Skötselråd Aloe Vera

Skötselråd Aloe Vera

Aloe Vera är en fantastisk växt med en rad olika välkända användningsområden. Växten har en lång historia av att ha använts för medicinska ändamål, som går tillbaka till det antika Egypten.
Läsning Skötselråd Aloe Vera 8 minuter Nästa Skötselråd Älghornsbräken

Aloe Vera fakta & skötselråd


Aloe Vera | Aloe Barbadensis Miller

Aloe Vera är en fantastisk växt med en rad olika välkända användningsområden. Växten har en lång historia av att ha använts för medicinska ändamål, som går tillbaka till det antika Egypten. Aloe Vera är infödd i Nordafrika, södra Europa och Kanarieöarna och odlas idag i tropiska klimat över hela världen. Denna kaktusliknande växt är en suckulentväxt av släktet afodillväxter (Asphodelaceae), som trots dess karaktär inte är släkt med kaktusar. Växten är stjälklös med tjocka, gröna, köttiga blad som fläktar ut från växtens centrala stam och har en len yta med små tänder längst bladkanten. Bladen som kan bli upp till 50 cm långa lagrar både näring och vatten vilket gör att växten behöver mindre vatten än andra typer av växter och klarar av att ta hand om sig själv längre perioder – alltså en perfekt växt för nybörjare. Aloe vera-växten är en enkel, attraktiv suckulent som gör den till en bra följeslagare inomhus. Äkta aloe kallas ibland för ”brännväxt” eftersom den klarar sig under extremt varma klimat utan regn i månader. Den här mirakelväxten har funnits i tusentals år och används ofta inom kosmetika och medicin då den innehåller över 75 kända näringsämnen. Saften från bladen kan till exempelvis användas för att lindra smärta från brännskador och läka sår när de appliceras lokalt. Aloe Vera är en av de mest lättskötta växterna du kan hitta och är kanske just därför en väldigt populär växt i våra hem. Aloe Vera är inte djurvänlig och ska inte förtäras.

Skötselråd

Innan du köper en Aloe Vera bör du hitta en plats i ditt hem som erbjuder erbjuder starkt, indirekt solljus (eller artificiellt solljus) då Aloe Vera är en växt som trivs i ljusa miljöer. Direkt solljus kan torka ut växten för mycket och göra dess köttiga blad gula, därmed kan du behöva vattna växten oftare om din Aloe Vera bor på en särskilt solig plats. Den klarar av torr luft men trivs bäst i varma och fuktiga miljöer. Den klarar ner till 5 °C, men i den temperaturen är det viktigt att man är väldigt sparsam med bevattningen. Märker du att din Aloe Vera har bruna kanter på toppen av bladen kan det vara en indikation på att växten har fått för mycket vatten. Försök därför att vattna med ungefär två veckors mellanrum och låt jordytan torka innan nästa vattning. Om sommaren kan den behöva mer vatten, så titta till jorden ibland så din Aloe Vera inte är helt uttorkad. Aloe Vera kan få röda blommor under våren och sensommaren om den verkligen känner sig hemma. När växten blommar får den 60–90 cm långa blommor med gula till röda blomklasar. Vill du boosta din Aloe Vera lite extra kan du ge den krukväxtnäring varannan vecka från våren fram till hösten, och se till att omplantera den vartannat år – då lämpligen under våren.

Hur du planterar om din Aloe Vera

När du ska omplantera växten kan du ställa den i en lerkruka med hål i botten. En kruka gjord av terrakotta eller ett liknande poröst material rekommenderas, eftersom det gör att jorden torkar ordentligt mellan vattningarna samtidigt som den är tillräckligt tung för att hålla växten från att välta. En plast- eller glaserad kruka kan också användas, även om dessa kommer att hålla mer fukt. Krukan bör vara ungefär lika bred som den är djup och ha minst ett dräneringshål i botten. Detta är nyckeln, eftersom hålet gör att överflödigt vatten kan rinna ut. Aloe vera-växter är tåliga, men brist på ordentlig dränering kan orsaka röta och vissning, vilket lätt är den vanligaste dödsorsaken för denna växt. När du hittat en passande kruka börjar du med att fylla upp med ett litet lager av lecakulor, som du sedan täcker med vanlig krukväxtjord blandat med lite grus. Aloe Vera uppskattar att stå i väldränerad jord, men det finns även en speciell typ av jord för suckulenta växter att köpa. En bra blandning bör innehålla perlit, lavasten, barkbitar eller alla tre. För att uppmuntra din Aloe Vera lite extra kan du pudra växtens stjälk (eller närmast roten) med ett rothormonpulver. Rothormon kan hittas på ett lokalt trädgårdscenter eller järnaffär.

Ta sticklingar på Aloe Vera

Det finns lite olika sätt att ta sticklingar på Aloe Vera. Växten växer vanligen snabbt och kommer troligen att skjuta upp små växter runt omkring sig. Dessa kan du dra upp med rötterna och plantera om i nya egna krukor när de har växt till sig lite. En bra riktlinje är att de ska vara ungefär fyra cm höga innan du rycker upp dem och planterar om dem. Aloe vera förökar sig lätt vilket gör att du enkelt kan få ett helt gäng med nya Aloe Vera växter hemma. Det är dock viktigt att du frigör dessa små skott från huvudväxten så att den kan fortsätta växa i lugn och ro. Ett annat enkelt sätt att ta en Aloe Vera-stickling på är att använda en vass kniv och skär av ett blad från din växt som du sedan låter torka i 3-4 dagar innan du planterar om den i en ny kruka. Du bör då använda dig av sandblandad jord och ha lecakulor i botten av din kruka. När du planterat sticklingen i sin nya kruka ska du vänta med att vattna växten i ungefär två veckor eftersom rötterna riskerar att ruttna om du vattnar växten direkt.

Aloe Veras historiska ursprung

Att Aloe Vera har egenskaper som kan göra stora underverk har varit känt länge. Det finns dokumentationer som pekar på att Aloe Vera har använts redan vid 1 500 f.Kr, och under 300-talet f.Kr, då Alexander den store lät förse sina arméer med läkemedel som tillverkades av just aloe vera. Det sägs även att Christopher Columbus tog växten med sig ombord på sina skepp för att hela sina sårade mannar. Aloe Vera spreds alltså över hela världen med sjömän och utforskare. Det är anledningen till att du idag hittar den på många platser som södra Medelhavet, Asien, Indien, Sydamerika samt i Afrika. Växten kallas ibland för mirakelväxten, men det riktiga namnet är egentligen en kombination av det arabiska ordet “Aloë” som man använder för att beskriva arter som används i medicinskt syfte, och ordet “Vera” som på latin betyder äkta.

Mirakelväxtens helande egenskaper
Äkta aloe har 320 aloesläktingar men det är bara Aloe barbadensis som har läkande egenskaper. Så vad kan Aloe Vera hjälpa dig med? Aloe kan både användas lokalt (appliceras på huden) och oralt. Lokal användning av aloe främjas för akne, lichen planus (ett mycket kliande utslag på huden eller i munnen), oral submucous fibros, brännande munsyndrom, brännskador och strålningsinducerad hudtoxicitet. Oral användning av aloe främjas för viktminskning, diabetes, hepatit och inflammatorisk tarmsjukdom (en grupp tillstånd orsakade av tarminflammation som inkluderar Crohns sjukdom och ulcerös kolit). Man använder alltså aloe med allt från att lindra halsbränna till forskning om att potentiellt kunna bromsa spridningen av bröstcancer. Det är framförallt den gel-liknande saften som finns i bladen som används, då den innehåller en massa nyttigheter så som exempelvis slemämnen, inflammationshämmande enzymer, sammandragande garvämnen och massvis av vitaminer, mineraler, enzymer och aminosyror. Samtliga A-, B-, C- och E-vitaminer finns i den näringsfyllda saften. Från de yttre lagren finns även ämnet aloin som fungerar laxerande och tarmretande. Man använder också saften från aloe vera som smaksättare i ett flertal juicer och drycker. Observera dock att det kan vara farligt att förtära någon del av själva växten direkt! Aloe vera används också som en vanligt förekommande ingrediens i ett flertal produkter inom särskilt kosmetikaindustrin, där man kan hitta det i såväl geler, cerat, tvål, salvor och solskyddskrämer.

Sammanfattning

Aloe Vera är infödd i Nordafrika, södra Europa och Kanarieöarna och odlas idag i tropiska klimat över hela världen. Bladen som kan bli upp till 50 cm långa lagrar både näring och vatten vilket gör att växten behöver mindre vatten än andra typer av växter och klarar av att ta hand om sig själv längre perioder – alltså en perfekt växt för nybörjare. Den här mirakelväxten har funnits i tusentals år och används ofta inom kosmetika och medicin då den innehåller över 75 kända näringsämnen. Aloe Vera är en av de mest lättskötta växterna du kan hitta och är kanske just därför en väldigt populär växt i våra hem. Aloe Vera är inte djurvänlig och ska inte förtäras. Växten går enkelt att omplantera i en lerkruka med hål i botten. Det är också enkelt att ta sticklingar på olika sätt från Aloe Vera. Äkta aloe har 320 aloesläktingar men det är bara Aloe barbadensis som har läkande egenskaper. Vill du använda bladens gel för att läka hudbesvär kan du kapa av en bit från ett blad och pressa ut gelen som sitter inuti bladet och applicera på det skadade området.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ