Skötselråd Älghornsbräken

Skötselråd Älghornsbräken

Älghornsbräken härstammar från Sydöstra Asien och Australien där den normalt sett växer och frodas i regnskogsområden som en epifyt, dvs att den växer på andra växter och träd. 
Skötselråd Aloe Vera Läsning Skötselråd Älghornsbräken 3 minuter Nästa Skötselråd Ampellilja

Älghornsbräken | Platycerium Bifurcatum

Älghornsbräken härstammar från Sydöstra Asien och Australien där den normalt sett växer och frodas i regnskogsområden som en epifyt, dvs att den växer på andra växter och träd. Den importerades redan under 1800-talet till Europa och blev snabbt en populär krukväxt. Älghornsbräken är en tropisk ormbunksart som tillhör familjen Polypodiaceae, stensöteväxter. Växtens vetenskapliga namn är Platycerium Bifurcatum, där Platycerium kommer från grekiska platy som betyder bred och keras som betyder horn. Bifurcatum betyder i sin tur “att delas upp i två”. Det är en udda växt med gröna spetsformade blad som påminner om en älgs horn. Det ludna gråa på bladen ska ej misstas för att vara damm. Det är nämligen ett skyddande vaxskikt som den vill att du är försiktig med. Undvik därför att torka av bladen men duscha gärna växten om luften är torr. Utöver de gröna sporbladen har växten också runda bruna kålhuvudslika stödblad, dessa ska ej klippas bort då det ger stöd åt de långa älghornsliknande bladen och producerar näringsämnen åt rotstocken.

Skötselråd

Växten vill så i skugga till halvskugga. Ljust indirekt solljus går också bra, men inte i direkt sol. Den trivs i normal rumstemperatur året om men vintertid kan temperaturen få vara runt 18°C. Tänk på att placera Älghornsbräken på en plats med lite extra utrymme eftersom bladen kan bli upp mot en meter långa. Jorden bör hållas fuktig så vattna med jämna mellanrum och använd gärna en kruka med dräneringshål. Duscha gärna bladen speciellt om luften är torr, men undvik att torka eller peta på bladen. Under tillväxtperioden våren-sommaren kan du vattna genom att sänka ned hela krukan vatten en kort stund och låta den sedan rinna av. Tillsätt gärna kalkfri näring i vattnet en gång per månad året runt.

Omplantering

Du planterar bäst om din Älghornsbräken under våren. Använd vanlig blomjord som är inblandad med leca och lite tallbarr, eller lite grövre orkidékompost, det trivs den allra bäst i. Du kan även testa att till exempel “plantera” på en träbit eller vira in rötterna med sphangummossa (vitmossa). Eftersom Älghornsbräken trivs i att stå i en trång kruka behöver du inte plantera om den varje år, vartannat eller vart tredje år räcker i många fall.

Föröka din Älghornsbräken

Du kan föröka din Älghornsbräken med delning och sidoskott.

Är Älghornsbräken giftig för djur?

Nej, Älghornsbräken är djurvänlig och säker för både hund och katt.

Sammanfattning

Älghornsbräken härstammar från Sydöstra Asien och Australien där den växer som en epifyt. Det är en udda växt med gröna spetsformade blad som påminner om en älgs horn. Det ludna gråa på bladen ska ej misstas för att vara damm. Det är nämligen ett skyddande vaxskikt som den vill att du är försiktig med. Utöver de gröna sporbladen har växten också runda bruna stödblad, dessa ska ej klippas bort. Växten vill så i skugga till halvskugga. Jorden bör hållas fuktig och duscha bladen ibland. Rötterna trivs i en trång kruka med dräneringshål. Plantera om växten på våren. Du kan föröka din Älghornsbräken med delning och sidoskott. Älghornsbräken är djurvänlig.

Fri frakt över 599kr

Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ