättskött växt som kan bli en meter hög. Bladens vackra form har också gett växten namnet “Änglavinge”. Forellbegonia trivs bäst i indirekt solljus och om den placeras i direkt solljus riskerar bladen att bli brända och vissna. När du planterar om din forellbegonia bör du välja en kruka som är en storlek större än den som begonian står i. Beskär växten på våren genom att klippa ner den till två eller tre knoppar. Sticklingar kan tas på våren. Forellbegonia är giftig för djur.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ