Ampellilja | Chlorophytum Comosum
Denna rufsiga växt härstammar från Afrika och växer vilt i Etiopien och Sydafrika, men trivs underbart med sina sköna kulör i våra nordiska hem. Den är en utav de bästa luftrenarna som finns och är helt ofarlig för djur. Ampelliljan är en frodig ampelväxt som växer snabbt och får kaskader av nya rosettformade småplantor på långa, bågformade stjälkar. Bladen är långsmala och mjuka med en mönstrad ränna i mitten som antingen är gula, vita eller crèmevita. Om du visar Ampelliljan lite kärlek så kommer den växa till sig ordentligt och även producera små fina vitgröna (ibland rosa) blommor som du kan klippa av och rota i antingen vatten eller jord. Plantera gärna om i större kruka en gång om året, för ju större växt – desto större luftrenare. Växtens vetenskapliga namn är Chlorophytum comosum och tillhör familjen Sparrisväxter (Asparagaceae). Den finns i olika sorter, några av de är Ampellilja ‘Bonnie’ som har lockiga blad, Australisk ampellilja ‘Zebra Grass och Ampellilja Irish’. Ampelliljan är en mångsidig hälsoväxt som kallas för Spindel eftersom den spretar åt alla håll. På engelska kallas den Spider ivy, Ribbon plant eller Hen and chickens. Det är svårt att misslyckas med en ampellilja, därför passar den bra för nybörjare!
En av de bästa luftrenarna!
I slutet av 80-talet undersökte NASA sätt att avgifta luften i sina rymdstationer. Därför genomförde de en studie för att bestämma de mest effektiva växterna för att filtrera luften och omvandla koldioxid till syre. Resultatet publicerades 1989, men listan är ju lika aktuell idag! Studien visade att vissa växter kan ta bort formaldehyd från luften. Formaldehyd finns i bland annat gardiner, färgämnen och golvmaterial, som ofta existerar i ditt hem, och verkar irriterande på ögon och de övre luftvägarna. Ampelliljan är med på listan över dessa växter! Växterna absorberar giftiga partiklar via sina blad och transporterar de ner till rötterna där mikrober bryter ner de giftiga ämnena. Ampelliljan suger inte bara åt sig, för oss, farliga ämnen i inneluften utan avger också mycket vattenånga som fuktar inomhusluften och gör den behaglig för oss att vistas i. Den är också en av de växter som normalt inte ger besvär hos allergiker.
Skötselråd
Ampelliljan är en lättskött växt som inte kräver mycket skötsel av dig. Den trivs i de flesta lägen, men en ljus eller halvskuggig plats utan stark sol är bäst. I mörk skugga blir bladen helt gröna och i stark sol bleka eller brända. Normal inomhustemperatur passar bra för den här växten, men vill du flytta ut den under sommarhalvåret kan du göra det också. Du kan isåfall ta ut den på våren när det är plusgrader, men ta in den vid frost. Placera växten soligt och varmt eller i skugga, den tål vilket som, men växer bättre i direkt sol. Om den står ute under sommaren vill den ha mycket vatten och näring, då växer den snabbt och blir väldigt vacker. Ta in ampelliljan innan frosten kommer på hösten. Det är inte mycket till skötsel som krävs för att en ampellilja ska trivas och må bra, men att vattna rikligt för att hålla jorden lätt fuktig är absolut det bästa för växten. Tack vare växtens kraftiga rötter med vattenlagrande bulber klarar ampelliljan uttorkning, men jämn vattning med näring under sommarhalvåret ger frodigare växter. Växten kan också blomma när som helst på året och få en doft som kan upplevas lite obehaglig. Då kan du enkelt klippa bort de små gröngula blommor som växer upp på långa stänglar.
Omplantera din Ampellilja
Växten får snabbt rotknölar som vidgar ut sig i krukan, så du bör plantera om din ampellilja varje vår i vanlig blomjord. Ampelliljan trivs gärna i en låg, vid kruka, där rotknölarna får tillräckligt med plats. Som fullvuxen bildar ampelliljan långa revor med nya plantor, dessa kan du klippa av och plantera i egen kruka.
Torra och bruna bladspetsar
Under vinterhalvåret kan ampelliljan få torra bladspetsar, vilket tyder på ljusbrist. Bruna bladspetsar beror på brännskador från starkt ljus och/eller torka, så duscha plantan och ge den lite mer vatten i framtiden. Samt kika på växtens placering, den kanske behöver en skuggigare plats. Har din växt fått dammiga, bleka blad beror det också på torka. Uteblivet mönster på bladen beror på att växten står för mörkt, då behöver den flytta till en ljusare plats.
Ta sticklingar på Ampellilja
Det finns två sätt att ta sticklingar på ampellilja. Det första är genom rotskott, då delar du växten nere vid rötterna och klipper av skott några cm under jorden. Bladen kommer inte upp från en enda stam utan flera olika. Du kan ta en av dessa som ska bli stickling och klippa bort från moderplantan och rota i jord eller vatten. Det andra sättet att ta sticklingar på görs ofta när ampelliljan blir äldre och blommar. Då bildas det små miniväxter som kallas spindelbebisar. Dessa skott är väldigt fina och dekorativa, men vill du kan du klippa skotten och rota i jord eller vatten. Du kan alltid samplantera flera spindlar i en och samma kruka för att få en fylligare växt.
Är Ampellilja djurvänlig?
Har du en katt eller hund är det här växten för dig! Ampelliljan är nämligen inte giftig för djur. Så har du en katt där hemma som börjar tugga på din ampellilja behöver du inte oroa dig, växten är inte farlig för dina husdjur.
Sammanfattning
Ampelliljan är en frodig ampelväxt som växer snabbt och får kaskader av nya rosettformade småplantor på långa, bågformade stjälkar. Ampelliljan suger inte bara åt sig, för oss, farliga ämnen i inneluften utan avger också mycket vattenånga som fuktar inomhusluften och gör den behaglig för oss att vistas i. Ampelliljan är en lättskött växt som inte kräver mycket skötsel av dig. Växten får snabbt rotknölar som vidgar ut sig i krukan, så du bör plantera om din ampellilja varje vår i vanlig blomjord. Bruna bladspetsar beror på brännskador från starkt ljus och/eller torka, så duscha plantan och ge den lite mer vatten i framtiden. Det finns två sätt att ta sticklingar på ampellilja, antingen genom rotskott eller spindelbebisar. Ampelliljan är inte giftig för djur.