Skötselråd Ficus Audrey

Skötselråd Ficus Audrey

Elegant, ståtlig och vacker! Ficus Audrey har en ljus stam och smaragdgröna ovalformade ludna blad med ljusgröna ådror. En populär relativt lättskött fikus som passar i alla hem. Dagligen tävlar den om att ta förstaplatsen som favorit, där Fiolfikusen utmanar ständigt.
Skötselråd Calathea Läsning Skötselråd Ficus Audrey 5 minuter Nästa Skötselråd Blodbräken

Ficus Audrey | Ficus Benghalensis

Elegant, ståtlig och vacker! Ficus Audrey har en ljus stam och smaragdgröna ovalformade ludna blad med ljusgröna ådror. En populär relativt lättskött fikus som passar i alla hem. Dagligen tävlar den om att ta förstaplatsen som favorit, där Fiolfikusen utmanar ständigt. Vilken pallplats tar den hos dig? De ljusa “ådrorna” på bladen gör att den verkligen poppar oavsett omgivning. Ficus Audrey kommer usprungligen från södra Asien / Indien och anses helig i Indien. Ficus Audrey kan växa upp till 2 meter om du ger den rätt förutsättningar. I det vilda kan de bli runt 30 meter höga.

Skötselråd

Ficus Audrey föredrar lite ljusare delar av hemmet men inte direkt sol. Normal rumstemperatur är växtens melodi, där kyla och drag inte uppskattas. Vattna med måtta och låt mestadels av jorden torka ut mellan dina vattningar. Spraya gärna bladen med en blomspruta då och då.

Plantera om din Ficus Audrey

När din Ficus Audrey har flyttat in hos dig och börjat känna sig som hemma kan det vara dags att plantera om den. Detta görs bäst på vårkanten, precis som för alla växter. Därefter bör du plantera om fikusen i vanlig blomjord minst en gång per år för bästa resultat. Men det räcker med att plantera om den vart tredje år så länge du förnyar jorden årligen eller tillsätter dränerande substrat, men skippa extra näring då den får så mycket av mikro- och makroämnen i den nya jorden de första fem, sex veckorna. Du kan även blanda ned lite material som pimpsten eller perlite i blomjorden då det hjälper jorden att vara lucker och fin.

Stamma upp din Ficus Audrey

Du kan enkelt stamma upp alla dina fikusar på egen hand. Stamning innebär att man tar bort de lägst sittande grenarna så att kronan hamnar högre upp och stammen syns bättre. Beskär grenverket nära stammen nerifrån och upp till den höjd du vill ha, några decimeter eller flera meter. Det bästa med stamning på fikusar är att uppstammade fikusar har en längre livslängd än andra populära uppstamningsväxter som palettblad eller elefantöra.

Så här gör du för att få växten att grena sig

Fikusen kan ju bli mycket stor, och vill man behålla storleken eller minska omfånget och få en vacker form på den ska man se till att beskära. Att beskära växten hjälper även till att uppmuntra ny tillväxt från sidorna av den centrala stammen. Tänk på att den vita växtsaften kan irritera huden, så var noggrann med att tvätta händerna efter hantering och använd helst handskar. Toppa plantan om du vill att den ska grena sig. Om man beskär för hårt kan växten ”förblöda” i en slags vit mjölksaft. Vänta till våren och gör det så försiktigt du kan. Använd den borttagna toppen som stickling och sätt i såjord, så kan den bilda rötter och ge dig en ny växt.

Sticklingar och skott

På samma sätt som du beskär växten när du vill att den ska grena sig kan du använda toppen till sticklingar. Du tar en lagom lång bit (tre till fyra blad plus ett par centimeter naken stam) och sätter i vatten. Det brukar vanligtvis ta några veckor innan rötter kommer, men så fort du har fått några centimeter kan du plantera om sticklingen i en liten kruka med dränerad jord. Precis som moderplantan kommer sticklingen sedan att växa rakt uppåt och börja förgrena sig den med. Kom ihåg dock att inte göra detta under fikusens vintervila (november till mars) – då vill den inte bli störd. Som ett alternativ till att sätta sticklingar i vatten kan du istället ta krukor med såjord eller sandblandad krukväxtjord och sätta en plastpåse över alltihop. Gör små hål i plasten och ställ krukan ljust.

Varför får min Ficus Audrey gula blad?

Får din fikus gula blad kan det bero på flera olika saker. De vanligaste är övervattning eller näringsbrist, eller en kombination. För att slippa detta ska du alltid se till att jorden har torkat upp innan du vattnar. Eftersom fikusen är känslig mot att flyttas runt kan detta också vara anledningen till gula eller tappade blad. Det är en envis växt som kan kontra med att självdöda hälften av sina blad på bara några dagar om den störs under sin vintervila. Misstänker du att din fikus har gett upp kan du testa att skrapa på det yttersta lagret av barken på stammen. Ser det brunt ut en bit in är det ett tecken på att det är Game Over. Är det grönt eller vitt så går den att rädda!

Är Ficus Audrey djurvänlig?

Växten är giftig för djur. Den vita saften i växten kan skada matsmältningssystemet om den äts och irritera huden på människor, så tänk på det när du beskär växten eller tar sticklingar.

Sammanfattning

Den relativt lättskötta fikusen passar i alla hem. Den eleganta, ståtliga och vackra fikusen har en ljus stam och smaragdgröna ovalformade ludna blad med ljusgröna ådror. De ljusa “ådrorna” på bladen gör att den verkligen poppar oavsett omgivning. Med ursprung från södra Asien / Indien kan den heliga växten bli upp till 2 meter om du ger den rätt förutsättningar. Med andra ord, placeras i lite ljusare delar av hemmet, vattning med måtta där du låter mestadels av jorden torka ut mellan dina vattningar. Fikusens blad får du spraya mer än gärna med en blomspruta då och då.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ