Skötselråd Fjäderkalla

Skötselråd Fjäderkalla

Philodendron Birkin, som på svenska är mer känd som fjäderkalla, är en brokbladig växt som härstammar från familjen kallaväxter. Den har sitt ursprung i Central- och Sydamerika, framförallt Brasilien, och är karakteriserad av sina hjärtformade blad.

Fjäderkalla | Philodendron Birkin

Philodendron Birkin, som på svenska är mer känd som fjäderkalla, är en brokbladig växt som härstammar från familjen kallaväxter. Den har sitt ursprung i Central- och Sydamerika, framförallt Brasilien, och är karakteriserad av sina hjärtformade blad. Växten har en grov och kort stam med stora och robusta blad. När växten är ung är bladen oftast helt gröna och får sedan med tiden sina vita ränder. Bladen på en äldre växt är tvärtemot vita med gröna strimmor i sig. Det vita i bladen varierar från växt till växt, vilket gör alla fjäderkallor unika i sig. Växter med vita inslag innehåller mindre klorofyll och kan med tiden få bruna bladkanter. Ju mindre gröna inslag destor ljusare behöver plantan stå för att kompensera för den mindre mängden klorofyll. Fjäderkallan växer snabbt och är faktiskt en hybrid som inte finns naturligt i sitt ursprungsområde. Den kom till via en spontan mutation när Philodendron Rojo Congo blev kultiverad. Eftersom den uppstod naturligt via en mutation kan plantan ibland mutera tillbaka och endast få gröna blad, utan de karakteristiska vita ränderna. Inget blad är de andra likt på växten, vilket är en av anledningarna till att den blivit så populär. Det här är inomhusväxter som även passar personer som inte har gröna fingrar eftersom de är mycket lättskötta växter.

Skötselråd

Philodendron Birkin är en växt som inte kräver särskilt mycket för att må bra. Perfekt för dig som har mycket att göra och inte hinner pyssla med växterna hela dagarna! Den trivs bra i starkt indirekt ljus men vill inte stå i direkt solljus. En fjäderkalla ska vattnas rejält och torka upp mellan gångerna men den vill inte att jorden torkar ut helt och hållet. Det är en växt som tycker om fukt och därför bör även bladen sprayas emellanåt. Vill du att den ska växa sig extra ståtlig är ett bra tips att tvätta bladen så porerna håller sig rena och öppna. Den mår bäst i normal rumstemperatur och ska inte placeras där det är kallt eller dragigt. Under växtperioden från vår till höst är det lämpligt att blanda i vanlig blomgödning i vattnet 1-2 gånger i månaden. För att den ska trivas och frodas bör du klippa av gula eller torra blad så nära stammen som möjligt. Då kan de växa ut fina och starka igen. Att ta bort torra blad ger dessutom både plantan och de friska bladen mer energi.

Ta Sticklingar av Philodendron Birkin

Det är lätt att ta sticklingar från Philodendron Birkin och det gör du fördelaktigast genom att antingen skära av en bit av stammen eller att dela på plantan. Tar du en stickling genom att skära av en bit av stammen ska du välja en del av växten som har luftrötter. Använd en vass och ren kniv för att göra ett diagonalt snitt under luftrötterna. Sätt sedan sticklingen i ett glas med vatten. Är det blad kvar nära snittet på din stickling ska du ta bort dem. Det ska inte vara blad i vattnet. Ställ sticklingen i indirekt solljus och efter några veckor när den fått rötter planterar du den i en kruka med vanlig blomjord. Det andra sättet att propagera en fjäderkalla är att dela på växten. Den här tekniken fungerar bara på äldre och större plantor. Har din Philodendron Birkin sidoskott kan du ta ut den ur krukan och försiktigt separera skottet från moderplantan. Eftersom sidoskottet redan har rötter kan du plantera den direkt i blomjord.

Fjäderkalla – Hur du planterar om din växt

En fjäderkalla bör du plantera om en gång per år eller en gång vartannat år beroende på hur mycket rötterna har växt. Bästa tiden att plantera om en Philodendron Birkin är under våren för att den ska få tillräckligt med plats i krukan för att växa under sommaren. Det går bra att använda vanlig blomjord men det bästa är om du kan köpa eller göra en egen jordmix. För bästa resultat blandar du 1/3 påsjord av valfri sort, 1/3 dränerande substrat och 1/3 kokosfiber eller orkidébark. Ta varsamt upp plantan ur krukan och kontrollera att rötterna ser friska ut. Borsta försiktigt bort överflödig jord från rötterna och lägg lite av jordblandningen i botten på den nya krukan. Ställ sedan ner växten försiktigt och häll över resten av jorden så att rötterna täcks. Vattna din fjäderkalla rikligt och låt den stå orörd i några dagar så den kan anpassa sig till sin nya kruka. Använder du helt ny jord när du planterar om behöver du inte använda gödning i början då ny jord innehåller det.

Är Fjäderkalla giftig för djur?

Precis som många tropiska plantor så är Philodendron birkin giftig för både människor och djur. Därför är det viktigt att ställa växten på ett ställe där husdjur eller små barn inte kommer åt den. Det är givetvis inte farligt att ta på bladen eller att plantera om den. Däremot kan det skapa problem om barn eller husdjur skulle stoppa bladen i munnen och tugga på dem eftersom de innehåller ämnet kalciumoxalat. Att äta eller tugga på bladen kan ge en brännande känsla i mun och på läppar. Tunga och hals kan också svälla upp något. Andra symptom är diarré eller illamående. Kräkning är vanligt eftersom kroppen försöker bli av med giftet. Fjäderkalla producerar även en växtsaft som sipprar fram om ett blad eller stammen bryts av. Får du växtsaften på händerna kan det skapa irritation och klåda. Området på handen kan även bli rött och lite svullet. Ett råd är att använda handskar när du ska plantera om eller ta sticklingar för att undvika växtsaft på händerna.

Sammanfattning

Fjäderkallor är populära, lättskötta växter som växer snabbt och behöver bli omplanterade en gång var eller vartannat år. Växten uppkom via en naturlig mutation och är lätt att känna igen på de hjärtformade bladen med gröna och vita ränder. Ju äldre plantan blir, desto mer vitt får den på bladen. Philodendron Birkin gillar att stå på ljusa platser i hemmet men inte i direkt solljus eller där det är dragigt. Det är enkelt att ta sticklingar och det går bra att använda vanlig blomjord vid omplantering. Något som är viktigt att komma ihåg är att växtens blad är giftiga vid förtäring, därför ska den placeras utom räckhåll för små barn och husdjur. Den gillar fukt och vill gärna få sina blad sprayade med vatten emellanåt. När du vattnar ska du göra det rikligt och sedan låta jorden torka mellan gångerna. En fjäderkalla är en fin, ståtlig växt som blivit väldigt populär de senaste åren. Den passar i alla hem och är speciellt bra för nybörjare då den är lätt att ta hand om.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ