Skötselråd Doftpelargon 'Dr Westerlund'

Skötselråd Doftpelargon 'Dr Westerlund'

Dr Westerlund är en klassisk doftpelargon med en intressant historia. Namnet kommer nämligen från läkaren Dr Ernst Westerlund som under 1800-talet sägs ha använt sig av nya och ovanliga metoder för att få patienterna att tillfriskna.
Skötselråd Ampellilja Läsning Skötselråd Doftpelargon 'Dr Westerlund' 3 minuter Nästa Skötselråd Elefantöra

Doftpelargon ‘Dr Westerlund’ | Pelargonium Graveolens ‘Dr Westerlund’ 

Dr Westerlund är en klassisk doftpelargon med en intressant historia. Namnet kommer nämligen från läkaren Dr Ernst Westerlund som under 1800-talet sägs ha använt sig av nya och ovanliga metoder för att få patienterna att tillfriskna. En av metoderna han rekommenderade var att i sjukrummen ha en rosengeranium för att rena luften och göra patienterna friska snabbare, därav fick den namnet Doktor Westerlunds hälsoblomma. Växten som ursprungligen kommer från Sydafrika tillhör familjen Geraniaceae. Den är en hybrid, en korsning mellan troligen läkepelargon, Pelargonium radens och bollpelargon, Pelargonium capitatum. Rosengarium har ända sedan 1700-talet varit en populär krukväxt i våra hem. De gröna bladen är flikade, grova och har markerade nerver. Växten får en härlig doft av ros och citron och blommar med små rosa blommor. Om du klipper ner växten tidigt kan den grena sig och växa sig stor. Den är lättskött och trivs i ljus. Det är en populär säsongsväxt som trivs med att stå ute på sommaren och helst vilar i ett kallt uterum på vintern. Växten är dessutom enkel att ta sticklingar på.

Skötselråd

Doftpelargonen trivs bäst i ljust till halvskugga i till exempelvis ett sovrum där den kan rena luften och sprida sin doft som anses ge hälsofördelar. Växten vill stå i näringsrik jord med regelbunden vattning. Låt växten torka upp mellan vattningarna. Plantera om din Dr Westerlund på våren i pelargonjord eller i vanlig blomjord, gärna med extra perlite i. 

Användningsområden

Förutom att vara en luftrenare med en hälsofrämjande doft sägs Rosengarium ha andra stärkande användningsområden. Växten är till exempelvis blodcirkulationsökande i salvor och liniment. Den är även sårläkande, inflammationshämmande, svamphämmande och lugnar klåda. Det finns även vissa indikationer att den kan vara svagt humörhöjande och även hjälpa vid illamående. Dessutom kan bladen och blommorna ätas och användas som smaksättning i till exempel sockerkaka, drycker, socker och sylt.

Är Dr Westerlund djurvänlig?

Nej, växten är inte giftig för djur men har du en hund eller katt som får i sig för mycket av växten kan de få magproblem.

Sammanfattning

Dr Westerlund är en klassisk doftpelargon som renar luften och historiskt sägs ha gjort patienterna på sjukhus friska snabbare. Växten som ursprungligen kommer från Sydafrika tillhör familjen Geraniaceae. De gröna bladen är flikade, grova och har markerade nerver. Växten får en härlig doft av ros och citron och blommar med små rosa blommor. Den är lättskött och trivs i ljus. Den är enkel att ta sticklingar på och kan planteras om på våren i pelargonjord eller blomjord. Växten är inte giftig för djur.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ