Skötselråd Fönsterfikus Tineke

Skötselråd Fönsterfikus Tineke

Fönsterfikus Tineke är en vacker variegerade fikussort som passar utmärkt i moderna skandinaviska hem. De senaste åren har Tineke blivit otroligt populär som krukväxt, men faktum är att den var en trendväxt redan på 1930-talet och mycket populär i svenska hem.
Skötselråd Fönsterfikus Robusta Läsning Skötselråd Fönsterfikus Tineke 8 minuter Nästa Skötselråd Forellbegonia

Fönsterfikus Tineke | Ficus Elastica ‘Tineke’

Fönsterfikus Tineke är en vacker variegerade fikussort som passar utmärkt i moderna skandinaviska hem. De senaste åren har Tineke blivit otroligt populär som krukväxt, men faktum är att den var en trendväxt redan på 1930-talet och mycket populär i svenska hem. Fönsterfikus Tineke, som tillhör växtfamiljen mullbärsväxter heter på engelska Tineke Rubber plant och på latin Ficus elastica ‘Tineke’Tieneke kan med sina stora glansiga gröna blad som är kantade och likt en akvarellmålning variegerade i vitt göra avtryck på vilket hem som helst. Den tropiska växten växer uppåt längst en kraftig stam och kan variera i storlek mellan allt från liten krukväxt till ett stort träd. Fönsterfikus Tineke representerar den indiska släktgrenen av fikusfamiljen och härstammar från Himalaya. Den kan i sin naturliga miljö växa till en höjd på 20-30 meter, men sorterna som är krukväxter inomhus når en höjd som är mycket mer hanterbar. För dig som vill ha en stor växt har du ändå kommit rätt. Trivs din fönsterfikus Tineke bra kan den bli den upp emot 1,5 meter hög med blad som blir ca 15-20 cm stora. En statement-växt som gärna följer med dig i många år och dessutom är väldigt enkel att ta hand om. Fönsterfikusen har även en superkraft som luftrenare då bladen absorberar luftens små skadliga partiklar och lagrar dem. Detta gör att transpirationshastigheten ökar luftfuktigheten i rummet samtidigt som det gör denna växt mer resistens mot skadedjur och sjukdomar. Fönsterfikusen ger dig alltså både ett vackert utseende och en renare luft i ditt hem som är bra för din hälsa!

Skötselråd

Fönsterfikus Tineke härstammar från tropiska miljöer och trivs därmed bäst i fuktig omgivning. Det är dock en väldigt tålig växt som till skillnad från sina fikussläktingar klarar av torr inomhusluft. Fönsterfikus Tineke kan stå på ett fönsterbräde som inte utsätts för direkt solljus men trivs inte att stå i drag eller i temperaturer under 12 grader. Vill du ha din fönsterfikus i ett fönster med söderläge kan du ha den bakom en gardin som dämpar intrycket från direkt solljus. Fönsterfikus Tineke som har vitmönstrade blad kan behöva en något ljusare placering för att trivas. Vill man kan man ha växtlampa under vintertiden men det är inte nödvändigt. Om den står i direkt solsken är det lätt att bladen får bruna kanter. Om den står för skuggigt är det lätt att bladen inte får de fina variegeringar som är så typiskt för sorten. Någon meter ifrån ett fönster är därför den bästa platsen för Tineke. För att hålla fönsterfikusen fin bör du vattna den regelbundet. Viktigt är dock att du låter ytskiktet torka ut mellan vattningarna. Är du osäker kan du införskaffa en fuktmätare. Fikusen är lite hemkär och vill inte flytta runt. Därför rekommenderar vi att du flyttar den gradvis i rummet när du vill ge den en ny plats – annars riskerar den att tappa bladen. Vintern är fönsterfikusens viloperiod, då bör du vara extra försiktig med att flytta runt den då den är lite extra känslig om sina blad. Du kan också ge växten krukväxtnäring i vatten ca 1 gång i månaden mellan vår och höst. Fönsterfikusen mår även bra av att få bladen sprayade med vatten eller avtorkade med en fuktig trasa. Detta hjälper växten att både hålla sig ren och motståndskraftig mot ohyra. Du kan också ge din fönsterfikus Tineke en dusch nån gång i veckan för att behålla det blanka fina intrycket.

Plantera om din Fönsterfikus Tineke

När din fönsterfikus tineke har flyttat in hos dig och börjat känna sig som hemma kan det vara dags att plantera om den. Detta görs bäst på vårkanten, precis som för alla växter. Därefter bör du plantera om fönsterfikusen i vanlig blomjord minst en gång per år för bästa resultat. Men det räcker med att plantera om den vart tredje år så länge du förnyar jorden årligen eller tillsätter dränerande substrat, men skippa extra näring då den får så mycket av mikro- och makroämnen i den nya jorden de första fem, sex veckorna. Du kan även blanda ned lite material som pimpsten eller perlite i blomjorden då det hjälper jorden att vara lucker och fin.

Stamma upp din Fönsterfikus

Du kan enkelt stamma upp alla dina fikusar på egen hand. Stamning innebär att man tar bort de lägst sittande grenarna så att kronan hamnar högre upp och stammen syns bättre. Beskär grenverket nära stammen nerifrån och upp till den höjd du vill ha, några decimeter eller flera meter. Det bästa med stamning på fikusar är att uppstammade fikusar har en längre livslängd än andra populära uppstamningsväxter som palettblad eller elefantöra.

Så här gör du för att växten ska grena sig!

Fikusen kan ju bli mycket stor, och vill man behålla storleken eller minska omfånget och få en vacker form på den ska man se till att beskära. Tänk på att den vita växtsaften kan irritera huden, så var noggrann med att tvätta händerna efter hantering. Toppa plantan om du vill att den ska grena sig. Om man beskär för hårt kan växten ”förblöda”. Vänta till våren och gör det så försiktigt du kan. Om du vill att fönsterfikusen ska grena sig så är det bra att toppa växten. Använd den borttagna toppen som stickling och sätt i såjord, så kan den bilda rötter och ge dig en ny växt.

Sticklingar och skott

På samma sätt som du beskär växten när du vill att den ska grena sig kan du använda toppen till sticklingar. Du tar en lagom lång bit (tre till fyra blad plus ett par centimeter naken stam) och sätter i vatten. Det brukar vanligtvis ta några veckor innan rötter kommer, men så fort du har fått några centimeter kan du plantera om sticklingen i en liten kruka med dränerad jord. Precis som moderplantan kommer sticklingen sedan att växa rakt uppåt och börja förgrena sig den med. Kom ihåg dock att inte göra detta under fikusens vintervila (november till mars) – då vill den inte bli störd. Som ett alternativ till att sätta sticklingar i vatten kan du istället ta krukor med såjord eller sandblandad krukväxtjord och sätta en plastpåse över alltihop. Gör små hål i plasten och ställ krukan ljust.

Varför får min Fönsterfikus gula blad?

Får din fönsterfikus gula blad kan det bero på flera olika saker. De vanligaste är övervattning eller näringsbrist, eller en kombination. För att slippa detta ska du alltid se till att jorden har torkat upp innan du vattnar. Eftersom fönsterfikusen är känslig mot att flyttas runt kan detta också vara anledningen till gula eller tappade blad. Det är en envis växt som kan kontra med att självdöda hälften av sina blad på bara några dagar om den störs under sin vintervila. Misstänker du att din fönsterfikus har gett upp kan du testa att skrapa på det yttersta lagret av barken på stammen. Ser det brunt ut en bit in är det ett tecken på att det är Game Over. Är det grönt eller vitt så går den att rädda!

Är Fönsterfikus Tineke giftig för människor och djur?

Fönsterfikusar är giftiga för djur. Den vita saften i växten kan skada matsmältningssystemet om den äts och irritera huden på människor, så tänk på det när du beskär växten eller tar sticklingar.

Sammanfattning

Fönsterfikus Tineke är en populär och lättskött växt med rosa marmorerade blad. I sin naturliga livsmiljö i Södra Asien kan den växa till en höjd på 20-30 meter, men sorterna som är krukväxter inomhus når en höjd som är mycket mer hanterbar. Trivs din fönsterfikus Tineke bra kan den bli den upp emot 1,5 meter hög med blad som blir ca 15-20 cm stora. Växten trivs i fuktiga och ljusa inomhusmiljöer, men klarar torr inomhusluft bra. Vintern är fönsterfikusens viloperiod, då bör du vara försiktig med att flytta runt den då den är lite extra känslig om sina blad.  Fönsterfikusen har även en superkraft som luftrenare då bladen absorberar luftens små skadliga partiklar och lagrar dem. Du kan enkelt beskära växten när du vill att den ska grena sig samt använda toppen till sticklingar. Får den gula blad kan det bero på övervattning eller näringsbrist, eller en kombination. Fikussläktet är giftig för djur. Den vita saften i växten kan även irritera huden på människor så tänk på det när du beskär växten eller tar sticklingar.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ