Skötselråd Calathea

Skötselråd Calathea

Calathea, som också kan skrivas kalatea på svenska, är ett släkte av regnskogsväxter med ursprung från Central- och Sydamerika. Calathea innehåller för närvarande cirka 60 arter, eftersom cirka 200 arter som tidigare tilldelats Calathea nu finns i släktet Goeppertia.

Calathea | Goeppertia

Calathea, som också kan skrivas kalatea på svenska, är ett släkte av regnskogsväxter med ursprung från Central- och Sydamerika. Calathea innehåller för närvarande cirka 60 arter, eftersom cirka 200 arter som tidigare tilldelats Calathea nu finns i släktet Goeppertia. Men i folkmun används Calathea fortfarande för arten som ingår i familjen Marantaceae. De kännetecknas av sina stora olivgröna blad med mönster i olika färger. En del växter har ovala medaljformade blad medan andra har mer långsmala. De flesta har en yttre markerad rand och ett mönster som nästan ser ut att vara målat på bladet. Ett konstnärligt släkte, med andra ord! Vissa växter har blad tunna som rispapper som nästan är genomskinliga, eller så är både blad och skaft täckta av tunna, silverglänsande hår. På ovansidan kan bladen skifta i färgerna orange, rosa, rött och vitt medan undersidan är lila eller grön. På nätterna rullar bladen ihop sig och på dagarna vecklar de ut sig i för att lapa solens strålar. Därför är det en växt som ibland även går under namnet prayer plant. Det här beteendet heter nyktinasti och beror på den lilla leden pulvinus som sitter mellan bladet och stjälken. Växtens dekorativa utseende och stora färgrikedom har gjort att växtens popularitet som krukväxt ökat de senaste åren. Det kan ses som anmärkningsvärt då det är en växt som gärna vill bli ompysslad på sitt sätt – men för en skönhet som Calathea finns det lösningar på allt!

Skötselråd

Ursprungsområdet för calathea är den tropiska regnskogen i Central- och Sydamerika. Där växer växten på marken och kan bli flera meter hög. Växten blir dock aldrig så hög att den når upp till fri himmel, istället är det solljus filtrerat genom skogens övre bladverk som når bladen. Det gör att den bästa placeringen för calathea som krukväxt är i ett ljust läge. Ju mer ljus växten får, desto färgrikare blir bladen. Står växten alltför mörkt tenderar bladen att enbart bli gröna. Direkt solsken kan dock skada bladen, så ett läge med halvskugga är det bästa. Eftersom det är en regnskogsväxt vill calathea dessutom ha det fuktigt och varmt. Calathean är nämligen lite frusen av sig, så det bör inte vara svalare än 18º C och absolut fritt från drag. När du ska ge växten vatten bör du inte vattna stora mängder på en gång. Vattna lite och ofta med återkommande duschar så blir din växt glad. Det här är speciellt viktigt på vintern då luften är torrare. Jorden bör vara rik på organiskt material från exempelvis maskkompost som är uppblandad med torv.

Calatheas Blommor och Blad

I vilt tillstånd blommar calathea! Som krukväxt är det däremot mer sällsynt men det går att få vissa sorter av calathea gå i blom. Det är då små gula, lila eller vita blommor som visar sig under sommaren. De här blommorna har en asymmetrisk struktur med tre kronblad och tre fristående foderblad. Jämfört med de dekorativa bladen har blommorna inte riktigt samma van Gogh-ådra. I och med att bladen på calathea har så vackert färgade mönster är det bladen snarare än blommorna som utmärker växten. Ett antal krukor med den här dekorativa växten räcker gott för att skapa en färgklick på ett blomsterbord. Dessutom är bladen välsmakande för fjärilslarver från Central- och Sydamerika. Förutom föda till fjärilslarver används bladen utav lokalbefolkningen i regioner där calathea växer vilt till att slå in bland annat matvaror med. I till exempel norra Brasilien är det vanligt att använda bladen som omslag för att skydda färsk fisk. Ett annat användningsområde är att tillverka vackra koger av bladen, något som ursprungsbefolkningen i Colombia gör.

Olika sorter av Calathea

Det finns flera hundra olika sorter av calathea men det är bara cirka 15 stycken som går att hitta som krukväxt i Sverige. Namnen på de olika varianterna ger ofta en fingervisning om hur de ser ut. En populär sort är Kalatea Medallion ‘Goeppertia veitchiana (syn. Calathea veitchiana)’. Den har stora ovala blad med ett mönster i olika gröna nyanser på ovansidan av bladen medan undersidan är lila. Marmorblad ‘Goeppertia insignis (syn. Calathea lancifolia)’ heter en annan calathea som har ett grönt reliefmönster på ovansidan och en violett undersida. Bladen är långa och spetsiga. Påfågelsblad ‘Goeppertia makoyana (syn. Calathea makoyana)’ har ljusgröna blad med mörkgrönt mönster och en rödaktig undersida. Det finns också en sort som heter Network ‘Goeppertia kegeljanii (syn. Calathea musaica)’. Den har blad med mosaikformat mönster som ger intryck av att flimra lite lätt. Kalatea Freddie ‘Goeppertia concinna Freddie (syn. Calathea Concinna Freddie)’, som inte helt chockerande nog ibland kallas för Zebra Plant eller Prayer Plant, har djupt gröna blad med ljusare gröna zebraränder som ger växten ett slående och dramatiskt utseende. Ytterligare en sort är Rundkalatea ‘Calathea orbifolia (syn. Goeppertia orbifolia)’ som har stora och runda blad, med ränder i nyanser av grått och grönt. Vågbladskalatea ‘Goeppertia rufibarba (syn. Calathea rufibarba)’ har ett tätt bladverk av gröna blad med vågiga kanter och en rödlila undersida. Den här sorten brukar dessutom blomma. En av de mer dekorativa sorterna av Calathea är Bredkalatea ‘Goeppertia roseopicta (syn. Calathea Roseopicta)’ som har tätt växande mörkgröna blad med rosa mönster.

Föröka Calathea – stickling eller rotskott?

För att föröka din calathea är det rotskott som gäller. Det är inte att rekommendera att ta sticklingar från en calathea, då det sällan lyckas att de får rötter. Vad du bör göra istället är att dela upp en moderplanta i två eller flera delar. Om du vill föröka den här dekorativa växten så välj en calathea som är frisk, hälsosam och tillräckligt stor. Då är chansen större att både den och delningarna utvecklas till fina exemplar. Lyft varsamt upp hela växten ur krukan. Frigör därefter försiktigt rötterna från jorden. I nästa steg letar du upp ett eller flera rotkluster som du klipper loss med en sekatör eller en vass sax. Om moderplantan är tillräckligt stor kan du dela av flera nya plantor. Plantera sedan moderplantan och rotskotten på nytt i egna krukor. Vattna och sköt dem som du gjort tidigare så att de kan rota sig och bilda nya vackra plantor. Efter ett tag har du förhoppningsvis två eller flera nya dekorativa plantor av calathea.

Är Calathea giftig för djur?

Calathea är en djurvänlig växt som inte är farlig för din hund eller katt. Förutom sina vackra blad är det därför en stor favorit bland både människor och djur!

Sammanfattning

Calathea är ett släkte av färgrika växter med stora blad i olika former, exempelvis ovala och långsmala. Det finns flera hundra olika sorter av calathea men endast cirka 15 stycken säljs som krukväxt i Sverige. Bladen har dekorativa mönster, ofta i varierande färger mot en grön bas. Undersidan är däremot lila eller rödlila. Calathea växer vilt i den tropiska regnskogen i Central- och Sydamerika. Det innebär att den trivs i ett varmt och fuktigt klimat. Vattna därför ofta men i små mängder och duscha bladen regelbundet. Se även till att placera växten varmt och ljust, dock inte i starkt solsken då plantan är van vid ljus som filtreras av regnskogens övre bladverk. I vilt tillstånd blommar calathea men som inomhusväxt är det mer ovanligt, även om vissa sorter är villiga att gå i blom. Jämfört med de dekorativa bladen är blommorna dock ganska obetydliga. Om du vill föröka din calathea gör du det bäst genom att klippa av ett eller flera rotskott. Det är alltså inte rekommenderat att ta sticklingar från calathea.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ